zwrot DM - podstawa prawna decyzji - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 kwie 2017, 18:59

Witam,
muszę wydać decyzję określającą wysokość zwrotu nienależnie pobranego DM. Całą procedurę mam już zakończona. Jaka podstawa prawna? pomóżcie proszę. Nie mam pojęcia jakiej użyć podstawy z ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji? Czy powoluje sie tylko na ustawe o doatkach mieszkaniowych i kpa, a jesli nie zwroca kasy, to wowczas wydzial finansowy przeprowadza postepowanie egzekucyjne?
sylajolka
Praktykant
Od: 09 kwie 2017, 14:21
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 13 kwie 2017, 10:08

Przez to, że nasza ustawa nie podaje, że powinno się wydawać decyzję o zwrocie, to ja zrobiłam wezwanie do zwrotu nienależnie pobr. świadczenia:

WEZWANIE DO ZWROTU NIENALEŻNEGO ŚWIADCZENIA

Na podstawie art. 7 ust. 9 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2017 r. poz. 180) po uprawomocnieniu się decyzji z dnia 31 sierpnia 2016 r. nr OPS

wzywam
Pana X
do zwrotu kwoty X zł
tytułem nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego

wynikającej z przyznania dodatku mieszkaniowego na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji o wysokości dochodów we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego złożonego w dniu X r. na lokal mieszkalny przy ul X

Uzasadnienie
X

Pouczenie
Zwrotu ww. kwoty należy dokonać niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 30 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania poprzez dokonanie wpłaty na koto bankowe X X podając w tytule przelewu „Zwrot dodatku mieszkaniowego X”.
Jednocześnie informuję, iż brak zwrotu ww. kwoty we wskazanym powyżej terminie sprawi, że należność ta wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegać będzie przymusowemu ściągnięciu w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji.
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 25 kwie 2017, 20:44

Dzięki za odpowiedź. Widac, ze nikt nie maal takiej sytuacji, ze nie napisal. Fajnie. A na zadna podstawe z KPA nie powoluje sie? Bo to z postanowienia o wznowieniu postepowania.
sylajolka
Praktykant
Od: 09 kwie 2017, 14:21
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 26 kwie 2017, 8:01

Oprócz art. 7 ust. 9 ustawy o DM podawałam także ( w moim przypadku) art. 145 § 1 pkt 5) kpa informujący z jakiego powodu było wznowienie postepowania. Było to zalecenie naszego radcy prawnego, który wychodzi z założenia, że lepiej za dużo niż za mało :)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 28 kwie 2017, 19:58

Jeżeli pójść ścieżką podaną przez Emka2017, to raczej nie można powoływać żadnego przepisu Kpa. Podzielam pogląd Emka2017, że skoro przepis na nakazuje pisania decyzji, to Kpa nie ma zastosowania.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x