Pomocy! Zgon zarzadcy - co robić? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 kwie 2017, 10:31

Witam! Co robicie w przypadku, gdy umiera zarządca domu, a jest przyznany dodatek mieszkaniowy? Zawieszacie wypłatę czy szukacie spadkobierców? Proszę o pomoc.
opeeska
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 10:26
Zajmuję się: DM, DE, Styp, PS, KDR

Napisano: 05 kwie 2017, 12:16

Dodatki umieściłabym na koncie depozytowym, do czasu zakończenia postępowania spadkowego.
Sabinka
Praktykant
Od: 21 mar 2017, 12:35
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne.

Napisano: 06 kwie 2017, 21:06

Można i tak.
Ja jednak ośmielę się zauważyć, że po pierwsze dodatek nie jest dobrem osobistym zarządcy. Po drugie dodatek jest potrzebny w każdym miesiącu, podobnie jak opłaty za śmieci, za wodę itd. Nie rozumiem jak można odłożyć dodatek, wywóz śmieci czy odpływ ścieków na potem, może na parę lat, do czasu uporządkowania spadku. Po trzecie pomimo śmierci tego zarządcy, ktoś musi przecież prowadzić sprawy tego domu i jego utrzymania.
Jeśli ten zarządca jest właścicielem, to można troszkę zrozumieć. Jednak w takim przypadku powinno być powiedziane, że zmarł właściciel.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2017, 10:44

Nie wstrzymuje się DM z powodu zgonu zarządcy lokalu. Własnie na ostatnim szkoleniu, którym byłam była o tym mowa (prowadząca - Małgorzata Riedel)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 19 kwie 2017, 12:42

oczywiście, że się nie wstrzymuje,
ale gdzie się w takiej sytuacji przekazuje???? tego Pani na szkoleniu nie powiedziała? Szkoda...

z tego co wiem konto depozytowe też trzeba opłacić, a kto ma to zrobić? gmina? spadkobiercy? wnioskodawcy?
a wiadomo jak jest, gdy jest dużo spadkobierców,
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2017, 20:41

Jeśli konto depozytowe nie pasuje i nie daje się wszystkiego zapłacić, to moim zdaniem można zawiesić wypłatę do czasu uregulowania sytuacji, po prostu nie uwzględniać w przelewach.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x