zwrot ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 05 maja 2015, 10:38

Kronos, Iks - ja nie twierdze, ze nie trzeba zawiadamiac prokuratury:) ja tylko taka dygresje wtracilam ;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 12:58

Iks pisze:Oświadczenie zgodnie z ustawą miało brzmieć "nie pracuję w gospodarstwie od", na tej podstawie przyznawaliśmy świadczenie, babka teraz stwierdziła, że przez cały czas obrabiała pole - to jest ewidentne wprowadzenie w błąd organu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej - nieważne, że wyszło akurat przez nadgorliwość KRUSu.
Oj urzędniku, nie znamy treści ustawy! Gdzie tam pisze "od kiedy"?
Gość

Napisano: 05 maja 2015, 13:26

Gość pisze:
Iks pisze:Oświadczenie zgodnie z ustawą miało brzmieć "nie pracuję w gospodarstwie od", na tej podstawie przyznawaliśmy świadczenie, babka teraz stwierdziła, że przez cały czas obrabiała pole - to jest ewidentne wprowadzenie w błąd organu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej - nieważne, że wyszło akurat przez nadgorliwość KRUSu.
Oj urzędniku, nie znamy treści ustawy! Gdzie tam pisze "od kiedy"?
niezalogowany Anonimie, wskaż mi proszę, które z poniższych zdań są prawdziwe, a które fałszywe.
1. Świadczenie można przyznać wyłącznie za okres, w którym strona spełnia przesłanki do pobierania świadczenia.
2. Warunkiem pobierania świadczenia jest okoliczność, a oświadczenie jest wyłącznie środkiem dowodowym, który daną okoliczność potwierdza. W tym przypadku przesłanką przyznania świadczenia fakt nieprowadzenia gospodarstwa rolnego/powstrzymania się od pracy w gospodarstwie rolnym.
3. W toku postępowania organ administracji publicznej podejmuje wszelkie czynności niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, w szczególności ustala okoliczności, od których zależy rozstrzygnięcie.
4. Niespełnienie przesłanki uprawniającej do przyznania świadczenia uniemożliwia przyznanie świadczenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 13:36

Kronos - grochem o ścianę. Jak ktoś nie chce zrozumieć przepisu to nie zrozumie też wyjaśnień. Lepiej pouczać z kanapy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 14:35

Cwaniaczki, swoje interpretacje zostawcie na boku.
Zadano proste pytanie: gdzie pisze w ustawie, że jest(było) wymagane podanie daty zaprzestania ?
Konkretnie, art., par., pkt.
Gość

Napisano: 05 maja 2015, 14:52

Gość pisze:Cwaniaczki, swoje interpretacje zostawcie na boku.
Zadano proste pytanie: gdzie pisze w ustawie, że jest(było) wymagane podanie daty zaprzestania ?
Konkretnie, art., par., pkt.
Cwaniaczka sobie wypraszam. A jeśli już chcesz zgrywać tu speca od wszystkiego, zważ że w ustawie o ZDO nie posłużono się paragrafem jako jednostką redakcyjną.
Co do meritum, niczego dotąd nie interpretowałem, zadałem Ci proste 4 pytania, na które unikasz odpowiedzi. W zasadzie można by ograniczyć do jednego - co jest Twoim zdaniem warunkiem przyznania prawa do świadczenia: powstrzymanie się od prowadzenia gospodarstwa rolnego/pracy w tym gospodarstwie, czy też złożenie oświadczenia określonej treści.
Moje zdanie znasz, oświadczenie uważam wyłącznie za środek dowodowy, mający na celu potwierdzenie spełniania przesłanek. A jeśli tak, to konieczne jest ustalenie faktu spełniania przesłanek za cały okres, którego dotyczy wniosek strony o ustalenie prawa do świadczenia.
Cały czas ciekaw jestem Twojego zdania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2015, 15:01

a moje pytanie skąd krus wiedział że ta kobieta pobiera zdo? poszła sama i powiedziała że pobiera zdo ? czy może Organ wypłacający powiadomił o tym fakcie?
marta1234

Napisano: 05 maja 2015, 15:50

No i maja winną !
No to może ustalmy fakty, kobieta po wyroku Trybunału nakazującego przywrócenie praw nabytych zgłosiła się po zdo. Wypełniła oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gosp. rolnym ze względu na konieczność opieki, ale żeby móc otrzymać zasiłek, od lipca 2013r. urzędnicy w świadczeniach informowali, że rolnik musi podpisać oświadczenie o zaprzestaniu z data wsteczną (choć takich zapisów w ustawie nie było) ba nawet dawali do wypełnienia gotowe druczki w których wstawiono datę zaprzestania .... .
Przepisy stanowiły, że osoby podlegające z mocy ustawy (tak jak rolnicy) pozostaną przy tym ubezpieczeniu, taka informację mieliśmy w chwili podpisywania oświadczeń.
Na początku lipca KRUS poinformował w komunikacie, że rolnicy którzy napiszą oświadczenie o zaprzestaniu pracy zostaną wykreśleni z KRUS, również z data wsteczną, pojawiły się informacje, że dwa resorty i KRUS prowadzą rozmowy, by sprawy ubezpieczeniowe dla rolników uregulować ( minął prawie rok i chyba te uzgodnienia się nie uzgodniły) ale ten zwykły rolnik czekał na te przepisy i liczył, że tam w Warszawie o nim nie zapomną i chyba się przeliczył. Teraz na postawie tej kobiety widać, że odzyskanie praw nabytych przez rolników nie było proste i niosło konsekwencje.
Tak z perspektywy czasu, można chyba ocenić, że największa winą rolników było wyciągnięcie ręki po pomoc. Może i ta kobieta chciała tylko, by jej ktoś pomógł.... ?
Do Iksa i Kronosa mam tylko nadzieję, że jednakową miarę stosujecie do wszystkich świadczeniobiorców a nie tylko do mieszkańców z obszarów wiejskich.
wwo

Napisano: 05 maja 2015, 20:19

już dawno powiedziałem,że rolnik ma opiekować się niepełnosprawnym ale bez pomocy państwa,tak założono i teraz to się egzekwuje
Krzysiek

Napisano: 05 maja 2015, 21:14

Odnośnie wpisu początkowego w tym wątku.
Jeżeli napisała oświadczenie o zaprzestaniu, przy składaniu wniosku o ZDO, to dlaczego dalej była ubezpieczona w KRUS ???
Czy w ZUS ma więcej jak 25 lat ? Przecież okresy z KRUS wliczają się(1%za 1 rok) do okresu w ZUS.
Czy mógłby ktoś wyjaśnić motywy postępowania tej rolniczki i postępowanie urzędnika OPS.
nowik

Strona 3 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x