20/20/60 czy 40/60 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 10    [ Posty: 100 ]

Napisano: 24 wrz 2015, 8:02

Elmer pisze:kwestia jest prosta.
Jaki jest zapis ustawy i czy możesz działać (przesyłać kasę do OWD) na podstawie nieobowiązujących zapisów?
Wbrew twierdzeniom BDMB przypis nie jest święty
Wytłumacz mi więc jaki sens ma art. 30? Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności... Jakie należności? Jeśli twoim zdaniem OWD nie należą się żadne należności z tytułu zwrotu od komornika.
Wes
Stażysta
Od: 16 cze 2015, 14:04
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:03

ojej, ty nie rozumiesz podstawowych zapisów ustawy.
Czy do tej pory (wg starej ustawy) OWD umarzał należności tylko przypadające dla OWD?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:10

Wes pisze:
Elmer pisze:kwestia jest prosta.
Jaki jest zapis ustawy i czy możesz działać (przesyłać kasę do OWD) na podstawie nieobowiązujących zapisów?
Wbrew twierdzeniom BDMB przypis nie jest święty
Wytłumacz mi więc jaki sens ma art. 30? Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności... Jakie należności? Jeśli twoim zdaniem OWD nie należą się żadne należności z tytułu zwrotu od komornika.
Naliczanie należności 20% dla OWD było na podstawie obowiązujących przepisów. Dlaczego ustawodawca zapisał w ust. 2 "40% kwot należności" a w ust. 11 "kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności"? Czyżby nie chodziło o to samo w tych dwóch ustępach. Może w jednym przypadku chodzi o przypisanie należności a w drugim o sposób rozliczania kwoty?

Księgowaliśmy 20% to na osobnym koncie. Nie wykazywaliśmy w sprawozdaniu Rb-Z i Rb-ZN. Na jakiem podstawie mamy przeksięgować na należności OWW?
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:16

a rozmawiam z księgowym.... To wiele tłumaczy....
Na podstawie nowego zapisu ustawy. Wiem, że księgowi są wyznawcami świętego przypisu (naczelny kapłan BDMB), ale bez przesady. Przypis nigdy nie był święty.
Masz prosty zapis - 60/40. I tyle. To kończy dyskusje. Zapisu 60/20/20 nie ma
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:21

Elmer pisze:ojej, ty nie rozumiesz podstawowych zapisów ustawy.
Czy do tej pory (wg starej ustawy) OWD umarzał należności tylko przypadające dla OWD?
Możliwe. Nie twierdzę, że dobrze to rozumiem. Zastanawiam się.
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:22

"Ale w jaki jest sens art. 30? Jakie należności OWD mogą być umorzone?"

Ludzie nie przesadzajcie, już niektórzy się zagłebiaja za daleko w tych swoich rozważaniach.
Mogą być umarzane dokładnie takie same nalezności jak do tej pory.
Przecież do tej pory jak OWD umarzał na tej podstawie (art. 30) jakieś zadłużenie to nie tylko w części swoich 20 %, tylko odpowiedni procent całosci zadłużenia które jest księgowane w OWW i OWW na podstawie takiej decyzji musiał te kwoty zdjąć z długu, przecież nie zmniejszał wtedy tylko kwoty naleznej OWD bo niby jak. I co miało by wisieć do zwrotu za jakis miesiac 20 % dla OWW i 60 % dla BP bo 20 % dla OWD umorzone.
Co wy wymyślacie. Chyba nie macie co robić.
Dokładnie tak samo OWD mogł i nadal moze urozmyc należności dłuznika i koniec.
ble ble

Napisano: 24 wrz 2015, 8:24

uważaj bo za chwile BDMB ci wytłumaczy, że nie masz racji :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:26

Elmer pisze:a rozmawiam z księgowym.... To wiele tłumaczy....
Na podstawie nowego zapisu ustawy. Wiem, że księgowi są wyznawcami świętego przypisu (naczelny kapłan BDMB), ale bez przesady. Przypis nigdy nie był święty.
Masz prosty zapis - 60/40. I tyle. To kończy dyskusje. Zapisu 60/20/20 nie ma
A rozmawiam z nie-księgowym? To wiele tłumaczy. Nie rozumiesz pojęcia należności. ;) To żart.
Nie rozumiem o co chodzi ze świętym przepisem.
Prosty zapis 60/40 który dotyczy należności - czyli moim zdaniem przypisu należności. Czyli rozdziału przypisu należności które naliczamy w wysokości i dniu wypłaty świadczeń. Czy nie tak? Co innego należności a co innego zwrot należności. Zgoda?
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:31

zgoda, ale wprowadzenie zapisu o podziale 60/40 bez przepisu przejściowego nie daje ci możliwości przesłania jakiejkolwiek wpłaty 20% do OWD. Z prostej przyczyny - brak do tego podstawy prawnej.
Wiem, BDMB znajdzie w swojej ustawie jakiś zapis, tylko, żę nie znajdzie żadnego zapisu, który umożliwia stosowanie tego przepisu.
Wiem, moja księgowa też siedzi i klnie że musi to zmieniać, ale nie ma wyjścia. Za to za chwilę będzie prościej :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:32

ble ble pisze:"Ale w jaki jest sens art. 30? Jakie należności OWD mogą być umorzone?"

Ludzie nie przesadzajcie, już niektórzy się zagłebiaja za daleko w tych swoich rozważaniach.
Mogą być umarzane dokładnie takie same nalezności jak do tej pory.
Przecież do tej pory jak OWD umarzał na tej podstawie (art. 30) jakieś zadłużenie to nie tylko w części swoich 20 %, tylko odpowiedni procent całosci zadłużenia które jest księgowane w OWW i OWW na podstawie takiej decyzji musiał te kwoty zdjąć z długu, przecież nie zmniejszał wtedy tylko kwoty naleznej OWD bo niby jak. I co miało by wisieć do zwrotu za jakis miesiac 20 % dla OWW i 60 % dla BP bo 20 % dla OWD umorzone.
Co wy wymyślacie. Chyba nie macie co robić.
Dokładnie tak samo OWD mogł i nadal moze urozmyc należności dłuznika i koniec.
Faktycznie. Nie miałem racji.
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 2 z 10    [ Posty: 100 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem