20/20/60 czy 40/60 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 4 z 10    [ Posty: 100 ]

Napisano: 24 wrz 2015, 10:05

11. Organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 § 2 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 101, z późn. zm.).

Rozumiem (chyba), ale to co piszesz nie bardzo ma sens. Zbytnio przenosisz język księgowych do ustawy o FA. Ustawa o FA w żadnym punkcie nie odsyła do waszych def. i waszych ustaw. Nie możecie się ich trzymać.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 10:21

Elmer pisze:11. Organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 § 2 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 101, z późn. zm.).

Rozumiem (chyba), ale to co piszesz nie bardzo ma sens. Zbytnio przenosisz język księgowych do ustawy o FA. Ustawa o FA w żadnym punkcie nie odsyła do waszych def. i waszych ustaw. Nie możecie się ich trzymać.
Ale w ustawie o FA też nie ma definicji należności. Według ciebie sens ma założenie, że należności do czasu ich spłaty są niczyje? Należność z definicji zakłada, że jest wierzyciel i dłużnik. Czy trzeba do tego ustawy o rachunkowości?
Bo jeśli założyć twoją wersję to dopiero po otrzymaniu należności dzielimy je na 60/40. A zatem do tego momentu są one należne ale nie wiadomo komu bo żaden przepis o tym nie mówi.
A jeśli staniemy na stanowisku, że jednak są one należne 40%-OWW a 60%BP to Twoja interpretacja się rozłazi. Bo wtedy musiałbyś sobie zaprzeczyć. Dlaczego? Bo uważasz, że kwoty dzielimy dopiero w momencie spłaty należności.
Wes
Stażysta
Od: 16 cze 2015, 14:04
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 10:25

jeszcze raz.
Inaczej spróbujmy:
Na jakiej podstawie prawnej (obowiązującej) przekażesz 20% do innego OWD i na jakiej podstawie OWD to może przyjąć?
Wskaż mi obowiązujący przepis z ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Jeżeli chcesz wskazać inną ustawę to wskaż mi przepis z ustawy o FA, który odsyła do tej inne ustawy.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 10:32

Mam wrażenie że czytam jakiś bełkot. Mamy zobowiązania i należności. Naszymi zobowiązaniami będą świadczenia dla świadczeniobiorców, a należnościami wszystkie krótko mówiąc długi, czy to świadczenia nienależnie pobrane, czy to należności od dłużników alimentacyjnych. Nie rozumiem rozróżniania "należności" od "zwrotu należności" w przypadku funduszu alimentacyjnego. Należność powstaje nam w momencie dokonania przypisu (wypłata świadczeń z funduszu alimentacyjnego) i jest sobie cały czas należnością. Teraz są dwie możliwości albo dłużnik spłaca należność, albo nie. Jeżeli spłaca to wielu nazywa to "zwrotem należności" i usiłuje na siłę twierdzić, że to coś innego niż należność.
Mamy przypis należności 40/60. Chyba logiczne jest, że jak otrzymacie wpłatę od komornika czy dłużnika to musicie ją zaksięgować zgodnie z tym samym podziałem co przypis.
Co do podziału przed zmianami i przeksięgowaniami, to trudno wymagać aby w ustawie było napisane, że wszelkie salda należności gminy dłużnika należy przeksięgować na należności gminy własnej. Jeżeli pojawił się zapis, z którego wynika, że tylko mamy należności własne i budżetu państwa, to chyba logiczne jest, że nie możemy wykazywać należności gminy dłużnika w naszych księgach rachunkowych. Według wielu zamieszczanych tu teorii byłyby to należności, które nigdy nie zostałyby spłacone.

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=wyj ... mentacyjny+
Gość

Napisano: 24 wrz 2015, 10:34

ale pamiętaj przypis jest święty!
BDMB cię zniszczy
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 11:00

Gość pisze:Mam wrażenie że czytam jakiś bełkot. Mamy zobowiązania i należności. Naszymi zobowiązaniami będą świadczenia dla świadczeniobiorców, a należnościami wszystkie krótko mówiąc długi, czy to świadczenia nienależnie pobrane, czy to należności od dłużników alimentacyjnych. Nie rozumiem rozróżniania "należności" od "zwrotu należności" w przypadku funduszu alimentacyjnego. Należność powstaje nam w momencie dokonania przypisu (wypłata świadczeń z funduszu alimentacyjnego) i jest sobie cały czas należnością. Teraz są dwie możliwości albo dłużnik spłaca należność, albo nie. Jeżeli spłaca to wielu nazywa to "zwrotem należności" i usiłuje na siłę twierdzić, że to coś innego niż należność.
Mamy przypis należności 40/60. Chyba logiczne jest, że jak otrzymacie wpłatę od komornika czy dłużnika to musicie ją zaksięgować zgodnie z tym samym podziałem co przypis.
Co do podziału przed zmianami i przeksięgowaniami, to trudno wymagać aby w ustawie było napisane, że wszelkie salda należności gminy dłużnika należy przeksięgować na należności gminy własnej. Jeżeli pojawił się zapis, z którego wynika, że tylko mamy należności własne i budżetu państwa, to chyba logiczne jest, że nie możemy wykazywać należności gminy dłużnika w naszych księgach rachunkowych. Według wielu zamieszczanych tu teorii byłyby to należności, które nigdy nie zostałyby spłacone.

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=wyj ... mentacyjny+
A to co napisałeś o jest przejrzyste?
"Mamy przypis należności 40/60. Chyba logiczne jest, że jak otrzymacie wpłatę od komornika czy dłużnika to musicie ją zaksięgować zgodnie z tym samym podziałem co przypis."
Ja też tak myślę. Dokładnie. Wpłatę zaksięgować tak samo jak przypis. A przypis przed zmianą ustawy był 20/20/60. Ale z tym się już nie zgodzisz.
Więc zdecyduj czy księgujesz podział 40/60 w momencie przypisu czy w momencie zwrotu należności. To jest ta różnica której nie widzisz.
Kwestia jest taka czy ust. 4 dotyczy przypisu należności czy zwrotu należności. Należność to co się komuś należy od kogoś. A zwrot tej należności to np. wpływ jej na rachunek która należność zmniejsza. Jak coś co zmniejsza należność może być jednocześnie tym samy co należność. I kto tu mówi o bełkocie?
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 11:05

Elmer pisze:jeszcze raz.
Inaczej spróbujmy:
Na jakiej podstawie prawnej (obowiązującej) przekażesz 20% do innego OWD i na jakiej podstawie OWD to może przyjąć?
Wskaż mi obowiązujący przepis z ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Jeżeli chcesz wskazać inną ustawę to wskaż mi przepis z ustawy o FA, który odsyła do tej inne ustawy.
Elmer skończyły Ci się argumenty. Ale dzięki za dyskusję.
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 11:08

nie skończyły tylko dyskusja schodzi na manowce bo nie chcesz rozmawiać o ustawie o FA tylko o swoich ustawach. Nie ten język. Ustawa o rachunkowości nie jest najważniejsza.

"Ja też tak myślę. Dokładnie. Wpłatę zaksięgować tak samo jak przypis. A przypis przed zmianą ustawy był 20/20/60. Ale z tym się już nie zgodzisz."
Był przypis 20/20/60 i teraz należy go zmienić. Przypis nie jest święty/nietykalny itp.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 11:10

Proponuje czytać uważniej. Napisałam, że należności (20% gmina dłużnika) które powstały przed zmianą należy przeksięgować na należności gminy własnej. Należy jeszcze rozróżnić przypis i należność. Przypisy za lata ubiegłe były na kontach 7, więc w bilansie otwarcia na 2015 rok są należnościami na koncie 221 i je należy przeksięgować. Nie ma ich na kontach 7. Pozostają jeszcze przypisy z roku bieżącego. I tutaj przeniosłabym je też na konto 7 dotyczące gminy pomniejszone o wpłaty w roku bieżącym.
Gość

Napisano: 24 wrz 2015, 11:11

[quote="Elmer"]nie skończyły tylko dyskusja schodzi na manowce bo nie chcesz rozmawiać o ustawie o FA tylko o swoich ustawach. Nie ten język. Ustawa o rachunkowości nie jest najważniejsza.

A ty mi nie odpowiedziałeś do kogo należą należności przed ich spłatą?
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 4 z 10    [ Posty: 100 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x