20/20/60 czy 40/60 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 5 z 10    [ Posty: 100 ]

Napisano: 24 wrz 2015, 11:25

Gość pisze:Proponuje czytać uważniej. Napisałam, że należności (20% gmina dłużnika) które powstały przed zmianą należy przeksięgować na należności gminy własnej. Należy jeszcze rozróżnić przypis i należność. Przypisy za lata ubiegłe były na kontach 7, więc w bilansie otwarcia na 2015 rok są należnościami na koncie 221 i je należy przeksięgować. Nie ma ich na kontach 7. Pozostają jeszcze przypisy z roku bieżącego. I tutaj przeniosłabym je też na konto 7 dotyczące gminy pomniejszone o wpłaty w roku bieżącym.
Na jakiej podstawie chcesz przeksięgować te należności należne gminie dłużnika dla gminy wierzyciela? Może mi je przypiszesz?
Przypis i należność chcesz rozdzielać? Treść operacji gospodarczej to "przypis należności z tytułu...". Co chcesz rozdzielać? Już przychodów w to nie musimy mieszać.
Wes
Stażysta
Od: 16 cze 2015, 14:04
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 11:27

nie ręce opadają.
Święty przypis
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 11:36

Elmer pisze:nie ręce opadają.
Święty przypis
A przypis. Ja dotychczas czytałem przez nieuwagę "Święty przepis" i nie wiedziałem o co ci chodzi.
No nie musi to być słowo przypis. Może być "naliczenie". Może być po prostu "księgowanie należności".
Po prostu moim zdaniem należność powstaje w dniu wypłaty świadczenia. I wtedy powoduje to sytuację w której musimy to "przypisać" czyli po prostu zaksięgować.
A jak księgowaliśmy do tej pory z podziałem 20/20/60 to oznaczało że część była należnością gminy dłużnika. I nawet tego nie wykazywaliśmy w Rb-N. Przynajmniej u nas tak było. Nie wiem jak inne gminy robiły. No ale na pewno w Rb-ZN dawali wszyscy 60% czyli należność wobec Budżetu Państwa. I wtedy wszystko było ok.
No to wyobraźmy sobie, że nowa ustawa mówi nie 40/60 a 20/80. I co? Wykazujemy w Rb-ZN 80% wszystkich należności? Coś na zasadzie: wykazaliśmy że wasza należność wynosi ileś tam ale sorki zmieniła się ustawa i teraz wasza należność będzie inna. To mi dopiero ręce opadają.
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 11:57

ale niestety tak jest i rozumiem opór materii :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 12:01

Trzeba byłoby zacząć od tego, że naliczamy należności wobec innych jednostek np. wobec budżetu państwa. Czy to nie powinno być księgowane w księgach wierzyciela. I czy ten wierzyciel jest wierzycielem w momencie powstania należności? Czy staje się nim dopiero w momencie zwrotu należności?
Elmer w jednym masz rację ustawa o FA to jest coś bardzo oryginalnego.
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 12:04

nie jest księgowane w księgach wierzyciela.
Kiedyś robił to Kraków, ale szybko zaprzestał.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 12:12

Elmer sprawa jest prosta - dla nas podstawą będzie zawsze ustawa o FA a dopiero zagadnień nieuregulowanych poszukamy gdzie indziej. Dla księgowych jest odwrotnie, dla nich ustawa o fa to jest jakaś egzotyka. To są lata pracy i doświadczenia, ciężko to przeskoczyć. Wes sam napisał przecież:
Wes pisze:Chyba, że źle rozumiem charakter tych należności.
Jako księgowi rozumiemy te należności tak, że są one należne komuś. Jeśli coś jest komuś należne w pewnej kwocie to zmiana przepisów nie kasuje tej należności.
A pies pogrzebany jest tu:
Wes pisze:Po prostu moim zdaniem należność powstaje w dniu wypłaty świadczenia.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 12:15

Iks pisze:Elmer sprawa jest prosta - dla nas podstawą będzie zawsze ustawa o FA a dopiero zagadnień nieuregulowanych poszukamy gdzie indziej. Dla księgowych jest odwrotnie, dla nich ustawa o fa to jest jakaś egzotyka. To są lata pracy i doświadczenia, ciężko to przeskoczyć. Wes sam napisał przecież:
Wes pisze:Chyba, że źle rozumiem charakter tych należności.
Jako księgowi rozumiemy te należności tak, że są one należne komuś. Jeśli coś jest komuś należne w pewnej kwocie to zmiana przepisów nie kasuje tej należności.
A pies pogrzebany jest tu:
Wes pisze:Po prostu moim zdaniem należność powstaje w dniu wypłaty świadczenia.
A Ty Iks jak to rozumiesz?
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 12:42

"Należność" powstaje w momencie wpłaty, a wpłatę należy podzielić zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Jeśli coś kiedyś gdzieś założyliście, a w tej chwili te założenia są oparte na nieaktualnym przepisie to trzeba to zmodyfikować, zmienić, przeksięgować.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 12:43

BDMB cię zabije :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator