Nasz Urząd Wojewódzki (Śląsk) ma w nosie jaki my mamy poziom wiedzy itd. Wiem, że przyszło do księgowości jakieś pismo, że dostaliśmy kasę na tzw. rozruch i tyle. Ja - jako przedstawiciel dziełu merytorycznego do przyznawania dodatków wychowawczych nie wiem nic więcej niż sama sobie przeczytałam w ustawie
Hej Iwa na stronie Ministerstwa jest inf. że w dniach 23-26 luty szkolenia odbywały się w kolejnych województwach, że tak powiem na dole Polski. Wejdź w mapkę. Jeżeli nie byłaś na szkoleniu,to ktoś zawalił - albo nie poinformował Was wasz urząd, albo Starosta przechował zaproszenie. Ale zbytnio nie żałuj ponieważ na temat wypłaty przez PCPR mówili z 10 minut. Cała reszta dotyczyła OPS-ów. Pozdrawiam
Czy może orientuje się ktoś z forumowiczów kiedy ukażą się wzory wniosków dla rodzin zastępczych o dodatek wychowawczy? może poruszany był ten temat na szkoleniach? już widnieją rozporządzenia dot. wniosków i sprawozdań ze świadczeń wychowawczych, a na temat RZ cisza.
Do lalala - wiedziałam o tym szkoleniu, ale otrzymałam informację, że może jechać tylko 1 osoba z OPS-u, a w świadczeniach wychowawczych jest więcej niejasności, wiec ja nie pojadę.
Do pcpr11 - a czy był wzór wniosków na inne świadczenia z pieczy??? Chyba przeoczyłam Nawet nie marzę o tym, że dostaniemy gotowy druk - za to jest już opracowane piękne kilkustronicowe kwartalne sprawozdanie - na to nasze ukochane ministerstwo czas miało
No a nie mówiłam Ale muszę szczerze przyznać nareszcie jasne komunikaty.Chyba zmieniła się osoba, która opracowywała stanowiska Ministerstwa. Jest napisane bardzo precyzyjnie.
(wprawdzie wkleiło się dwa razy to samo, ale to chyba wina informatyka z ministerstwa )
Czyli, dodatek przyznajemy decyzją od 01.04.2016 r. do 31.03.2017 r.? chyba, że dziecko w ciągu najbliższych 12 miesięcy kończy 18 lat wtedy to już inny przypadek
Jak będziecie wydawać decyzje w sprawie dodatku 500+? Odrębna decyzja na dodatek czy zmiana decyzji przyznającej świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania dziecka w rodzinie zastępczej poprzez wrzucenie w nią dodatku.
Wy wydajecie jedna decyzję na wszystko?? To przecież po pierwsze i najważniejsze utrudnia życie - przecież na 100% są rożne terminy - świadczenie z art 80 do 18 roku życia, a dodatek z art.81 na czas ważności orzeczenia. Po co sobie tak komplikować życie