Widziałam na stronach internetowych, że niektóre PCPR tworzą wniosek o przyznanie dodatku wychowawczego jeden na jedną rodzinę zastępczą. Moim zdaniem powinniśmy stworzyć wniosek na każde dziecko oddzielnie, ze względu na to, że każde dziecko może podejść w innym terminie, a my mamy rodziny w których jest nawet 9 dzieci. Jak wy sądzicie? Jak u was wygląda tworzenie wniosku?
A jak będziecie dzielić dodatek wychowawczy na dni, w przypadku ukończenia w między czasie 18 lat przez dziecko z pieczy zastępczej. Np. dziecko w dniu 15.05.2016 kończy 18 lat, to dodatek wypłacać do dnia 14.05.2016 czy 15.05.2016???
Piszecie, że niektóre PCPR-y tworzą formularze wniosków. Podpowiedzcie jakie, bo przeglądam stronki rożnych PCPR-ów i jeszcze na taki wniosek nie trafiłam, a też muszę coś opracować.
My też będziemy mieć wniosek na każde dziecko oddzielnie. Sama opracowałam, bez zbędnych informacji - dane rodziny zastępczej z nr konta i dane dziecka z datą urodzenia oraz datą faktycznego umieszczenia na podstawie jakiego postanowienia - to już tak na wyrost, jak będą się zgłaszać nowe rodziny utworzone po 01.04.2016r będzie wiadomo od kiedy przyznać
Dodatek należy się do 18 r.ż czyli Goa w twoim wypadku do 14.05.2016. Ja już w kwietniu mam dwóch wychowanków kończących 18 lat - jeden z 6 kwietnia drugi z 25-tego
paulina90 pisze:Czyli, dodatek przyznajemy decyzją od 01.04.2016 r. do 31.03.2017 r.? chyba, że dziecko w ciągu najbliższych 12 miesięcy kończy 18 lat wtedy to już inny przypadek
A jak się liczy termin miesięczne według kpa? Niestety o jeden dzień dłużej wyjdzie. Licząc w ten sposób przyjmiecie, że ktoś kto złoży wniosek 1 lipca nie załapie się już na pomoc od dnia wejścia w życie ustawy.
Oczywiście, że gmin nie obciążamy ani powiatów, z których dziecko pochodzi. To dotacja, zadanie z zakresu administracji rządowej. Dostaniemy na to kasę i się rozliczymy.