Apel Przemka - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 11    [ Posty: 109 ]

Napisano: 23 sty 2016, 16:35

Świadczenie pielęgnacyjne dla wszystkich opiekunów powinno być w równej wysokość.Ważną kwestią jest renta. Dlaczego ją otrzymują dorosłe dzieci ,a tacy jak moje 8 letnie dzieciątko niepełnosprawne od urodzenia już nie? Albo renta powinna przysługiwać wszystkim dzieciom ,albo nie przysługiwać wcale.Taki podział jak obecnie to skandal.30 latek z butów nie wyrasta,a naszym pociechom co rok trzeba kupować nowe ubranka, to niepełnoletnie dzieci mają większe potrzeby.
opiekunka dziecka

Napisano: 23 sty 2016, 17:01

Opiekunka dziecka. Dzieci nie dostają rent, gdyz renty sa tylko dla dorosłych. Wszystkie dzieci i to niezaleznie czy sa niepełnosprawne czy tez nie, pozostają na utrzymaniu swoich rodziców, a do finansowej pomocy rodzicom w wychowaniu dzieci służą zasiłki rodzinne i dodatki do nich, a niektóre przysługują tylko na niepełnosprawne dziecko.
Wraz z ukończeniem 18 roku życia niepełnosprawne dziecko otrzymuje rentę sojalną jako zabezpieczenie socjalne dla siebie, gdyz z powodu niepełnosprawnosci nie jest w stanie podjąć pracy, żeby zapracowac na własne utrzymanie i wypracowac jakiekolwiek zabezpieczenie.
Stąd sie to bierze.
zgaga

Napisano: 23 sty 2016, 17:07

W skrócie chodzi o ujęcie w regulacjach prawnych potrzeb wynikających z różnic między opieką o charakterze hospicyjnym a opieką rehabilitacyjno-włączającą.
O jak mądrze ujęte.
Jezeli już to te różnice istnieją niezależnie od wieku powstania niepełnosprawności.
Różnice te robi rodzaj niepełnosprawności i jej zaawansowanie.
zgaga

Napisano: 23 sty 2016, 17:36

Moje dziecko jest takze juz dorosle ma MPD . Co z zycia ma moje dziecko? Co mial moj rodzic zanim zaniemogl? Co mialabym ja jako matka pelnosprawnego dziecka ? MOj rodzic nie potrzebuje tak intensywnej opieki calodobowej niz moje dziecko, ktore wchodzi w doroslosc bez zadnych perspektyw. Ja nie neguje odplatnosci dla WO mieszkajacych razem z podopiecznym prawa do zaplaty za te opieke..ale to sa inne priorytety. Ustawa dla doroslych osob starszych musi byc podporzadkowana pod nich, a nie pod zycie dzieci niepelnosprawnych od urodzenia lub wieku dzieciecego oraz ich rodzicow. Ile jeszcze lat przedemna opieki nad doroslym dzieckiem???, . Teraz trzeba dac mu namiastke mlodosci..jak to uczynic?. Moj rodzic to wszystko mial. Gdybym miala zdrowe dziecko dopiero teraz musialabym zmierzyc sie z opieka nad rodzicem..i powiem WAM ,ze bylabym w stanie polaczyc prace z opieka.. Mam nadzieje ze panstwo wynagrodzi WAS WO za te kilka lat, czasami miesiecy opieki.. Sa takze dluzsze przpadki(niewiele).. Jak opieka jest calodobowa nad niedoleznym ON to swiadczenie powinno byc..a nie mama tato po zawale, znaczny stopien , ja bezrobotny..kase daj.... :lol:
M M

Napisano: 23 sty 2016, 17:44

zgaga pisze:
W skrócie chodzi o ujęcie w regulacjach prawnych potrzeb wynikających z różnic między opieką o charakterze hospicyjnym a opieką rehabilitacyjno-włączającą.
O jak mądrze ujęte.
Jezeli już to te różnice istnieją niezależnie od wieku powstania niepełnosprawności.
Różnice te robi rodzaj niepełnosprawności i jej zaawansowanie.
Cytowana notatka, mówi różnicach w opiece nad SENIOREM, którego niesamodzielność wynika z jego podeszłego wieku, a opiece nad osobą niesamodzielną (niekoniecznie dzieckiem) której niesamodzielność nie jest związana z wiekiem.
RR6
Praktykant
Od: 04 mar 2015, 17:16
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2016, 18:00

M M pisze:Moje dziecko jest takze juz dorosle ma MPD . Co z zycia ma moje dziecko? Co mial moj rodzic zanim zaniemogl? Co mialabym ja jako matka pelnosprawnego dziecka ? MOj rodzic nie potrzebuje tak intensywnej opieki calodobowej niz moje dziecko, ktore wchodzi w doroslosc bez zadnych perspektyw. Ja nie neguje odplatnosci dla WO mieszkajacych razem z podopiecznym prawa do zaplaty za te opieke..ale to sa inne priorytety. Ustawa dla doroslych osob starszych musi byc podporzadkowana pod nich, a nie pod zycie dzieci niepelnosprawnych od urodzenia lub wieku dzieciecego oraz ich rodzicow. Ile jeszcze lat przedemna opieki nad doroslym dzieckiem???, . Teraz trzeba dac mu namiastke mlodosci..jak to uczynic?. Moj rodzic to wszystko mial. Gdybym miala zdrowe dziecko dopiero teraz musialabym zmierzyc sie z opieka nad rodzicem..i powiem WAM ,ze bylabym w stanie polaczyc prace z opieka.. Mam nadzieje ze panstwo wynagrodzi WAS WO za te kilka lat, czasami miesiecy opieki.. Sa takze dluzsze przpadki(niewiele).. Jak opieka jest calodobowa nad niedoleznym ON to swiadczenie powinno byc..a nie mama tato po zawale, znaczny stopien , ja bezrobotny..kase daj.... :lol:
A ile jeszcze opieki :?: nad 19 letnim dorosłym :?: Nie wypisuj bredni.Akurat twój rodzic nie potrzebuje intensywnej opieki ,ale niektórzy młodzi rodzice 45-50 letni potrzebują jej w większym zakresie niż twoja pociecha ,a mogą jeszcze żyć i 40 lat.I Co mają za życie ci młodzi opiekunowie ,którzy zamiast założyć rodziny warują całodobowo przy łóżkach rodziców zamknięci w czterech ścianach? Kiedy wasze pełnoletnie pociechy siedzą w internatach, akademikach, to wy hulacie po supermarketach i przesiadujecie na plotach.W większości przypadków macie mężów dobrze zarabiających ,którzy mogą was częściowo wyręczyć w sprawowaniu wątpliwej opieki.Jeździcie na zagraniczne wojaże bo was na to stać.Pani H chwali się fotkami z Egiptu na facebooku.Nawet te samotne matki mają alimenty, 1300zł ŚP i mnóstwo innych dodatków.A my często wegetujemy tylko z emerytury obłożnie chorego 1600zł bez prawa do SZO.O czym tu mówić .Sytuacja opiekunów tych faktycznie dorosłych jest znacznie gorsza od waszej.
Dagusia

Napisano: 23 sty 2016, 18:20

HISTORIA PRAWDZIWA
Rok temu syn sąsiadki obchodził 18 urodziny jeden dzień później.Pech chciał, że spadł z balkonu i złamał kręgosłup.Jest niepełnosprawny w stopniu znacznym.Gdyby to przytrafiło się dzień wcześniej matce przysługiwało by ŚP.A tak, że dochód w rodzinie wynosi 2500zł na trzy osoby ,nie dostaje nic.Pytam się wiec opiekunów 30 letnich dzieci ,przed kim dłuższe sprawowanie opieki i czym się różni od Waszej?.
obserwator

Napisano: 23 sty 2016, 18:25

I właśnie o to chodzi rządzącym, "zaprzyjaźnionym" fundacjom, stowarzyszeniom i innym faktycznym beneficjentom systemu wsparcia ON. My będziemy sobie skakali do gardeł, licytowali się kto ma gorzej, kto lepiej, czy jeśli palma to koniecznie w Egipcie a nie w Chorwacji, itd. itp. a oni będą spokojnie nas strzyc i tuczyć się naprawdę ciężką kasą którą państwo przeznacza na niepełnosprawnych. Robicie dla nich świetną robotę. Ileż trzeba mieć złej woli by patrzeć na środowisko przez pryzmat pojedynczych patologicznych przypadków. Czy ja wam wyrzucam wam że wasi podopieczni przebywają na stałe w ZOL-u, a wy "wy hulacie po supermarketach i przesiadujecie na plotach", nie, prawda? Bo to głupie i niepotrzebne.
Nikt z nas rodziców, nie odmawia wam prawa do godnego świadczenia. Jest zupełnie odwrotnie, cały czas zabiegamy o równe świadczenie dla wszystkich opiekunów.
RR6
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2016, 18:30

obserwator pisze:HISTORIA PRAWDZIWA
Rok temu syn sąsiadki obchodził 18 urodziny jeden dzień później.Pech chciał, że spadł z balkonu i złamał kręgosłup.Jest niepełnosprawny w stopniu znacznym.Gdyby to przytrafiło się dzień wcześniej matce przysługiwało by ŚP.A tak, że dochód w rodzinie wynosi 2500zł na trzy osoby ,nie dostaje nic.Pytam się wiec opiekunów 30 letnich dzieci ,przed kim dłuższe sprawowanie opieki i czym się różni od Waszej?.
Trudno powiedzieć jak długo będzie trwała opieka w tym przypadku, na pewno rozpoczęła się 18 lat później niż w przypadku osoby niepełnosprawnej od urodzenia. Ale do czego zmierzamy?
RR6
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2016, 18:43

Cytowana notatka, mówi różnicach w opiece nad SENIOREM, którego niesamodzielność wynika z jego podeszłego wieku, a opiece nad osobą niesamodzielną (niekoniecznie dzieckiem) której niesamodzielność nie jest związana z wiekiem.
Weź ty się zastanów co ty piszesz.
Dorosły niepełnosprawny to nie tylko senior w podeszłym wieku, to sa ludzie w róznym wieku, nawet bardzo młodzi. I to nie jest tak, że niewpełnosprawnosć takiego seniora wynika z jego podeszłego wieku. Przyczyną sa choroby, często przewlekłe, a niektóre wynikające ze starzenia sie organizmu. Ale tez są to choroby , które moga dotknąć ludzi w każdym wieku. Tak jak chociazby taki Alzheimer najczęściej dotyczy starców ale są i osoby 30/40/50 letnie chorujące na niego. Kiedy mój ojciec leżał z zawałem w szpitalu, to na jednej sali z nim lezał 19 letni chłopak po zawale. Nie spotykasz się ze smiercią ludzi młodych, którzy nie sa starcami? Uwazasz, ze oni tak sobie umarli? Ale gdyby nawet przeżyli zostali by kalekami wymagającymi opieki. I jakby niesamodzielność seniora wynikała tylko z jego podeszłego wieku, to wszyscy senorzy w podeszłym wieku musieli by być niesamodzielni.
Ale nawet, to co uważasz, że tylko dlatego, że ktoś jest w podeszłym wieku, to juz mu sie nie nalezy opieka, ani rehabilitacja, tylko musi byc skazany na bolesne przykurcze. Ale za to opieka i rehabilitacja ma sie nalezec niesamodzielnym , a nawet i samodzielnym, których niepełnosprawność powstała nie w związku wiekiem, ale mogą byc w podeszłym wieku.
To jak to ma być ? Niewidomy od urodzenia 40 latek ma być zaliczony do opieki rehabilitacyjno- włączajacej, a jego rowieśnik, który został niewidomy w późniejszym wieku ma mieć opiekę hospicjalną. Czyli jak? ma iść do umieralni?
Ja pierdzielę, czyżby to sami rodzice dzieci wymyślili do spółki z rządzacymi na swoich tajnych spotkaniach?
zgaga

Strona 6 z 11    [ Posty: 109 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem