O jak mądrze ujęte.W skrócie chodzi o ujęcie w regulacjach prawnych potrzeb wynikających z różnic między opieką o charakterze hospicyjnym a opieką rehabilitacyjno-włączającą.
Cytowana notatka, mówi różnicach w opiece nad SENIOREM, którego niesamodzielność wynika z jego podeszłego wieku, a opiece nad osobą niesamodzielną (niekoniecznie dzieckiem) której niesamodzielność nie jest związana z wiekiem.zgaga pisze:O jak mądrze ujęte.W skrócie chodzi o ujęcie w regulacjach prawnych potrzeb wynikających z różnic między opieką o charakterze hospicyjnym a opieką rehabilitacyjno-włączającą.
Jezeli już to te różnice istnieją niezależnie od wieku powstania niepełnosprawności.
Różnice te robi rodzaj niepełnosprawności i jej zaawansowanie.
A ile jeszcze opiekiM M pisze:Moje dziecko jest takze juz dorosle ma MPD . Co z zycia ma moje dziecko? Co mial moj rodzic zanim zaniemogl? Co mialabym ja jako matka pelnosprawnego dziecka ? MOj rodzic nie potrzebuje tak intensywnej opieki calodobowej niz moje dziecko, ktore wchodzi w doroslosc bez zadnych perspektyw. Ja nie neguje odplatnosci dla WO mieszkajacych razem z podopiecznym prawa do zaplaty za te opieke..ale to sa inne priorytety. Ustawa dla doroslych osob starszych musi byc podporzadkowana pod nich, a nie pod zycie dzieci niepelnosprawnych od urodzenia lub wieku dzieciecego oraz ich rodzicow. Ile jeszcze lat przedemna opieki nad doroslym dzieckiem???, . Teraz trzeba dac mu namiastke mlodosci..jak to uczynic?. Moj rodzic to wszystko mial. Gdybym miala zdrowe dziecko dopiero teraz musialabym zmierzyc sie z opieka nad rodzicem..i powiem WAM ,ze bylabym w stanie polaczyc prace z opieka.. Mam nadzieje ze panstwo wynagrodzi WAS WO za te kilka lat, czasami miesiecy opieki.. Sa takze dluzsze przpadki(niewiele).. Jak opieka jest calodobowa nad niedoleznym ON to swiadczenie powinno byc..a nie mama tato po zawale, znaczny stopien , ja bezrobotny..kase daj....
Trudno powiedzieć jak długo będzie trwała opieka w tym przypadku, na pewno rozpoczęła się 18 lat później niż w przypadku osoby niepełnosprawnej od urodzenia. Ale do czego zmierzamy?obserwator pisze:HISTORIA PRAWDZIWA
Rok temu syn sąsiadki obchodził 18 urodziny jeden dzień później.Pech chciał, że spadł z balkonu i złamał kręgosłup.Jest niepełnosprawny w stopniu znacznym.Gdyby to przytrafiło się dzień wcześniej matce przysługiwało by ŚP.A tak, że dochód w rodzinie wynosi 2500zł na trzy osoby ,nie dostaje nic.Pytam się wiec opiekunów 30 letnich dzieci ,przed kim dłuższe sprawowanie opieki i czym się różni od Waszej?.
Weź ty się zastanów co ty piszesz.Cytowana notatka, mówi różnicach w opiece nad SENIOREM, którego niesamodzielność wynika z jego podeszłego wieku, a opiece nad osobą niesamodzielną (niekoniecznie dzieckiem) której niesamodzielność nie jest związana z wiekiem.