Apel w sprawie bezpieczeństwa kadry pomocy społecznej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 7 z 9    [ Posty: 83 ]

Napisano: 19 maja 2015, 15:46

Dwukrotnie już zmieniano siedzibę naszego OPS, po incydencie z „nożownikiem” w ubiegłym roku. Głośno było o tej sprawie – pisały, informowały o niej media.
Obecna nasza siedziba, to budynek, w którego oknach są kraty… Taka informacja dotarła kilka dni temu do Redakcji OPS.pl

- Jak będziemy uciekać z tego budynku, jeśli nas podpalą? Co należy zrobić, żeby warunki naszej pracy były bezpieczne? Komu to zgłosić?
O tym, że to piszę, nie wie moja Kierownik, Ufam, że się nie dowie!

Czy Apel Ministra ws. bezpieczeństwa pracowników realizujących zadania pomocy społecznej został już opublikowany na każdej stronie internetowej Urzędu Wojewódzkiego? Każdy Wojewoda opublikował już ten Apel?
Andrzej

Napisano: 19 maja 2015, 21:29

Jeszcze kilka takich apeli i nie będę miał miejsca na tablicy ogłoszeń. Tu apel o niezabijanie pracowników pomocy społecznej a z drugiej strony zadanie o weryfikowaniu oświadczeń w sprawie samotnego wychowywania dzieci. Pokochają nas za te wywiady szpiegowskie klienci, oj pokochają na zabój. Szlag by to trafił!
zisis
Praktykant
Od: 12 paź 2009, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2015, 8:49

Apel dotarł.

Też pracujemy w pomieszczeniach, w których są kraty, nie ma możliwości ucieczki w razie zagrożenia.

Ja natomiast mam takie nieodparte wrażenie, że naszych władz samorządowych nie obchodzi cały ten apel,mają ważniejsze sprawy na głowie niż pracownicy OPS- u. Pismo zostało przekazane kierownikom OPS-u, którzy sami nic nie mogą, poza próbą tłumaczenia że trzeba poprawić stan bezpieczeństwa pracowników. I wiem co mówię, widzę próby naszej dyrekcji, które nie znajdują żadnego zrozumienia i poparcia.

Pozdrawiam i życzę miłej pracy :)
Ja*

Napisano: 20 maja 2015, 9:23

Wprowadza się w postępowaniach pomocy społecznej standardy- nawet do DPS-o. Natomiast nie wprowadza się standardów placówek udzielających pomocy społecznej, tj OPS-ów, MOPS-ów i GOPS-ów. Nie ma nic o ochronie budynku, zapewnienia transportu dla pracowników, podziału na pomieszczenia z określoną max liczbą pracowników socjalnych. Teraz pracuje kilka osób w jednym pokoju i przyjmuje jednocześnie kilku klientów. Wobec czego na raz rozmawia 10 osób! To jakaś masakra jest.
Nikogo to jakoś nie rusza, bo to dotyczy biedaków, pijaków i ogólnie meneli.
Tylko w pismach projektowych są to beneficjeni.
zisis1

Napisano: 20 maja 2015, 15:52

Wszystko rozbija się o kasę. Ośrodki pomocy są często umieszczone w starych budynkach w których wcześniej było zupełnie coś innego. Znam miejsce w którym biura socjalnych są tam gdzie wcześniej były kible. Polska.
Ares

Napisano: 20 maja 2015, 18:29

Boże chroń nas przed niektórymi "urzędnikami "MPiPS, tymi ,którzy interpretują przepisy jak ten , o którym dzisiaj pisze wyborcza, mówiłem od dawna ,że coś złego się dzieje pod rządami tego rządu, a to skandal w ministerstwie zdrowia, a to
podsłuchy, a to skandal z empatią /tearz na siłę próbuje się uzasadnić potrzebę tego "projektu/ a to skandal z pracownikiem naszego ministerstwa, jednym słowem co? no brak słów a te które cisną się na usta nie przejdą, z socjalnym pozdrowieniem.
zaniepokojony

Napisano: 20 maja 2015, 20:22

Apel apelem, a bezpieczenstwa jak nie bylo tak nie ma. Smiac mi sie chce jak moj kierownik mowi, ze moge wejsc do trudnego srodowiska z kolezanka albo policja. Bo kolezanka, zaraz po tym jak klient przekreci zamek w drzwiach i zacznie krzyczec, bedzie kopac go w kostke albo okladac teczka po gl8wie, najlepiej zeby miala gasnice, tak na wszelki wypadek. Slyszymy tez, ze zawsze mamy miec drzwi w zasiegu wzroku, taaaaa najlepiej spisywac wywiad na stojaka przy otwartych drzwiach, jedna noga w mieszkaniu, a druga na korytarzu. No i jednoczesnie obejrzec mieszkanie, occzywiscie pamietajac, zeby ciagle patrzec na drzwi wejsciowe. A wyobrazacie sobie, te wywiady z policja? Ja nie bardzo. Moze jednak ktos pomyslalby o rzeczniku do reprezentowania nas w mediach, bo narazie traktuja nas, sami wiecie jak. Wujek samo zlo, to jak maja nas szanowac klienci? Szkoda gadac.
inin

Napisano: 26 maja 2015, 15:57

A czy cos sie u Was zmienilo w kwestii bezpieczeństwa? Pytanie szczególnie do pracownikow z Makowa, Chorzowa i Krakowa
kola

Napisano: 26 maja 2015, 19:35

W Naszym OPS nie było nigdy żadnej rozmowy na temat bezpieczeństwa pracowników socjalnych. Gdyby nie forum nie wiedziałabym, że taki apel został poprzesyłany do Gmin. Do nas jeśli dotarł to pewnie wylądował w koszu.
ewa29

Napisano: 27 maja 2015, 18:41

Kilka pytań do użytkowniczek/użytkowników Forum OPS.pl

1. Czy sytuacja, o której pisze ewa29 jest pojedynczym przypadkiem? Czy Apel Ministra ws. bezpieczeństwa pracowników dotarł już do wszystkich OPS, PCPR oraz innych placówek realizujących zadania pomocy społecznej? Co w tej sprawie zrobiono?

2. Czy Apel Ministra został już opublikowany na stronach internetowych wszystkich Urzędów Wojewódzkich w Polsce? Czy należy ogłosić zakończenie akcji "Google Search - znaleziono w Google", której celem jest ustalenie, czy Apel Ministra został opublikowany na każdej oficjalnej stronie internetowej Wojewody/Urzędu Wojewódzkiego?

Re: Apel w sprawie bezpieczeństwa kadry pomocy społecznej
Akcja "Google Search - znaleziono w Google"
Postautor: Andrzej » 12 maja 2015, 20:53
"Apel ten został przekazany do wszystkich wójtów, burmistrzów, prezydentów miast oraz starostów powiatów. Zostanie on także zamieszczony na stronach internetowych urzędów wojewódzkich".
Andrzej

Strona 7 z 9    [ Posty: 83 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x