art. 79a a SKO. Podać czy nie podać? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 20 mar 2019, 12:27

Czy przed kazdą odmową mamy go wysyłać?
Mój radca powiedział, że nie w kazdym przypadku sie go uzywa, że czesto wystarczy sam art. 10 kpa? (tak jak zrozumiałam to mam go zawierać w przypadku kiedy strona nie chce udostepnic jakiegos dokumentu, nie wiem czy dobrze rozumiem ten art. ??)
Mam sprawę która pójdzie do SKO i zastanawiam się czy w zawiadomieniu zawrzeć obydwa czy tylko art. 10.
Mam wszystkie dokumenty jakie potrzebuję, strona nic nie ukryła, wszystko udostepniła

Jak podchodzi do tego Wasze SKO?
Julita1987
Stażysta
Od: 23 cze 2018, 18:17
Zajmuję się: FA/SW/ZR/SZO/SP

Napisano: 20 mar 2019, 14:25

Radca miał rację, nie w każdym przypadku zawiadamiasz z art. 79a. Stosuje się go w związku z możliwością wykazania przez stronę przesłanek "uzdrawiających", które w ocenie organu nie zostały spełnione i które mogą skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Według mnie, jeśli odmowa jest ze względu na przekroczone kryterium, to powinno się zawiadomić stronę z art. 79a, bo ma możliwość dostarczenia np. świadectwa pracy uzyskanego pomiędzy złożeniem wniosku, a wydaniem decyzji. Jeśli jednak strona nie ma wpływu na wydanie decyzji negatywnej (brak przesłanek zależnych od strony) - art. 79a nie stosujemy.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2019, 23:19

a noteev razem z radcą będę z góry zakładali, że w danym wypadku nie nastąpiły takie przesłanki... :lol: :lol: :lol:
Rozumiem, że notevovi się robić nie chce, ale żeby do tego jakieś teorie robić....
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 sie 2018, 12:46
Zajmuję się: byle czym

Napisano: 21 mar 2019, 11:36

@Wales, łobuzie, bo Cię zdemaskuję :lol:
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 11:47

sam się zdemaskowałeś. Kawał lenia jesteś. Roboty się chwytaj a nie dorabiaj teorie do lenistwa
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 21 mar 2019, 12:16

Masz rację, bo przecież sam wiesz coś o tym :D
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 12:22

w walce z twoim lenistwem (nie wiem czemu przypisujesz mi swoje cechy. Freud by się na ten temat wypowiedział. Aż strach pomyśleć o innych twoich fiksacjach)
Art. 79a. KPA
Składanie dodatkowych dowodów
§ 1.
W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Przepisy art. 10 zasada czynnego udziału stron w postępowaniu § 2 i 3 stosuje się.
§ 2.
W terminie wyznaczonym na wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, strona może przedłożyć dodatkowe dowody celem wykazania spełnienia przesłanek, o których mowa w § 1.
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 21 mar 2019, 12:32

Masz jakąś obsesję na punkcie lenistwa, czy co? Na czerwono już kiedyś wyłuszczałeś, więc masz w tym doświadczenie :), tylko nie zaznaczyłeś tego:" organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony"
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 12:36

J a nie mogę... a jakie ma wskazać? Niezależne od niej? :lol: :lol:

to teraz cwaniaczku wskaż mi cwaniaczku jakie to są te przypadki gdy coś jest niezależne od nie i nie może ich wskazać.
Szybciutko leniuszku
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 21 mar 2019, 12:47

Przykład pierwszy z brzegu cwaniaczku: odmowa matce ze względu na pobierane w danym miesiącu świadczenie przez ojca w innej gminie.
Jakie może przedstawić przesłanki zależne od niej, jeśli świadczenie zostało już wypłacone?
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x