art. 79a a SKO. Podać czy nie podać? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 21 mar 2019, 12:54

nienależnie pobrane przez ojca w tamtej gminie cwaniaczku
Pudło, strzelaj dalej
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 sie 2018, 12:46
Zajmuję się: byle czym

Napisano: 21 mar 2019, 13:07

Słabo się przygotowałeś leniuszku :D
Przychodzi do Ciebie dzisiaj rodzina z innej gminy, do tej pory 500+ było na ojca, któremu za marzec już wypłacono, a od dzisiaj u Ciebie, matka chce na siebie. Jakie nienależnie pobrane?
Pudło.

Poza tym, nie chce mi się już z Tobą prowadzić tej wymiany, bo nie lubię odgrywania maskarady i ukrywania się za innym nickiem. Naprawdę mam prawdziwą chęć Cię zdemaskować, więc albo pisz pod swoim nickiem, albo skończmy to przedstawienie.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 13:12

normalne nienależne. Nie wiesz jak nienależne wygląda? Z jakiegokolwiek dziwnego powodu. Może zdążyła się rozwieść i tylko wniosek zły złożyła? Nigdy nie było błędu we wniosku i w empatii? Ja dwa lata płaciłem ZP na osobę zmarłą. W empatii do dzisiaj osoba figuruje, że żyje. Mam też osobę po rozwodzie a w empatii mężatka.

Nie wiem o czym piszesz
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 21 mar 2019, 13:14

Weles pisze:Nie wiem o czym piszesz
:lol:
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 13:16

inny przypadek. Za marzec mu wprawdzie wypłacili, ale zgłosił, że w grudniu podjął pracę i dał zaświadczenie. Dochód przekroczył. Zrobili mu NP. Jak przyszli do ciebie to już tę pracę stracił.
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 21 mar 2019, 13:30

Ale przecież Ci wyraźnie piszę: przychodzi dzisiaj do Ciebie kochająca się rodzina z innej gminy, za marzec tam dostał już ojciec, a od teraz chce matka u Ciebie. Odmawiasz matce za marzec, a przyznajesz od kwietnia. Jakie przesłanki mogą się pojawić zależne od strony?
Czego nie rozumiesz, pozorancie?
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 13:31

może przeczytaj pytanie, bo chyba jesteś nie w temacie
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 22 mar 2019, 13:37

Abstrahując do temperatury dyskusji, art. 79a kpa jest szczególną formą zawiadomienia strony, o którym mowa w art. 10 kpa
art. 79a. W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Przepisy art. 10 § 2 i 3 stosuje się.
Art. 10. § 1. Organy administracji publicznej obowiązane są zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium po-stępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań.
W mojej ocenie w przypadku decyzji negatywnej dla strony i tak należy ją zawiadomić o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań. Jeśli mogą istnieć przesłanki zależne od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony, należy dodać art. 79a, jeśli takich przesłanek nie ma (co istotnie jest bardzo rzadkie) to z art. 79a można zrezygnować.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2019, 14:12

@kronos79, jestem tego zdania i właśnie to napisałem na początku. Odnosiłem się tylko do art. 79a i przez cały ten "gorący" wątek próbuję ten tok wyłożyć, jednak od początku zostałem bezpodstawnie zaatakowany przez zakamuflowaną opcję... :)
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x