Witam czy ktoś mógłby mi pomóc bo to moja pierwsza taka sprawa:( 26 stycznia zgłosił się pan (w zasadzie to kumpel nam go przyprowadził jak już wytrzeźwieli) że on chce do schroniska dla bezdomnych(dotychczas pracował i mieszkał u jakiegoś rolnika a kiedy już zaniemógł to mu podziękowali) nie jest on u nas zameldowany, nie ma żadnego dochodu. Nie mieliśmy wyjścia i musieliśmy go umieścić w schronisku. Póki co do schroniska wysłaliśmy pismo że go kierujemy ale co ja mam dalej zrobić???
wydaję decyzję o umieszczeniu i o tym że pokryjemy koszty pobytu. Chcemy przyznać mu zasiłek stały i składkę zdrowotną i mam pytanie czy z zasiłku stałego mogę mu potrącać za pobyt w schronisku, jeśli tak to w jakiej wysokości i na jakiej zasadzie. A i czy my jako ośrodek podpisujemy jakąś umowę ze schroniskiem???
bezdomny
Re: bezdomny
Oczywiście, że możesz mu ustalić odpłatność w wysokości 70% z zasiłku stałego jednak weź od pana oświadczenie, iż wyraża zgodę na to. Umowa ze schroniskiem zbędna.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
to poszukajcie, gdzie miał ostatnie zameldowanie i niech oni płacą
Możesz mu przyznać schronienie interwencyjnie na jakiś okres czasu niezbędny do ustalenia jego sytuacji z adnotacją w skierowaniu, że w celu przedłużenia pobytu prosisz o kontakt z OPS w ...., który jest właściwy do udzielenia pomocy zgodnie z art. 101 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej.madziulek111 pisze:nie u nas nie był nigdy zameldowany
Ponadto jeżeli kierujesz klienta do schroniska, to później możesz starać się o zwrot wydatków z gminy właściwej do udzielnie pomocy, tj. z gminy ostatniego zameldowania na pobyt stały (art. 101 ust 7).
Oprócz bezdomny - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Hospicjum
schronienie
jak postąpić?
KDR i POLICJA
PO PŻ
sprawozdanie rzeczowo finansowe z zakresu wspierania rodziny
kiedy liczyć dochód
Firma zagranicą jak ściągnąć dochody?
zasiłek stały- nowe zasady
SKO - proszę o pomoc
zasiłek stały - od kiedy?????