Błagam o pomoc,na prawdę błagam. - HYdE PaRK

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 07 lut 2014, 12:59

Witam, proszę o pomoc.
Mam 24 lata, choruje na padaczkę oraz gruczolaka przysadki mózgowej. Staram się prowadzić normalne życie, mam narzeczonego, wynajmujemy mieszkanie, 7 miesięcy temu zaszłam w ciążę będąc na 6 miesięcznym stażu, z tego tytułu, że nie miałam stałej pracy nic mi się nie należy, a do zasiłku dla bezrobotnych brakuje mi 42 dni. Potrzebuję pomocy, nigdy nikogo nie prosiłam, to dla mnie naprawdę trudne, ale już próbowałam wszystkiego. Mój narzeczony pracuje, zarabia 1400 zł, ja obecnie jestem bezrobotną w ciąży, otrzymuje 153 zł z tytułu niepełnosprawności z MOPS. Po opłaceniu rachunków, w tym miesiącu nie mamy pieniążków na jedzenie. Byłam w MOPS prosić o pomoc, niestety nasze gospodarstwo przekracza próg zarobkowy o 86 zł, dlatego też żadna pomoc nam się nie należy. Nasi rodzice też ledwo wiążą koniec z końcem, jednakże pomagamy sobie wzajemnie w miarę możliwości. Chciałam udzielać korepetycji, opiekować się dziećmi, niestety zero odpowiedzi, a dziecka osobie z padaczką nikt nie chce powierzyć. Zgłosiłam się do Banku żywności, powiedzieli, że oni nie wydają posiłku tylko zaopatrują Caritasy, poszłam do Caritasu, tam powiedzieli, że opierają się na decyzji MOPS i koło się zamyka  Za dwa miesiące rodzę. Chciałam prosić Państwa o choćby 1 zł, jak to mówią grosz do grosza. Jeśli chcą Państwo jakiegokolwiek potwierdzenia mojej sytuacji, możemy porozmawiać przez telefon, cokolwiek. Nie jestem naciągaczką, jestem uczciwym człowiekiem, który wielokrotnie pomaga bezdomnym i potrzebującym, a który teraz sam jest w ogromnej potrzebie. Jeśli któraś z osób jest zainteresowana i jest w stanie pomóc, bardzo proszę. Mieszkam na Śląsku, żywność również przyjmę, nie zależy mi na pieniążkach a na jedzeniu. Podaję nr konta ING Bank 76 1050 1360 1000 0090 6977 6905, proszę w tytule przelewu napisać – POMOC w trudnej sytuacji. BARDZO PROSZĘ o JAKĄKOLWIEK POMOC! Jeśli ktoś chciałby porozmawiać, ma jakieś pytania proszę odzywać się na maila [email protected]
~specyficzna_24

Napisano: 07 lut 2014, 14:12

\"Byłam w MOPS prosić o pomoc, niestety nasze gospodarstwo przekracza próg zarobkowy o 86 zł...\"

Z tym, że żadna \"pomoc\" się nie należy to nie jest prawda. Jeśli chodzi o pomoc finansową, to w szczególnych przypadkach może być udzielona nawet po przekroczeniu dochodu. Jeśli chodzi o pomoc rzeczową - żywność w wielu miejscach w Polsce wydawana jest również osobom rodzinom, które przekraczają kryterium dochodowe np. do 150% kryterium art. 8 ustawy o pomocy społecznej.
Organizacje wydające taką żywność proszą o dostarczenie skierowania z MOPS - zaświadczenia, czasem jest to druk wypełniony przez pracownika socjalnego MOPS np. dla potrzeb PCK.

Możliwa jest również pomoc innego rodzaju - np. uczestnictwo pani partnera w szkoleniu finansowanym z EFS, które pomoże podnieść kwalifikacje i lepiej zarabiać.
Proponuję jeszcze raz porozmawiać z pracownikiem socjalnym w pani miejscu zamieszkania.
~pracownik socjalny

Napisano: 07 lut 2014, 15:04

Pracownik socjalny, terenowy był dla nas bardzo nie miły, powiedział dokładnie to co napisałam, że ludzie żyją w gorszych warunkach i nie żebrają o pomoc od Państwa. Nie chodziło nam o pomoc finansową, zaznaczyliśmy, że pomoc doraźną w postaci, środków chemicznych i żywienia. Odmówiono nam.

Oczywiście dziękuję Pani i w poniedziałek uciekam spowrotem do ZUS z ustawą którą Pani tutaj przytoczyła. Dziękuję za radę!
~specyficzna_24

Napisano: 07 lut 2014, 17:45

do MOPS*
~specyficzna_24

Napisano: 07 lut 2014, 18:39

ZUS czy MOPS. Taki sam efekt. Nie należy sie, nie dostaną. Pracownik \"niemiły\" zapewne zna swoją ustawę i mozliwosci finansowe swojego ośrodka. Jedyny efekt to będzie FORMALNA DECYZJA odmawiająca.
I policz sobie \"pracowniku socjalny\" na palcach:

1400+153=1553
Kryterium 2os - 456+456=912
912*150%=1368

Nic sie nie należy, przekroczone wszelkie możliwe kryteria. A ty wprowadzają niekompetentnymi wpisami ludzi w błąd, dając im fałszywa nadzieje robisz więcej złego niz dobrego.

PS. Pani specyficzna24 polecam staranie o dotacje mieszkaniowa, do której prawdopodobnie możecie sie zakwalifikować a także kontakt z fundacjami.
~PUPilka

Napisano: 07 lut 2014, 18:46

1. do MOPS
- zasilek rodzinny z wszelkimi dodatkami z tyt. urodzenia dziecka -już teraz zebrać wszystkie informacje na ten temat co i gdzie na Pani terenie się załatwia
-dodatek mieszkaniowy

2.ZUS
zaswiadczzenie lekarza rodzinnego z poradni czy jest Pani zdolna do pracy,, wraz z DOKUMENTAMI PRZEBIEGO CHOROBY I LECZENIA DOŁĄCZYĆ DO WNIOSKU o rentę i ustalenie przez orzecznika ZUS stopnia niepełnosprawności, i od kiedy instnieje niepełnosprawność ( bo od tego będzie zależało czy zostanie przyznana rewnta od decyzji zawsze jest możliwośc odwołania
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 07 lut 2014, 18:52

I to jest praca socjalna dzidka. Popieram.
~PUPilka

Napisano: 07 lut 2014, 19:01

mnie poparcie nie jest potrzebne natomiast specyficznej_24 pomoc - TAK wiec PUPilka nie marnuj energii i wypowiadaj sie merytorycznie
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2014, 19:19

Prosze pytać czy na Pani terenie jest grupa wsparcia dla matek w ciąży ( wymiana doswiadczeń, ubranka, ćwiczenia przed porodemitp. - jeżeli nie ma to spróbować zorganizować, łatwiej będzie w kolkoro zająć sie dzieckiem, zorganizować sobie czas, nawiązać kontakty, zebrać najistotniejsze informacje i przede wszystkim zorganizować doraźną pomoc - w kazdej formie) to sa istotne informacje ponieważ nie Pani jedna jest w takiej sytuacji i ma trudności - dowie sie tam Pani jak sobie inni radza na terenie Pani miejsca zamieszkania - jest też czas na ZORGANIZOWANIE I PRZYSZYKOWANIE wszystkiego dla dziecka

Mąz Pani zawsze może wziąć zaliczkę w pracy ponadto jak dobrze zauważył pracownik socjalny to na nim teraz będzie spoczywal obowiązek aby zadbać o zewiększone dochody wiec radzę aby zorientował sie jak działa Fundusz Socjalny w jego zakladzie pracy

W PUP popytać jak z działalnością gospodarczą, ktorą można wykonywać w domu ( na ten cej dla osób które nie prowadziely takiej działalności są bezzwrotne pożyczki -- wszystko zależy od tego jak sie Pani czuje i na ile jest Pani zdolna do pracy czy nie
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2014, 19:33

Tak jest frau Dzibar! Wedle rozkazu! ;)
Nieśmiało wskaże na mój merytoryczny wpis z 16.39 prezentujący kryteria pomocy społecznej oraz wskazujący na dotacje mieszkaniowa. Podpowiem rownież iż rodzina moze zostać wytypowana do Szlachetnej Paczki.
~PUPilka

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x