Błędy w RCA

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
bluka
Praktykant
Zajmuję się: Płace
Kontakt:

Błędy w RCA

Post autor: bluka »

Mam problem z raportami RCA za uczestników projektu z EFS. Realizujemy projekt unijny w ramach którego uczestnicy odbywają szkolenia zawodowe i otrzymują stypendia. Z tego tytułu podlegają ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu. Dodatkowo podlegają ubezpieczeniu zdrowotnemu przy czym składka obniżona jest do 0 zł. Zgłoszeniu do ZUS na ZWUA z kodem 09 20 .... Teraz robiąc raporty miesięczne mam komunikat "W danych ZUS dla ubezpieczonego nie istnieje zgłoszenie z podanym kodem tytułu ubezpieczenia. Przed przekazaniem do ZUS dokumentu rozliczeniowego należy przekazać zgłoszenie do ubezpieczeń."
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Re: Błędy w RCA

Post autor: ops2020 »

zgłoszenie na ZWUA ? na pewno jest w rejestrze ubezpieczonych ?
bluka
Praktykant
Kontakt:

Na ZUA zgłoszenie a ZWUA wyrejestrowanie. Wszystko w terminie.
Wypłata stypendium była już po zakończonym szkoleniu w momencie kiedy uczestnicy byli już wyrejestrowani.
bluka
Praktykant
Kontakt:

Kartoteka ubezpieczonego potwierdzona w ZUS. Zarówno ZUA jak ZWUA przetworzone bez błędów.
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

okresy ubezpieczenia na ZUA i ZWUA sprawdzić oraz okres rozliczeniowy jaki ustawiony do dokumentów rozliczeniowych
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

bluka pisze: 01 gru 2021, 8:49 Mam problem z raportami RCA za uczestników projektu z EFS. Realizujemy projekt unijny w ramach którego uczestnicy odbywają szkolenia zawodowe i otrzymują stypendia. Z tego tytułu podlegają ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu. Dodatkowo podlegają ubezpieczeniu zdrowotnemu przy czym składka obniżona jest do 0 zł. Zgłoszeniu do ZUS na ZWUA z kodem 09 20 .... Teraz robiąc raporty miesięczne mam komunikat "W danych ZUS dla ubezpieczonego nie istnieje zgłoszenie z podanym kodem tytułu ubezpieczenia. Przed przekazaniem do ZUS dokumentu rozliczeniowego należy przekazać zgłoszenie do ubezpieczeń."
jeżeli wypłatę robisz w kolejnym mc po wyrejestrowaniu to wpisujesz kod
30 00
"osoba, za którą należy rozliczyć i opłacić składki lub należne świadczenia w dokumentach rozliczeniowych składanych nie wcześniej niż za następny miesiąc, po ustaniu tytułu do ubezpieczeń"
ODPOWIEDZ