brak kwalifikacji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 25 sty 2015, 21:46

No fakt mam kuzynke...ale jedna a kwalifikacji nie ma 3 pracownikow:)a jezeli chodzi o biedniejszych to wybacz wiem lepiej ...jak odchodza i nie otrzymuja pomocy ...bo maz przepija i teksty typu trzeba bylo se lepszego znalezc....gdzie jest wielodz...bezrobocie
...takze nie oceniaj jak nie znasz bo sama jestes malostkowa i zalosna!
ania2-

Napisano: 25 sty 2015, 22:08

ania 2 - "Sprawiedliwa wśród narodów świata" - podkreślasz że jesteś wykształconym pracownikiem socjalnym a całą niedzielę pytasz jak pod..rzyć koleżanki z pracy, jakby faktycznie temat przerastał twoje możliwości . Sprawa jest prosta Działają ewidentnie na szkodę klienta ?- to weź zachowaj się uczciwie przede wszystkim wobec siebie i oficjalnie zgłoś sprawę do Rady gminy/ Rady miejskiej. A ty kombinujesz - może Wydział, może pismo, może anonim... itd.No niestety nie da się tego zrobić w białych rękawiczkach.
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2015, 22:11

Potrzebujący zapewne nie cierpią dlatego że ci ludzie nie mają papierka.
To kwestia podejścia i zaangażowania.
Ares

Napisano: 25 sty 2015, 22:30

Wyjątkowo zgodze sie z Aresem/Adamem/Legionem etc. Itd.
Papier ma tu guzik do rzeczy a Ty kobieto miotasz sie jak by tu intryge uknuc i podkopac kolezenstwo. Taka wyedukowana i profesjonalna a komus nie mozesz zwrocic uwagi na błedy metodologiczne? Porozmawiac po ludzku? Gnidowaty charakter masz i tyle...
Aresobójca

Napisano: 25 sty 2015, 22:39

Sprawa wcale nie jest taka błahy , u nas w gops są też takie które chciały by wcisnąć koleżkę / kuzynkę . Czego one nie robiły (nie robią , bo to cały czas trwa )aby się pozbyć wieloletniego pracownika , każda okazja do zgłoszenia na nią skargi dobra . Żenujące co się robi z zasłużonymi pracownikami którzy wiele lat oddali pracy na rzecz ludzi. Jeśli mam podsumować najgorsi są ci pracownicy/ pracownice przed trzydziestką wilki w owczej skórze . Po trupach do celu , takie mamy czasy . Jeśli mam ocenić prace tych osób na rzecz ludzi , mizerna . Błędnie wydawane decyzje , po-czym szybko tuszowanie błędów, wywiady przeprowadzane na podstawie plotek . Nawet jeśli wpływają skargi są baaaaaaaaaaardzo merytorycznie uzasadniane , a tym samym zawsze pani X ma rację . Zastanawiam się dlaczego tacy ludzie wybierają prace socjalną .Czyżby łatwość skończenia obecnie pracy socjalnej była powodem istnienia wśród pracowników socjalnych osób które do tego się nie nadają a posiadają bezczelność i chamstwo aby wykluczyć tych którzy mają chęć pomocy innym .
????

Napisano: 25 sty 2015, 22:58

Myślą że jak mają studia i jakiś kurs to są lepsze. Nie liczą się dla nich lata pracy kogoś tam i jego efektywność.
Niektórzy kończąc te łatwe przecież studia myślą że są Bogami. Wyżej sr...ą niż du...ę mają.
W pomocy społecznej są ludzie z przypadku ponieważ stosunkowo łatwo się do niej dostać. Studia są lekkie i przyjemne. Nie są to politechniki z trudnym, technicznymi przedmiotami gdzie 20% wylatuje po pierwszym roku. Poza tym wielu wciąż wierzy w mit że ta praca jest prosta, stabilna, ciepła i lajtowa. Są też tacy którym zalezy nie tyle na zarobkach ile na dostaniu sie do budżetówki ze względu na wolne weekendy, trzynastki i tylko jednej zmianie. Ludzie są wygodni i cwani.
Nie jestem za kablowaniem ale osoby bez kwalifikacji powinni je uzupełnić. Jest tyle prywatnych, weekendowych szkółek że nie ma z tym problemów. Jakoś to przecież reguluje ustawa prawda?
Ten zawód jest niepotrzebnie uregulowany. By być dobrym socjalnym nie trzeba mieć studiów. Wystarczy znajomość kilku ustaw (każdy kumaty je ściągnie opanuje w domu) i posiadanie kilku cech osobowości o których już dziś pisałem.
Ares

Napisano: 25 sty 2015, 23:30

przyganiał kocioł garnkowi, specjalistka od autoreklamy cyt: "Pracowałam w OPS jako m.in asystent rodziny/ pedagog a później psychoterapeuta/ koordynator d/s przemocy" ma czelność zarzucać Ani2, że niby podkreśla, że jest "wykształconym pracownikiem socjalnym"! no szczyt bezczelności :x , babo, kiedy Ty nauczysz się czytać co ludzie piszą? w którym to miejscu Ania2 niby "podkreśla" swoje wykształcenie? a że się pyta co zrobić kiedy jest się świadkiem lekceważenia przepisów i ludzi? bo zatrudnianie pracowników bez odpowiednich kwalifikacji (pasuje dodać - i predyspozycji) to jest łamanie przepisów i ignorowanie prawa klientów pom społ do kontaktu z kompetentnym pracownikiem. Był czas na uzupełnienie kwalifikacji a kto tego nie zrobił powinien odejść. Oczywiście nie chodzi o sam papier bo odejść powinni także ci co nie mają predyspozycji do tej profesji (np ....... bezkrytyczne samochwały ;) kierownicy różnych szczebli chowający głowę w piasek itd, ale szkoda słów
lotsy'

Napisano: 25 sty 2015, 23:40

Aniu - jeszcze raz: rób swoje bo kwestii o której piszesz nie uregulujesz, to jest szerszy problem, a jeśli już kiedyś będziesz musiała podjąć jakieś kroki (interwencję) to jedynie w sytuacji, gdyby z powodu czyjejś (czyt. pracownika socjalnego) ignorancji, rutyny czy niedbalstwa mogło by komuś coś grozić (jego zdrowiu, życiu).

Nauczenie sie ustawy (kilku...) nawet na pamięć nie zrobi z kogoś pracownika socjalnego. I nie wszyscy pracownicy socjalni maja studia. W naszym ops pracuje kilka osób bez studiów (ale z uprawnieniami) i świetnie dają sobie radę w trudnych sytuacjach. Ania pisała o osobach bez uprawnień, które na dodatek (jak wynika z jej relacji) nie potrafią rozmawiać z człowiekiem, dzięki któremu mają tę robotę. I to jest problem.
lotsy'

Napisano: 25 sty 2015, 23:50

Dzieki lotsy ...mam takie samo zdanie....nie oceniajcie jak nie znacie sytuacji, ukladow i tej calej piep....polityki! :twisted:
ania2-

Napisano: 26 sty 2015, 0:38

Jak by odeszli Ci co nie maja papierow i Ci co nie maja rzekomo predyspozycji, to patologia w 100 tysiecznym miescie zajmowal by sie 1 (jeden) pracownik socjalny... Albo NIKT.
Zasoby ludzkie

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem