Wita, szefowa zobowiązała mnie na piśmie żebym odwiedziła środowisko Pana objętego usługami opiekuńczymi w sobotę w godzinach popołudniowych. w piśmie było dodane że kontrola usług opiekuńczych to mój obowiązek. Co Wy na to? Czy pracodawca ma do tego prawo? Może podpowiecie mi jak mam się bronic?
Dostałaś polecenie służbowe na piśmie, więc powinnaś moim zdaniem to wykonać. Nie wiem bo nie mówisz w jaki sposób zrekompensuje ci szef pracę w sobotę ( odsiadka?), nie wiem czemu to nie uzgodnione.
Co do reszty .
Ja jestem w trakcie osobistych " odwiedzin " ! środowisk objętych usługami opiekuńczymi w dni robocze. Towarzyszy mi pracownik socjalny, który otrzymał ode mnie takowe polecenie. Ponadto poleceniem służbowym wskazałam mu na piśmie dodatkowe zadanie,które polega na monitorowaniu środowisk podopiecznych i podejmowanie pewnych decyzji po konsultacji ze mną.
Nie uważam aby to było nadużycie z mojej strony. Twoja sytuacja poniekąd jest analogiczna- z tym, że ty pracujesz w dni wolne od pracy ( jakoś musiała ci to uzasadniać)?
Nic nie musi. Moze natomiast powiadomic przelozonego kierowniczki(wojta/prezydenta) i PiP o razacym naruszeniu praw pracowniczych i Kodeksu Pracy. Odmowic na pismie. jesli polecenie jest niezgodne z prawem powiadomic prokurature
pieniądze lub wolne - to już należy do wyboru pracownika. Pracodawca nie może narzucić tobie wolnego za czas pracy w sobotę więc domagaj się pieniędzy będzie miał orzech do zgryzienia bo musi wypłacić i nie może cię zmusić do powzięcia wolnego - pamiętaj - mamy wyjaśnienia pokontrolne z PIP bo mieliśmy nadgodziny i potem kazano nam iść na wolne obligatoryjnie a to niezgodne z prawem pracy nawet w samorządówce.
W przepisach na pewno jest coś takiego jak wyjątkowe sytuacje, polecenie przełożonego, Ustawy nie są całkowicie sztywne. Każdy musi sie liczyć z takimi niespodziankami. Jeśli w umowie jest 40h pracy tygodniowo to za wszystkie dodatkowe godziny należy się kasa albo wolne.
Nie jest tak że przełożony nie może ci kazać przyjść w weekend albo zostać po godzinach.
Dyżury w ops-ach to kwestia czasu.