Były mąż za granicą-proszę o pomoc - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 21 mar 2016, 14:22

Tak jak mnie zacytowała wczesniej m&m. Na teraz osoba byłego meża nie jest członkiem rodziny i nie ma obowiązku informować organu o tym co robi były. Jak sobie gdzieś tam kiedyś marszałek ustali to sam napisze do I instancji ale to pewnie będzie jak 500+ bedzie tylko wspomnieniem...

A wysłać wniosek do marszałka organ ma obowiązek tylko w sytuacji gdy członek rodziny w rozumieniu art. 3 pkt 16 uosr jest za granicą. O ile mnie pamięc nie myli nie ma tam byłych małżonków. Reszta to już tylko nadgorliwość.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 21 mar 2016, 14:23

Jest też napisane w definicji osoby samotnie wychowującej((...) osobę rozwiedzioną (...) ) nie wpisuje do składu drugiego z rodziców.
Co oznacza, że nie trzeba nikogo informować o pobycie osoby która nie jest w składzie rodziny.
I sprawa zamknięta.
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
zTommyz
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:06
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 14:30

m&m pisze: I teraz pokaz mi przepis, ze ja muszę wiedziec, ze ojciec mojego dziecka przebywa za granicą czy tez nie. Czy mam miec widzę czy pobiera tam swiadczenia na dziecko czy tez nie, skoro nie utrzymujemy kontaktów i nie spowiada mi się z tego?
Oczywiście, ze nie musisz. Jak jej wygodniej " niewiedzieć" to nie wie. Ale jak już mi matka dziecka wpisze, ze ojciec dziecka jest za granicą to ja z siebie kretyna robić nie będę. Zresztą cały czas od 2004r tak robię i jakoś ani SKO ani żadna kontrola się nie przywaliła. I powiem, ze 3 sprawy przyszły o ustaleniu koordynacji dla rozwiedzionych, które nie poinformowały że ojciec dziecka ( w jednym przypadku dzieci) przebywa za granicą. We wszystkich sprawach ustalono świadczenia do zwroty. Jedna cały czas ( od 3 lat) włóczy się po sądach.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 21 mar 2016, 14:42

zTommyz pisze:Jest też napisane w definicji osoby samotnie wychowującej((...) osobę rozwiedzioną (...) ) nie wpisuje do składu drugiego z rodziców.
Ale w definicji osoby samotnej nic takiego nie ma, że nie wpisuje sie do składu rodziny drugiego z rodziców.
Ale za to w definicji rodziny, mamy że rodzinę stanowią rodzice dzieci. A dziecko z definicji samotnej ma jednak tego drugiego rodzica, który jest pomijany.
Jak dla mnie to sa dwie wzajemnie sie wykluczające definicje. A pracownicy swiadczeń stosuje je tak jak im wygodniej w danym przypadku. Raz na korzyść strony raz ze stratą dla niej.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 14:46

zTommyz pisze:I sprawa zamknięta.
chyba dla ciebie; ale nie dla kobiet które Bogu ducha winne brały świadczenia w PL, a okazało się że tatuś na saksach brał na SWOJE dzieci kindergeld.

nie wierzę że nie miałeś nigdy takich sytuacji; dla Marszałka to że babka nie wiedziała ni ma znaczenia. jest koordynacja i tyle.
Kociniak Kałamasz

Napisano: 21 mar 2016, 14:49

m&m pisze:
Ale w definicji osoby samotnej nic takiego nie ma, że nie wpisuje sie do składu rodziny drugiego z rodziców.
Właśnie z definicji samotnej jasno wynika, że rozwiedziona nie musi wpisywać drugiego rodzica dzieci.
Tak jak napisałeś, są zaprzeczenia i stosujemy przepis w takim przypadku który odpowiada.
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
zTommyz
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:06
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 14:56

Sipera pisze: Oczywiście, ze nie musisz. Jak jej wygodniej " niewiedzieć" to nie wie. Ale jak już mi matka dziecka wpisze, ze ojciec dziecka jest za granicą to ja z siebie kretyna robić nie będę. Zresztą cały czas od 2004r tak robię i jakoś ani SKO ani żadna kontrola się nie przywaliła. I powiem, ze 3 sprawy przyszły o ustaleniu koordynacji dla rozwiedzionych, które nie poinformowały że ojciec dziecka ( w jednym przypadku dzieci) przebywa za granicą. We wszystkich sprawach ustalono świadczenia do zwroty. Jedna cały czas ( od 3 lat) włóczy się po sądach.
No tylko pozostaje pogratulowac naszym władzom wspierania oszustów i wyrodnych tatusiów kosztem dzieci. Dowodzi tego ostatni przykład.
A o kontrolach , ich znawstwie też nie mam najlepszego zdania. Nie myślę, żeby te wasze różniły sie od tej przeważającej większości. Ale to wszystko robią odgórne marionetki, bez swojego rozumu.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 15:21

zTommyz pisze: Właśnie z definicji samotnej jasno wynika, że rozwiedziona nie musi wpisywać drugiego rodzica dzieci.
Tak jak napisałeś, są zaprzeczenia i stosujemy przepis w takim przypadku który odpowiada.
Jak dla mnie nic takiego z tej definicji nie wynika. Wynika jedynie samotna do samotnego, że sama wychowuje to dziecko, tak jak ta, którą zapylił wiatr, czy której ojciec dziecka nie żyje. Ale w odróżnieniu od tych, tatusie ich dzieci żyją i jeśli sami nie płacą na ich utrzymanie to robi to za nich państwo. Ale korzystają z tych pieniędzy i stanowi on ich dochód.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 19:24

Kończąc ten temat, bo widzę, że wykształciły sie dwa stanowiska przekonane o swojej racji, powiem tyle, że rzeczywiście w naszej ustawie (w ustawie 500+ także) jest mowa o "członku rodziny", a były mąż nie jest członkiem rodziny. Jednak mamy też w ustawie art. 1 ust. 3 "Świadczenia rodzinne przysługują [...] chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego [...] stanowią inaczej.", art. 3 pkt 15a, który definiuje p. o k. s. z. s. oraz art. 30 ust. 2 pkt 3, który mówi że jak świadczenia zostaną pobrane w innym państwie, to w Polsce trzeba oddać.
Wnioskować można z tego, że koordynacja nie jest wymysłem, tylko nasza ustawa wyraźnie do niej odsyła w odpowiednich przypadkach (tak samo zresztą jak w innym miejscu np. do K.r. i o.)
Były mąż nie jest członkiem rodziny w myśl naszej ustawy, ale jest jak najbardziej w myśl przepisów o koordynacji i dla potrzeb koordynacji, bo ojciec dziecka może śmiało pobierać zasiłek gdzieś w UE. Myślę, że nie ma się co na to obrażać ;)
Poza tym, jak piszą niektórzy, to nie jest dobra rada dla Pani, która składa w Polsce wniosek, a wie że były mąż pobiera za granicą świadczenia, żeby nie informowała o tym OPS. Każdy z nas spotkał się z sytuacją, kiedy sprawa wypływa po latach i klops: Pani ma decyzję o zwrocie świadczeń sprzed lat i przeprawę z udowadnianiem swojej niewinności. Jeśli więc jest wiedza, że były mąż pobiera za granicą świadczenia rodzinne, radzę zgłosić to, aby nie mieć niespodzianek w przyszłości.
Mania86, masz tu pokłosie nieprecyzyjnego ustawodawcy i spór ludzi, którzy pracują na tej samej ustawie :D. Ty zrobisz, jak będziesz uważała...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 20:07

Tak nie ma co się obrazać, ze ustawodawca swoimi przepisami wspiera oszustów, którzy potrafią pobierac zasiłki na dzieci mieszkajace w Polsce z matka, tylko matka z dzieckiem nie widzą ani grosza z tych zasiłków.
I jeszcze prawo jest po stronie takiego oszusta.
O takim ustawodawcy powiedziec, ze jest nieprecyzyjny, to jest bardzo delikatne jego określenie.
Także Mania86 dzięki polskim osłom mozesz się pożegnać z 500 na dziecko.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x