choroba psychiczna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 05 lut 2015, 12:14

Jeżeli są wątpliwości dotyczące stanu psychicznego i możliwości świadomego zawarcia związku małżeńskiego to obowiązkiem urzędnika/kierownika urzędu stanu cywilnego jest wymaganie zgody sądu na udzielenie ślubu. To nie są w żadnym razie zadania ani kompetencje OPS (a potem się dziwimy, że pracownik socjalny jest do wszystkiego).
aza

Napisano: 05 lut 2015, 13:07

chłopak ma matke i jej powiedział że ma się nie wtrącać-mieszka w innej miejscowości, rodziny dziewczyny nie znam, nieoficjalnie dowiedziałam się że jest z rodziny patologicznej (alkohol)
ankaw
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 11:45
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 13:41

ankaw-
informacje które posiadasz to plotki, które podciąga się pod pomówienia i oszczerstwa tak naprawdę. Jestem głęboko zniesmaczona brakiem twojego profesjonalizmu . Temat jaki wywołałaś pod zapytanie, bez komentarza....wstyd.
Powiedz też gdzie uczyli cię- lub kazali mówić, że alkohol w rodzinie oznacza patologię- ponoć nieoficjalnie się dowiedziałaś- bo to woła o pomstę do nieba.
Po drugie słuszna była odpowiedź chłopaka do matki - co podajesz.

ps. zaskocz mnie i powiedz w kilku zdaniach jakie prawa w/ g ciebie mają osoby niepełnosprawne???
Emili.

Napisano: 05 lut 2015, 13:51

Emili przesadzasz, chciałam sie tylko poradzić zanim cokolwiek zrobie!
ankaw
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 14:02

Potem się dziwicie że lud roboczy wytrzeszcza oczy.
Chcesz im zabronić ślubu by mieć potem mniej pracy prawda? Nie tędy droga. Według ciebie wszyscy chorzy psychicznie powinni siedzieć w kaftanach w pokojach bez klamek? Jest wiele chorób psychicznych. Tylko niewielka część z nich sprawia że ludzie są agresywni, niezdolni do kochania, pozbawieni emocji, uczuć. Ci ludzie na pewno mają rodziny. Nie wolno ci reagować dopóki nie otrzymasz jakiegoś istotnego sygnału od rodziny lub sąsiadów że w środowisku źle się dzieje.
Można im pomóc co najwyżej w załatwianiu spraw urzędowych.
Ty nie wchodź w buty urzędnika stanu cywilnego.

Art 12 Kodeksu rodzinnego przeczytaj. Nie tobie decydować o takich delikatnych sprawach.
https://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html
Ares

Napisano: 05 lut 2015, 14:19

mam kopie zaświadczenia lekarskiego i orzeczenia o niepełnosprawnosci, niczego sama nie stwierdziłam, dziękuję wszystkim za pomoc.
ankaw
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 14:19

anka w
Nie chciałam cię urazić. Tak reaguję kiedy słyszę podobne historie z pracownikiem socjalnym w tle...Ale wiedzieć musisz że:
Alkohol nie oznacza z definicji patologii- musi wystąpić jeszcze co najmniej kilka czynników a jeden z nich to konflikt z prawem.
To, że na forum to powiesz to pryszcz - ale w innych okolicznościach, np Sąd to będzie obciachem.
Natomiast w kwestii/małżeństwa niepełnosprawnych/ podobnych poglądów jak te wyżej - nie powinnaś głosić- powiewa stereotypami - a to nie przystoi socjalnemu. Ty masz likwidować bariery na temat funkcjonowania osób niepełnosprawnych a nie je tworzyć .
Emili.

Napisano: 05 lut 2015, 14:25

lud wytrzeszcza też oczy i krzyczy że opieka nie zapobiegała tragedii, że znowu dziecko pobite lub martwe
ankaw
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 14:33

Nie przewidzisz przyszłości. Obserwuj środowisko i trzymaj rękę na pulsie. Nie odbiera się ludziom prawa do szczęścia. Jeśli pojawi sie dziecko to pewnie sie o tym dowiesz. Przyjdą po zasiłek, będę musieli przedstawić dokumenty. Dział świadczeń rodzinnych da ci cynk. Szpital być może też sie odezwie. Chyba że kobita urodzi w domu:P
Mit primum non nocere
Wykażesz sie chociaż pracą socjalną.
Ares

Napisano: 05 lut 2015, 14:51

Skoro któreś z nich powinno być ubezwłasnowolnione to trzeba się wziąć do roboty i się o to postarać!!!
rrrr

Strona 2 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x