Co dla Kom. Alk.? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 18 maja 2015, 20:15

Jestem nowy i od niedawna zajmuję się NK.
Proszę podpowiedzieć mi jakie informacje mogą być przekazane Komisji Alkoholowej ze sporządzonej przeze mnie Niebieskiej Karty. Przewodniczący Komisji oczekiwał, że do zaproszenia na grupę roboczą dołączę im ksero NK. Odmówiłem i usłyszałem, że uniemożliwiam Komisji pracę.
Proszę wskazać, gdzie znajdę dokładne informacje albo wskazówki do jakich danych uprawniona jest taka Komisja, bo spodziewam się problemów w pracy.
Olaf
Olaf Nowy

Napisano: 19 maja 2015, 8:42

W skład grupy roboczej wchodzi kilka podmiotów uprawnionych do wszczynania procedury Niebieskie Karty w tym też przedstawiciel Komisji alkoholowej. Uważam że dokumentacja jest do wglądu dla każdego członka grupy roboczej powołanej do konkretnego przypadku. Zatem przedstawiciel Komisji alkoholowej może zapoznać się z terścia Karty na spotkaniu grupy bądz po otrzymaniu informacji z zaproszeniem do udziału w niej. a jeśli jest tak skrupulatny i bardzo pragnie mieć ksero takiej karty u siebie bardzo proszę.. tylko najpierw niech zwróci się do adminisratora danych osobowych gdzie przetrzymywana jest karta z prośbą o przekazanie takiego dokumentu ze wskazaniem celu w potrzeby posiadania owego dokumentu.. Poza tym we wniosku do Komisji Alkoholowej można zawrzeć ogólna informacje odnoście osoby którą się tam kieruje i to powinno w zupełności wystarczyć. Takie jest moje zdanie.
junior

Napisano: 19 maja 2015, 9:33

Nie widzę potrzeby w tym podstawy prawnej przekazywania jakiejkolwiek informacji ( ksero ) z NK na KRPA. Jeśli przemocy towarzyszy alkohol i osoba pokrzywdzona to potwierdza wpływa wniosek do KRPA. ( może być spisany na posiedzeniu grupy roboczej ). Komisja od tego czasu przystępuje do realizacji swojej procedury- co oznacza, że jeśli chce wiedzieć więcej w sprawie o nadużywanie alkoholu : Zaprasza osobę pokrzywdzoną na rozmowę- tworzy odrębną dokumentację.
Emilka.

Napisano: 19 maja 2015, 20:53

Bardzo Wam dziękuję za informacje.
Próbuję Komisji to wytłumaczyć, ale oni uważają, że uniemożliwiam im pracę i moja bezczelność sięga zenitu, gdy twierdzę, że na posiedzeniu Grupy mogą do woli zapoznawać się z dokumentacją. Oczekują, że wskażę im odpowiednie przepisy, które zabraniają przekazywania kserokopii Karty. I nie wiem co mam zrobić.
Pozdrawiam, Olaf
Olaf Nowy

Napisano: 19 maja 2015, 21:58

To wskaż im te przepisy na piśmie i nie szarp się z nimi. Wstyd, żeby Szanowne komisje nie znały podstawowych przepisów prawa z zagadnienia na którym pracują.
Emilka.

Napisano: 19 maja 2015, 22:50

O, temat interesujący.
Czy tak na wszelki wypadek możecie wrzucić tekst odmowy gdyby jakaś nawiedzona komisja alkoholowa jednak uparła się na podanie w pisemnej formie uzasadnienia do odmowy udostępnienia kserokopii NK i wszystkich innych dokumentów (np. protokoły z posiedzenia GR, plan pracy z rodziną, notatki z rozmów) zgromadzonych przez poszczególne podmioty w toku pracy GR.
A tak swoją drogą to macie problemy z komisjami?
Będę wdzięczna za pomoc
ZaCiekawska;)
ZaCiekawska

Napisano: 21 maja 2015, 13:01

O ile to oni chca od ciebie ,, na gębę" wspomiane kserokopie z NK na tyle możesz im odpowiedzieć NIe bo Nie :) a jesli sie nie zgadzaja to niech uzasadnia swoją podstawe wymagania tej Karty. Słusznie na spotkaniu grupy roboczej przedstawiciel KRPA może nawet i zasnąć od czytania tej karty i przeglądać ja na prawo i lewo bo jest do tego uprawniony z tytułu członka grupy roboczej który to przed przystapieniem do członkostwa sklada odpowienie oświadczenie o zachowaniu poufności danych osobowych. podkreślam że jest to jeden przedstawiciel Komisji a nie cała komisja. Art. 9 c Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie jasno określa że to Członkowie Zespołu oraz grup roboczych MOGĄ Przetwarzać dane osobowe.... artykuł ten moim zdaniem dosadnie mówi kto może i powinien przekazywać informacje dotyczące w tym przypadku nałogów. wszelką dokumentację typu protokoły, ksero kart plany pomocy itp. itd może chcieć tylko Sąd lub prokurator w toku postępowania przygotowawczego wobec potencjalnego sprawcy przemocy.
junior

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x