Jak sobie radzić w takiej sytuacji? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 18 maja 2015, 20:26

Pod moją opieką jest 4osobowa rodzina: rodzice i dwóch synów-uczniowie podstawówki. Ojciec alkoholik, wymusza pieniadze od matki, od żony, pije z sąsiadami. Obowiązki "zawodowe" ma w głębokim poważaniu. Matka staje na głowie, by dzieciaki miały co jeść. A nie zawsze się udaje.
Ostatnio przepłakała całą moją wizytę, mówiąc, że nie ma pieniędzy na jedzenie. Otrzymuje pieniądze z MOPS, ale po opłaceniu rachunków niewiele zostaje.

Mnie się serce kraje, że mimo jakiegokolwiek zaangażowania nie ma co jeść. Nie wiem jak im pomóc. Robić zakupy z własnej kasy? Nie wiem czy powinnam... a chciałabym.

Jak sobie z taką sytuacją radzić?
kaśkaOpole

Napisano: 18 maja 2015, 23:36

Bardzo ważna terapia dla matki, żeby zrozumiała jak alkoholizm męża działa destrukcyjnie na całą rodzinę. Nie wiem w jakim rejonie toczy się sprawa, ale załatwić darmowe obiady dla chłopców w szkole, popytać w parafiach wydawane są posiłki dla biednych, często można nie tylko zjeść ale dostaje się do domu jedzenia. Głównym problemem jednak do rozwiązania jest pijaństwo męża, nie znam bliżej relacji tej rodziny ale ważne jest zapisanie się matki na terapię dla współuzależnionych, musi poczuć się silna by walczyć o synów którzy patrzą na pijaństwo ojca. Spróbować namówić ojca na terapię i podjęcie pracy. Jeżeli to nie poskutkuje to istnieje zawsze leczenie sądowe, bądź wniosek o eksmisje z mieszkania.
xxxxx

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem