Niebieska karta - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 maja 2015, 15:32

Klientka została uderzona przez konkubenta matki (tak stwierdza jako dowód miała lekkie podbite oko- nie zgłosiła tego zdarzenia ponieważ obawia się że zostanie wyrzucona z domu, więcej tego typu sytuacji nie było). Czy juz w tym momencie mam obowiązek założenia niebieskiej karty???
Ewa66

Napisano: 15 maja 2015, 14:31

asysten nie moze załozyc niebieskiej karty :)
gabi 2021

Napisano: 15 maja 2015, 14:44

i całe szczęście!
jaaaa

Napisano: 18 maja 2015, 14:41

A jakie zadania powinien mieć asystent jak jest członkiem Grupy Roboczej przy Niebieskiej Karcie.?
miniatura

Napisano: 19 maja 2015, 7:59

Asystent powinien towarzyszyć osobie poszkodowanej, a reszta grupy podzielić się działaniami. Ty masz swoje cele i działania w planie pracy. Grupa robocza będzie chciała wszystkie zadania na ciebie zwalić, a swoje ręce umyć.
nina...

Napisano: 19 maja 2015, 10:21

A wiec asystent powinien podjąc te działania zwiazane z założeniem NK??
Ewa66

Napisano: 19 maja 2015, 10:54

Nie powinien . Niech grupa robi swoje działania,a asystent swoje. Asystent rodziny ma wspierać , towarzyszyć i asystentować podopiecznego na spotkaniach z grupą roboczą
nina...

Napisano: 20 maja 2015, 6:14

Co do kwestii, czy asystent może założyć NK:viewtopic.php?f=47&t=207177407
Wg mnie całkiem logiczne wyjaśnienie.

co do zadań - szeroko rozumiana praca socjalna, nic ponadto zresztą, do czego normalnie obliguje nas ustawa. Ofiary staram się wspierać psychicznie, pracować nad podnoszeniem poziomu poczucia sprawczości, własnej wartości. W rozmowach ze sprawcą staram się kierować założeniami zawartymi tu: https://centrumpsrwd.nazwa.pl/instalator ... _z_osp.pdf , choć zazwyczaj nie są chętni do otwarcia się, współpracy. Nikt niczego na mnie nie zwala, choć mimo kilkunastu członków ZI intensywnie pracuje tylko PS- Asystent- Dzielnicowy. Nie mamy psychologa.
Lisbeth

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem