https://wiadomosci.onet.pl/2169178,11,ko ... ,item.html
to a propos wcześniejszej mojej wypowiedzi o 12;34 i zapytanie do Prokuratora Generalnego: czy to co robi obecnie p.o. Prezydenta Komorowski jest zgodne z prawem biorąc pod uwagę okolicznosci?
Bronek to od początku było wiadome i nie do przyjęcia w państwie prawa należącego do UE - nawet taki prosty pracownik socjalny jak ja i obywatel do takich wniosków doszedł, a co dopiero Prokurator Generalny - poczekajmy na wyniki sledztwa
Ze względu na wyjątkową wagę dla Polski katastrofy samolotu prezydenckiego pod Smoleńskiem, w dniu 10 kwietnia 2010 roku, w której zginął Prezydent Rzeczypospolitej, Lech Kaczyński, i osoby kierujące najważniejszymi Instytucjami Państwa Polskiego, i ponieważ miało to miejsce nie w Polsce, lecz na terenie innego państwa - zwracam się do Pana, Panie Premierze, o powołanie niezależnej, Międzynarodowej Komisji Technicznej dla zbadania przyczyn katastrofy. Wnioski takiej Komisji, z udziałem najlepszych światowych ekspertów, miałyby podstawowe znaczenie dla opinii publicznej i dla historii. podpisy można składać na stronie: www.jacektrznadel.pl
ja nie wiem czy to w gestii premiera leży powołanie takiej komisji skoro śledztwo nadzorować powinien zgodnie z prawem Prokurator Generalny i to On chyba powinien tu mieć decydujące zdanie. Tak czy inaczej wlosy sie jeżą na glowie jak probuje sie tylko to wszystko objąc dlatego uważam, ze Prezydent Kaczynski jako profesor prawa wiedział chyba co robi oddzielając funkcje Ministra Sprawiedliwości od Prokuratury. W każdym razie zostawił niejako w testamencie chyba Prokuratorowi Generalnemu niezly orzech do zgryzienia. Prawde mówiac nie zazdroszczę. Ale tez mam nadzieje, że wybor jest dobry i Prokurator stanie na wysokosci zadania
ja nie widzę w tej sprawie roli rządu ( chyba, ze w kategoriach oskarżonego ( zaniedbania ), a te wszystkie działania to jakby próba rehabilitacji lub oczyszczenia, ale przecież to nie oni sami maja sie z czegokolwiek oczyszczać, to juz wrecz zakrawa na jakies matactwo) nie wiem po co rzad w ogóle sie miesza w śledztwo - szkoda, ze w takiej trudnej sytuacji Prokurator Generalny na bieżąco nie informuje opinii publicznej na jakim etapie jest śledztwo. W tak ważnej sprawie dla Polaków rzecznik PG powinien na bieżąco informować obywateli o postepach i przede wszystkim o tym co w planach, bo na razie to widać, ze nikomu sie nie spieszy
no cóż na każdym kroku kłania się rzetelność i sumienność w wykonywaniu obowiązków. Polacy nie gęsi...................... powinni sobie w końcu to uświadomić. Nie jest trudno wskazać palcem osoby odpowiedzialne za zaniedbania. I trzeba to zrobić ku przestrodze. Bo będziemy dalej tkwili w marazmie. Niektorzy mysleli, ze jak Prezydent Kaczyński był wysmiewany to przejdziemy do porzadku dziennego po jego śmierci i wszyscy beda żyli dlugo i szczesliwie. Tymczasem okazalo sie, ze zaowocowala praca Prezydenta i obudzila w Polakach to co najcenniejsze: Patriotyzm, Solidarnosc, wrażliwosc na drugiego człowieka oraz dostrzeżenie drugiego czlowieka, a wiec wartosci. Nasze standardy w ciagu kilku tygodni wzrosly, zyskała jakość. I dlatego w moim przekonaniu nie powinniśmy sobie tego pozwolić odebrać. Wyrzucać ludzi z pracy za to, że starali się godnie, rzetelnie wykonywać obowiazki - to bez sądu pracy nie powinno przechodzić w moim mniemaniu do porzadku dziennego. Powinno byc naglasniane jako zachowania patologiczne, ktore nie maja nic wspólnego z demokracją.