człowiek po terapii, nadal nadużywa co robicie
człowiek po terapii, nadal nadużywa co robicie
co robicie gdy wobec osoby zastosowano obowiązek poddania się leczeniu, człowiek odbył leczenie na oddziale w 2009 roku,a teraz przychodzi pismo z policji o skłonnościach do nadużywania alkoholu?
wzywacie na komisję?, kierujecie pismo do sądu ( 2 lata miną dopiero w listopadzie 2010)
wzywacie na komisję?, kierujecie pismo do sądu ( 2 lata miną dopiero w listopadzie 2010)
Re: człowiek po terapii, nadal nadużywa co robicie
A może napisz do Sadu o nadzór kuratora dla tej osoby. Skoro postanowienie jest aktualne, to Kurator powinien dopilnować, aby było realizowane, a jeśli jedna terapia nie odniosła skutku, to może wnioskować o zmianę sposobu leczenia? O zmianę sposobu leczenia wnioskuje min. Kurator (nie Komisja).
Po prostu skutkiem obowiązkowego leczenia uzależnienia jest niewyleczenie. A może tak dać spokój i nie wyrzucać pieniędzy w błoto - zechce będzie się leczył, nie zechce trudno.Można od czasu do czasu proponować dobrowolną terapię - jeżeli nie to nie.
najwięcej racji - niestety - ma dona. Działania komisji kończą się w momencie skierowania wniosku do sądu. Jeżeli jest ważne postanowienie o leczeniu i osoba już odbyła terapię (choć jak piszesz bez efektu), to co jeszcze zrobisz? U nas sąd w niektórych przypadkach wyznacza kuratora, ale jest to od razu w momencie orzekania o obowiązku leczenia odwykowego. Czy może zrobić to później? Nie wiem.
a jeśli ma kurator też mam taki przypadek i nie wiem co robić
jeżeli jest kurator, to on ma kompetencje, aby formalnie zrobić coś z tą sytuacją, która ciebie gnębi. Ty możesz tylko pisać do niego pisma, do czasu, kiedy nie straci ważności postanowienie sądu o zobowiązaniu o leczenia.
Zgadzam się z wypowiedzią Dony, Nakaz nic nie pomógł bo ten człowiek pewnie albo chce się zabić albo zrobić całemu systemowi na złość. mogą być też inne przyczyny ale cokolwiek by nie było przyczyną myślę że trzeba wpływać na to co on chce - tj. pracować na dysonansie poznawczym im mu się zrobi większy dysonans i wątpliwości tym bardziej będzie możliwe że zapragnie zmian.
u nas są całe armie ludzi, którzy mimo podjęcia terapii piją, niestety...
co z nimi robimy? są zobowiązywani do chodzenia na mitingi AA (po których połowa grupy zgodnie idzie razem na piwo
), czasem ogranicza się pomoc, zamienia na talony, monitoruje się środowisko, rozmawia... a tak naprawdę i tak nic to nie daje, dopóki sama osoba nie zechce tego przerwać. tyle w tym temacie.
co z nimi robimy? są zobowiązywani do chodzenia na mitingi AA (po których połowa grupy zgodnie idzie razem na piwo

Oprócz człowiek po terapii, nadal nadużywa co robicie - Uzależnienia, Bezdomność przeczytaj również:
BEZDOMNY A OPŁATA ZA POBYT
bezdomny
bezdomny a stały
jednorazowe zezwolenia
dziwne uzależnienie -abstynencja bez leczenia
NIELETNI
Gdzie moge cos poczytać o przeprowadzonych kontrolach RPA
Nowela ustawy o przeciwdziałaniu przemocy juz w senacie
nie wiem co robic...
przymusowe doprowadzenie na leczenie
powołanie
jak wysłać ojca na odwyk ????????