Czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwie ?
Re: czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwi
Kochane, ja złożyłam podanie i czekam na rozwój sprawy. Jedno jest pewne i chore- boimy się walczyć o swoje, bo pracodawca krzywo popatrzy, bo wiąże się to z kasą, czujemy się jak naciągaczki i wyzyskiwaczki, podczas gdy nikt kto na wsi się nie wychował nie zrozumie tego jak wygląda życie na gospodarce!
pracownik przedłożył mi świadectwa pracy z innych zakładów, czy powinien pisać jeszcze podanie o wliczenie tych okresów do stażowego?
Dz.U.nr 54 poz.310
po 1982 r wlicza się pracę w gosp. jeśli opłacone były składki KRUS
po 1982 r wlicza się pracę w gosp. jeśli opłacone były składki KRUS
Ja ciągle czekam na odpowiedź...
ale składki mogła opłacac babcia
Co wy z tymi składkami? Opłacanie składek ma znaczenie jeśli pomoc w gospodarstwie była bodajże do 1990 albo 1991r. Pozniej nie trzeba było płacić zadnych składek!
ja chodziłam do technikum w latach 1987-1992 i dojeżdzałam do szkoły po szkole pracowałam w gospodarstwie rodziców nie płacili za mnie składek w tym czasie bo chodziałam do szkoły i zresztą nie mieli takiego obowiązku. Złożyłam wszystkie dokumenty do pracodawcy ale on nie zaliczył mi 5 lat do stażu pracy czepiając się że nie były w tym czasie opłacane składki w krus . A jak jest u innych ??
U mnie wszystko się udalo. Pracodawca nie robił problemów, zresztą jakby robił- naruszłaby przepisy, gdyż spełniłam wszystkie ustawowe warunki. Także w moim zakładzie pracy nie lamie się przepisów, ale w Twoim gośka-chyba tak, o ile jestem w stanie pojąc sprzeciw pracodawcy w zakresie nienaliczanych składek w latach 80tych, o tyle po wejsciu w zycie w latach 90tych nowych zapisów- nie rozumiem dlaczego pracodawca ich nie respektuje.
Dodam tylko jako ciekawostkę malutką adnotację od jednego z PIP-ów:
Jeżeli dane jednostka samorządowa nie przestrzega przepisów dotyczących wynagradzania pracowników ,może to stanowić przedmiot skargi do własciwego miejscowo Okręgowego Inspektoratu Pracy We wniosku należy podać dokładne dane pracodawcy zwięzły opis treści sprawy . Inspektorzy pracy przeprowadzający kontrolę są zobowiązani do nieujawniania informacji ,że kontrola przeprowadzona jest w następstwie skargi , chyba że zgłaszający skargę wyrazi na to pisemna zgodę .
Dodam tylko jako ciekawostkę malutką adnotację od jednego z PIP-ów:
Jeżeli dane jednostka samorządowa nie przestrzega przepisów dotyczących wynagradzania pracowników ,może to stanowić przedmiot skargi do własciwego miejscowo Okręgowego Inspektoratu Pracy We wniosku należy podać dokładne dane pracodawcy zwięzły opis treści sprawy . Inspektorzy pracy przeprowadzający kontrolę są zobowiązani do nieujawniania informacji ,że kontrola przeprowadzona jest w następstwie skargi , chyba że zgłaszający skargę wyrazi na to pisemna zgodę .
ja prze złożeniem papierów do pracodawcy pisałam do pip w sprawie zaliczenia okresów pracy w gospodarstwie rodziców do pracowniczego stażu pracy . Odpisali mi wtedy, że to, czy pracodawca zaliczy czy nie to od niego zależy i żadnego uzasadnienia i co wy na to ?
Oprócz Czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwie ? - Kadry przeczytaj również:
Nagroda
kontrola z PCPR
wyjazd na szkolenia własnym samochodem a badania kierowcy
Wykształcenie a wypłata
urlop a zatrudnienie w trakcie miesiaca
Ekwiwalent za urlop
przerwa miedzy chorobowym
50 środowisk
Kod stanowiska wg ZUS a kod zawodu wg ZUS
dodatkowy urlop dla pr.socjalnego
zwiekszenie etatu
Równoległe zatrudnienie a jubileuszowka