Czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwie ?
Re: czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwi
bzdura! Jesli to samorzadowka to pracodawca ma obowiazek respektowac przepisy dot. stazu pracy w gospodarstwie rolnym.
A tak prawdę mówiąc te przepisy są chore.To jest następny przykład forowania wsi w tym kraju. Wam wszystko się należy.
Serdecznie zapraszam cię na wieś, do pracy 7 dni w tygodniu od 4 rano do póznego wieczora, bez urlopu, z suszą, brakiem plonów i wizją głodowania. Zazdrość? Albo perfidność...
U nas koleżance bez problemu wliczono pracę w gospodarstwie. Pewnie dlatego ,że jesteśmy wiejskim ośrodkiem i można powiedzieć iż wszystkie doskonale znamy pracę na roli. Nie zgodzę się z osobą , która piesze "Wam wszystko się należy". Trzeba poznać specyfikę pracy na roli aby się wypowiadać i przez swoje dość długie życie nie zauważyłam aby znowu tak wiele nam - ludziom ze wsi - oferowano.
Giba B - doskonale wiem o czym piszesz.
Giba B - doskonale wiem o czym piszesz.
- GOPSIrek
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Ponawiam pytanie
Czy do zaliczenia pracy na gosp. rolnym potrzebna jest ciągłość pracy ?
Już wyjaśniam
Jeżeli chciałbym zaliczyć 5 lat do stażu pracy ,a praca w urzędzie rozpoczęta była po 45 dniach przerwy , to czy jest możliwa przerwa w ciągłości pracy ?

Czy do zaliczenia pracy na gosp. rolnym potrzebna jest ciągłość pracy ?
Już wyjaśniam

Jeżeli chciałbym zaliczyć 5 lat do stażu pracy ,a praca w urzędzie rozpoczęta była po 45 dniach przerwy , to czy jest możliwa przerwa w ciągłości pracy ?
Irek
Re: Czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwi
to nie ma żadnego znaczenia.
jestem rocznik 1968, czy powinnam mieć doliczone do stażu pracy okres pracy w gospodarstwie ?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
A czy orientuje się ktoś jak wygląda ta sprawa w przypadku gdy chce zaliczyć pracę w gospodarstwie rodziców po 2008 roku bez przejęcia gospodarstwa?czy tez mogę to zrobić?
- GOPSIrek
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Alex41 pisze:A czy orientuje się ktoś jak wygląda ta sprawa w przypadku gdy chce zaliczyć pracę w gospodarstwie rodziców po 2008 roku bez przejęcia gospodarstwa?czy tez mogę to zrobić?
Ja tak zrobiłem. Zaliczyłem prace na gospodarstwie od 16 roku życia.
Musisz mieć 2 świadków którzy ci podpiszą wniosek w obecności wójta/burmistrza tak ,aby stwierdził własnoręczność podpisów.
Irek
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Pracę w gospodarstwie rolnym można zaliczyć bez konieczności opłacania składek emerytalnych, po ukończeniu 16 roku zycia. Z tym, że
Do 31 grudnia 1982 r pod warunkiem, że przejęło się gospodarstwo rolne
Po 1 stycznia 1983 r nie było obowiązku przejmowania gospodarstwa rolnego.
Ja jestem rocznik 68 i zaliczyłam sobie okres 1984-1989( mnie dotyczył okres po 1983 r), młodsze koleżanki z pracy też doliczyły sobie 5 lat szkoły średniej do pracy w gosp rolnym.
Koleżanka jest rocznik 59 i niestety nie mogła sobie już zaliczyć tego okresu ponieważ nie przejęła tego gospodarstwa rolnego po rodzicach( jej dotyczył okres do 1982 r).
Do 31 grudnia 1982 r pod warunkiem, że przejęło się gospodarstwo rolne
Po 1 stycznia 1983 r nie było obowiązku przejmowania gospodarstwa rolnego.
Ja jestem rocznik 68 i zaliczyłam sobie okres 1984-1989( mnie dotyczył okres po 1983 r), młodsze koleżanki z pracy też doliczyły sobie 5 lat szkoły średniej do pracy w gosp rolnym.
Koleżanka jest rocznik 59 i niestety nie mogła sobie już zaliczyć tego okresu ponieważ nie przejęła tego gospodarstwa rolnego po rodzicach( jej dotyczył okres do 1982 r).
Oprócz Czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwie ? - Kadry przeczytaj również:
Nagroda
kontrola z PCPR
wyjazd na szkolenia własnym samochodem a badania kierowcy
Wykształcenie a wypłata
urlop a zatrudnienie w trakcie miesiaca
Ekwiwalent za urlop
przerwa miedzy chorobowym
50 środowisk
Kod stanowiska wg ZUS a kod zawodu wg ZUS
dodatkowy urlop dla pr.socjalnego
zwiekszenie etatu
Równoległe zatrudnienie a jubileuszowka