Czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwie ?

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
Giga B.

Re: czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwi

Post autor: Giga B. »

bzdura! Jesli to samorzadowka to pracodawca ma obowiazek respektowac przepisy dot. stazu pracy w gospodarstwie rolnym.
henry

Post autor: henry »

A tak prawdę mówiąc te przepisy są chore.To jest następny przykład forowania wsi w tym kraju. Wam wszystko się należy.
Giga B.

Post autor: Giga B. »

Serdecznie zapraszam cię na wieś, do pracy 7 dni w tygodniu od 4 rano do póznego wieczora, bez urlopu, z suszą, brakiem plonów i wizją głodowania. Zazdrość? Albo perfidność...
AKM

Post autor: AKM »

U nas koleżance bez problemu wliczono pracę w gospodarstwie. Pewnie dlatego ,że jesteśmy wiejskim ośrodkiem i można powiedzieć iż wszystkie doskonale znamy pracę na roli. Nie zgodzę się z osobą , która piesze "Wam wszystko się należy". Trzeba poznać specyfikę pracy na roli aby się wypowiadać i przez swoje dość długie życie nie zauważyłam aby znowu tak wiele nam - ludziom ze wsi - oferowano.
Giba B - doskonale wiem o czym piszesz.
Awatar użytkownika
GOPSIrek
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: GOPSIrek »

Ponawiam pytanie ;)
Czy do zaliczenia pracy na gosp. rolnym potrzebna jest ciągłość pracy ?
Już wyjaśniam :)
Jeżeli chciałbym zaliczyć 5 lat do stażu pracy ,a praca w urzędzie rozpoczęta była po 45 dniach przerwy , to czy jest możliwa przerwa w ciągłości pracy ?
Irek
1bas1

Re: Czy do stażu pracy wlicza sie okres pracy w gospodarstwi

Post autor: 1bas1 »

to nie ma żadnego znaczenia.
Martyna zz

Post autor: Martyna zz »

jestem rocznik 1968, czy powinnam mieć doliczone do stażu pracy okres pracy w gospodarstwie ?
Alex41
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Alex41 »

A czy orientuje się ktoś jak wygląda ta sprawa w przypadku gdy chce zaliczyć pracę w gospodarstwie rodziców po 2008 roku bez przejęcia gospodarstwa?czy tez mogę to zrobić?
Awatar użytkownika
GOPSIrek
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: GOPSIrek »

Alex41 pisze:A czy orientuje się ktoś jak wygląda ta sprawa w przypadku gdy chce zaliczyć pracę w gospodarstwie rodziców po 2008 roku bez przejęcia gospodarstwa?czy tez mogę to zrobić?

Ja tak zrobiłem. Zaliczyłem prace na gospodarstwie od 16 roku życia.
Musisz mieć 2 świadków którzy ci podpiszą wniosek w obecności wójta/burmistrza tak ,aby stwierdził własnoręczność podpisów.
Irek
Basia49
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Basia49 »

Pracę w gospodarstwie rolnym można zaliczyć bez konieczności opłacania składek emerytalnych, po ukończeniu 16 roku zycia. Z tym, że
Do 31 grudnia 1982 r pod warunkiem, że przejęło się gospodarstwo rolne
Po 1 stycznia 1983 r nie było obowiązku przejmowania gospodarstwa rolnego.

Ja jestem rocznik 68 i zaliczyłam sobie okres 1984-1989( mnie dotyczył okres po 1983 r), młodsze koleżanki z pracy też doliczyły sobie 5 lat szkoły średniej do pracy w gosp rolnym.
Koleżanka jest rocznik 59 i niestety nie mogła sobie już zaliczyć tego okresu ponieważ nie przejęła tego gospodarstwa rolnego po rodzicach( jej dotyczył okres do 1982 r).
ODPOWIEDZ