Rodzina miała katy tradycyjne wydane w 2016r. Teraz ubiega się o karty elektroniczne dla rodziców i dwójki dzieci (jedno się juz nie uczy). Mam pytania:
- czy mogę przyznać karty elektroniczne dzieciom?
- czy za karty muszę pobrać opłaty?
pogubiłam się juz w tych kartach, wydaje mi się że mogę przyznać i że muszę pobrać opłaty, ale proszę Was potwierdźcie wątpliwości.
czy można przyznać karty elektroniczne ?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: czy można przyznać karty elektroniczne ?
Rozumiem, że chodzi o dodatkową formę karty? Tzn. jedna z form. np. tradycyjna jest już aktywna?
W takim przypadku dokładnie tak jak napisałaś, jest to dodatkowa forma karty, więc jak najbardziej mogą o nią wnioskować i należy się zarówno dzieciom jak i rodzicom. Bo jest to "DODATKOWA FORMA" - czyli karta jest już aktywna o takim numerze.
Tak, muszą zapłacić 9,21 za każdą sztukę dodatkowej karty. Czyli 2 dzieci i 2 rodziców to 4 dodatkowe formy czyli 4x9,21=36,84
Niech cię nie zmyli nieaktualny zapis na wzorze wniosku o KDR
art. 37 ustawy z 07.07.2017 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z systemami wsparcia rodzin (Dz.U. poz. 1428
W takim przypadku dokładnie tak jak napisałaś, jest to dodatkowa forma karty, więc jak najbardziej mogą o nią wnioskować i należy się zarówno dzieciom jak i rodzicom. Bo jest to "DODATKOWA FORMA" - czyli karta jest już aktywna o takim numerze.
Tak, muszą zapłacić 9,21 za każdą sztukę dodatkowej karty. Czyli 2 dzieci i 2 rodziców to 4 dodatkowe formy czyli 4x9,21=36,84
Niech cię nie zmyli nieaktualny zapis na wzorze wniosku o KDR
Ponieważ ten zapis już od 1 stycznia 2020 r. nie obowiązuje, a nowego wniosku jakoś jak nie było tak nie ma. Dlaczego ten zapis jest nieaktualny opisywałem w jednym z tematów.Opłacie nie podlega wnioskowanie o domówienie Karty w formie elektronicznej, jeśli wniosek o
posiadaną obecnie Kartę tradycyjną (plastikową) został złożony przed 1 stycznia 2018 r.
art. 37 ustawy z 07.07.2017 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z systemami wsparcia rodzin (Dz.U. poz. 1428
Zatem "promocja" się skończyła i trzeba płacićCzłonek rodziny wielodzietnej, który złożył wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny przed dniem 1 stycznia 2018 r., nie ponosi opłaty, o której mowa w art. 13 ust. 1a ustawy zmienianej w art. 14, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, jeżeli złoży wniosek o przyznanie karty elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy zmienianej w art. 14, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, przed dniem 1 stycznia 2020 r

- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: czy można przyznać karty elektroniczne ?
Ja w swoim starym wniosku przekreśliłem ten nieobowiązujący zapis i jest git, ale niestety informacja o opłacie za duplikat też się zmieniła z 9,40 znów na 9,78 i to mam znów nieaktualne
człowiek nie nadąża, szkoda papieru nie zmieniam tego 

"To err is human, to forgive is divine"
Oprócz czy można przyznać karty elektroniczne ? - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
przedłużenie kart
Osoba o numerze PESEL jest już zarejestrowana w systemie.
Czy dziecko,które żyło rok wpisuje się na wniosku....
pomocy zmiana danych teleadresowych
dziecko żywe urodzone a zmarło po porodzie bez peselu
Komu nie przysługuje?
przekazanie wniosku według właściwości
w takim przypadku już nie przysługuje? j
Ograniczona władza rodzicielska a wniosek o KDR
Rodzina z innej gminy, dodatkowa forma - czy pobrać opłatę?
wniosek z innej gminy zmiana adresu zamieszkania
Karta dużej rodziny-anulowanie wniosku
raport, informacja do zrobienia w kwietniu
instrukcja wprowadzania wniosku do systemu
Karta dla dziecka uczącego się
Karty dla obywateli UE i Ukrainy