czy należy się DM mieszka od miesiąca - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 15 paź 2015, 7:46

powiedzcie mi bo nie wiem, mam samotną młodą mamusię stryjek przepisał na nią dom wolnostojący rok temu (jest współwłasność stryja i jej w akcie) Pani zameldowała się miesiąc temu, stryj dalej tam mieszka (wesoła rodzinka :-(, po sądach latają bo stryj wykurzył żonę i ciężarną córkę).
Moje pytania:
1. czy może składać, jak to się ma do meldunku?
2. czy stryj ma być w składzie?
3. prąd jest na stryja czy to nie przeszkadza?
4. jak z rachunkami na kogo powinny być wystawione?
pomóżcie, bo dopiero zaczęłam robić DM i DE!
anilah_29

Napisano: 15 paź 2015, 11:15

przede wszystkim powierzchnia użytkowa domu , powierzchnia użytkowa jaką zajmuje klientka,(musza być konkretnie wymienione jaki pokoje lub jaką częsc domu zajmuje) , z kim prowadzi gospodarstwo domowe( no chyba nie ze stryjem) my sprawdzamy w Ewidencji Ludności ile osób zameldowanych ,
to ze książeczki opłat na stryja to nie ma problemu bo rachunki ogólne na dom dzielisz na osoby i wyliczasz dla faktycznej liczby osób

ale w takich przypadkach idziemy na wywiad środowiskowy trzeba ustalić gdzie mieszkała poprzednio, do kogo należał lokal w którym mieszkala ocenić sytuację bo jakby nie było otrzymała darowiznę o pewnej wartosći
zek1

Napisano: 15 paź 2015, 15:54

dzięki :)
anilah_29

Napisano: 15 paź 2015, 19:08

No tak, wywiad nigdy nie zawadzi, choć czasem (a nawet — najczęściej) nie przynosi efektów na miarę oczekiwań i wysiłku. Zazwyczaj wszystko można ustalić bez wywiadu.
Powierzchnia powinna wynikać z dokumentów, tych dokumentów można zażądać.
Interesantka zajmuje z zasady CAŁĄ powierzchnię, chyba że udowodni co innego, np. umową.
Wielkość i skład gospodarstwa zawsze wynika z wniosku i załączonej deklaracji. Najlepiej zostawić to w spokoju, przynajmniej teraz.
Darowizna to w tym momencie nie problem, absolutnie.
Teraz odnośnie podstawowych pytań.
1. Wniosek można składać ZAWSZE (co innego wynik rozpatrywania czyli decyzja). Meldunek nie ma tu znaczenia.
2. Stryj nie musi być w składzie, praktycznie to nawet lepiej bez niego.
3. Prąd i wszystkie media mogą być na stryja. Z dnia na dzień nie zmienimy tego układu.
4. Rachunki są wystawiane z zasady na tego, kto zawarł stosowną umowę i nie można oczekiwać innych.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x