przyjęcie do RZ - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 28 mar 2012, 10:49

Rodzina zastępcza została ustanowiona post. sądowym w październiku 2011r.
O pomoc zgłosiła się jednak dopiero w marcu 2012r. (złożyla wniosek)
Zastanawiam się, od kiedy przyznac pomoc?
ustawa o pieczy zastępczej nic nie mówi o tym, że świadczenie przyznajemy nie wczesniej niż miesiąc, w którym złożono wniosek tylko od dnia faktycznego umieszczenia.
Zatem co, mam przyznac od października, tak jak było dziecko faktycznie umieszczone???
Chyba tu nie ogarniam tego albo za bardzo kombinuję, ale napiszcie co powinno się z takim przypadkiem zrobić????
~GOŚĆ

Napisano: 28 mar 2012, 11:51

A od kiedy w rodzinie zastępczej faktycznie przebywa dziecko?
~W...

Napisano: 28 mar 2012, 12:14

od paźdzeirnika 2011
~GOŚĆ

Napisano: 28 mar 2012, 14:45

Ja bym sie nad tym zastanowił, nie wcześniej niz..
~c..

Napisano: 28 mar 2012, 15:09

zgodnie z sutawa od dnia faktycznego umieszczenia dziecka w rodzinie zastepczej znaczy to, że faktyczne umieszczenie nastapiło od dnia uprawomocnienia sie postanowienia, wniosek rodzina musi złożyc ale bezzprzecznie przyznajesz od dnia uprawomocnienia sie postanowienia
~Iza

Napisano: 28 mar 2012, 23:06

A zastanów się jakie przepisy w tym zakresie obowiązywały w 2011 r. (uops przecież). Ustawa o wpieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej w zakresie przyznawania świadczeń obowiązuje od 01.01.2012 dopiero. Ja rozważałabym przyznanie najwcześniej od 01.01.2012 r. (wcześniej brak podstawy prawnej w chwili obecnej)
~Aga

Napisano: 29 mar 2012, 1:04

Ja bym spróbował przyznać od marca na podstawie KPA, jak im się nie będzie podobała decyzja niech się odwołają do SKO i będziecie mieli gotowe wyjaśnienie od kiedy.
~Grzegorz

Napisano: 29 mar 2012, 10:28

Do Grzegorza
a gdzie w KPA jest podstawa że od miesiaca złozenia?
~ddd

Napisano: 29 mar 2012, 11:00

Skoro jest zapis, że pomoc przyznajesz na wniosek to logiczne, że nie możesz jej przyznać wcześniej. Rodzina może być rz i nie zgłaszać się o pomoc. Moim zdaniem od marca, najwyżej SKO uchyli i masz sprawę jasną.
~marynia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x