czy przyznać dodatek jeśli nie mieszka?? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 cze 2018, 7:53

wnioskodawczyni składając wniosek o dodatek mieszkaniowy złożyła mi też oświadczenie że nie jest zarejestrowana w PUP oraz (najważniejsze) że od października nie przebywa w miejscu zamieszkania. czy to wystarczy żeby nie przyznać dodatku?? czy przyznać?? bardzo proszę o szybką odpowiedź.
Ilonka87
Stażysta
Od: 10 maja 2017, 8:44
Zajmuję się: DM/DE/FA/ŚR

Napisano: 05 cze 2018, 8:24

Chwile to gdzie ona mieszka? Jeśli ma np. dwa lokale to absolutnie odmowa.
Druga sprawa jakie to ona ponosi koszty w związku z zamieszkiwaniem w lokalu na który ubiega się o dodatek mieszkaniowy?
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 05 cze 2018, 8:39

To, że nie jest zarejestrowana w PUP nie ma żadnego znaczenia. Ma natomiast fakt, że nie mieszka w lokalu.
Art. 4 ustawy:
„Przez gospodarstwo domowe rozumie się gospodarstwo prowadzone przez osobę ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy, samodzielnie zajmującą lokal albo gospodarstwo prowadzone przez tę osobę wspólnie z małżonkiem i innymi osobami stale z nią zamieszkującymi i gospodarującymi, które swoje prawa do zamieszkiwania w lokalu wywodzą z prawa tej osoby.”
W art. 2 również powtarza się słowo „mieszkającym”.
Wniosek? Aby ubiegać się o DM należy: mieć tytuł prawny, ponosić wydatki, zamieszkiwać w lokalu, kwalifikować się pod względem dochodu i powierzchni użytkowej.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 05 cze 2018, 8:55

Mieszka w Irlandii, u syna - nieoficjalnie. To mała gmina wszyscy wiemy że jej tu nie ma. Wymusiłam na niej żeby mi to oświadczyła na piśmie żeby nie bawić się w robienie wywiadów. Tu ponosi wszystkie opłaty: czynsz, ścieki zaliczkowo do wspólnoty nawet się ze śmieci nie wypisała. Powiedziała że pomieszkuje u niej jej brat stąd zużycie. Rozliczenia z prądu mi nie dała bo rzekomo nie ma. Więc biorę z poprzedniego wniosku. Utrzymuje się z pomocy od syna w kwocie 1500 miesięcznie. Lokal jest gminy. Art.2 pkt 1 mówi "najemcom oraz podnajemcom lokali mieszkalnych", dopiero w kolejnych punktach jest wyraz "mieszkającym" dlatego się zmyliłam, bo ona podchodzi pod pkt 1.
Ilonka87
Stażysta
Od: 10 maja 2017, 8:44
Zajmuję się: DM/DE/FA/ŚR

Napisano: 05 cze 2018, 13:32

pytanie zasadnicze to takie, czy za granicą u syna przebywa czasowo czy wyjechała na stałe ? Następna kwestia to "pomieszkiwanie" brata. Moim zdaniem konieczny jest wywiad środowiskowy.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 13 lis 2018, 21:59

MadJack pisze:Jeśli ma np. dwa lokale to absolutnie odmowa.
A czy ktoś zna jakiś wyrok w tej sprawie? Szukałam ale nie znalazłam żadnego. Taka sytuacja: Pan ma dwa lokale, oba w umowie najmu, w jednym bloku. Twierdzi, że w obu mieszka. Za oba ponosi koszty, w obu są zużycia typu prąd, woda. Co robić w tej sprawie? Dwie odmowy?
mała czarna
Praktykant
Od: 16 mar 2017, 21:50
Zajmuję się: ps,dm,de

Napisano: 14 lis 2018, 8:59

Dodatek mieszkaniowy przysługuje tylko na jeden lokal (tj. mozna skorzystać z jednego ytułu prawnego). Wiec może się zdarzyć, ze człowiek dostanie DM na lokal w którym mieszka, a oprócz tego ma inne mieszkanie. To nie jest powód do odmowy. W takim przypadku trzeba wybadać co dzieje się z tym drugim mieszkaniem, tj. jesli wynajmuje - to wliczyć dochód z najmu, jesli użycza komus z rodziny - wziąć stosowne oświadczenie w tej sprawie itd.
Ale jesli twierdzi, ze mieszka w obu mieszkaniach - to moim zdaniem "coś śmierdzi". Po co mu dwa mieszkania? Ma za dużo pieniędzy, że oba utrzymuje? Jeszcze żeby to były własnościowe, ale najem? Nalezałoby iść na wywiad, odebrać oswiadczenie o stanie majątkowym. Jesli nie zmieniłby zdania, to pokusiłabym o odmowe. Wyliczyłabym też wszystkie dochody i wydatki na oba mieszkania i sprawdziła, że stać go na te opłaty, tzn. czy wydatki nie przewyższają dochodu.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x