isty wypłat dodatku mieszk. i energ. a RODO - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 05 cze 2018, 16:51

Jak wyglądają wasze listy wypłat po wejściu w zycie RODO?? Czerwcowe listy tez będziecie wysyłać do zarządców?
Jakie informacje macie na listach wypłat do kasy/księgowości?
AniaDodatki
Stażysta
Od: 15 gru 2016, 9:21
Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO

Napisano: 06 cze 2018, 7:50

Listy wygladają bez zmian. Nie ma powodu nic zmieniać. Kopie wysyłamy do zarządcy, jeśli ma więcej niż jedną osobę. Jesli tylko jedną-to robię listę zbiorową w jednym egzemplarzu.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 06 cze 2018, 8:46

U mnie również listy wypłat pozostają bez zmian.
Tylko nie wiem co z listami do zarządców generuje mi je program z danymi wnioskodawcy i w żaden sposób nie idzie ich ukryć w programie. Po konsultacji z firma która świadczy nam usługi informatyczne wynika, iż listy te w programie nie można zmienić, gdyż sa ustalone przez Ministerstwo.
Osoba składająca wniosek o DM zgadza sie na przetwarzanie danych, a zarządca powinien być poinformowany o przyznanym DM. Tak wynika z Ustawy.
Tylko czy aby na pewno moge to kontynuować przy obecnym RODO oto jest pytanie ??
ORA
Stażysta
Od: 17 sty 2018, 16:49
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 06 cze 2018, 9:09

ORA pisze:eneruje mi je program z danymi wnioskodawcy i w żaden sposób nie idzie ich ukryć w programie
Ale te dane to tylko ( a może aż ;) ) imię i nazwisko. A te same dane są zawarte w decyzji, którą zarządca i tak musi dostać . Wiec nie rozumiem w czym problem...
Maxima
VIP

Napisano: 06 cze 2018, 9:15

Tyle się napisałam i nie dodało mi postu :lol:

Więc ja już do zarządcy wysyłać list wypłat nie mogę. Nie ma podstawy prawnej. Ustawa mówi tylko o decyzjach.

Do księgowości jak wasze listy wyglądają? U mnie było imię i nazwisko, adres, data i nr decyzji, kwota do wypłaty, a na końcu listy wszystko było zsumowane. A teraz ma być tylko data i numer decyzji, kwota do wypłaty i suma.

I jeszcze zapytam, do dodatku energetycznego zbieracie nr PESEL?
AniaDodatki
Stażysta

Napisano: 06 cze 2018, 9:31

Mieliśmy nie dać się zwariować z tym RODO... Widzę, że się nie udało. ;)

Jak tak dalej pójdzie, nie dostanę pensji, bo księgowość musiałaby użyć moich danych przy robieniu przelewu.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2018, 9:43

Krwawa pisze:Mieliśmy nie dać się zwariować z tym RODO... Widzę, że się nie udało
Dokładnie :shock:
Przecież przelewy musisz zrobić, a na listach są te same dane co w decyzji. Nic poza tym.
Maxima
VIP

Napisano: 06 cze 2018, 9:54

U mnie zestawienie do zarzadcy z programu wychodza dane człowieka: imie nazwisko pesel od kiedy jest przyznana decyzja i kwota wiec jakby nie było to bardzo dane wrażliwe.
ORA
Stażysta
Od: 17 sty 2018, 16:49
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 06 cze 2018, 10:06

Wiem, że mieliśmy się nie dać, no ale co mam zrobić... Mam ludzi nad sobą, których chciał nie chciał słuchać muszę. A że tak zapytam, skąd macie PESEL w dodatku mieszkaniowym?
AniaDodatki
Stażysta

Napisano: 06 cze 2018, 10:19

System woła PESEl-a, wiec biorę. Ale na listach to sama mozesz zaznaczyć co ma wyjść, a co nie.
Maxima
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem