dodatek pielegnacyjny z zus -wliczać - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 30 maja 2018, 8:31

I znow proszeo pomoc czy dodatek pielegnacyjny z zus wliczać tez do dochodu.
oliwia123456
Stażysta
Od: 24 mar 2017, 11:07
Zajmuję się: praca

Napisano: 30 maja 2018, 8:58

Jedni liczą, inni nie liczą. Ja liczę, bo opieram się na ustawie, a w niej dodatek pielęgnacyjny nie jest wyłączony. Z kolei SKO uważają co innego. Polecam wpisanie w przeglądarkę na dole frazy "dodatek pielęgnacyjny".
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2018, 12:42

Ja również wliczam, aczkolwiek uchwała 7 sędziów powinna być dla nas wiążąca (zdanie prawnika). Osobiście nie zgadzam się z tym, pracuję na ustawie i kpa. Bzdurą jest wrzucanie do jednego kosza dodatku i zasiłku pielęgnacyjnego. Dwa różne świadczenia, przyznawane w innych wysokościach i na podstawie różnych ustaw. Skoro ustawodawca napisał, że nie liczymy zasiłku pielegnacyjnego, to wychodze z założenia, że dodatek pielęgnacyjny nalezy liczyć. Koniec. Kropka.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 01 cze 2018, 12:36

My nie wliczamy opierając się właśnie na uchwale NSA. Dla organów administracji taka uchwała powinna być wiążąca, ale uznaję także argumenty, że skoro w ustawie nie wymienili wśród wyjątków to należy wliczyć. Tak więc jednoznacznych odpowiedzi bym się nie spodziewał. Najważniejsze moim zdaniem to wszystkich traktować tak samo tzn: jak wliczać to wliczać a nie temu tak a tamtemu inaczej (znam przypadek). Reasumując - musisz uzgodnić z górą i raz na zawsze się tego trzymać. Argumenty za wliczaniem jak i przeciw już masz :)
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2018, 10:57

Ja wliczałam, dopóki Pani się nie odwołała...niestety SKO uchyliło moją decyzje powołując się na wyroki sądów, które twierdzą, że dodatek pielęgnacyjny to nic innego jak zasiłek pielęgnacyjny, tylko pod inną nazwą i z innej instytucji! Już nie wliczam :)
Amorek
Praktykant
Od: 20 cze 2018, 10:54
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 22 cze 2018, 9:44

Ja wliczałam, dopóki Pani się nie odwołała...niestety SKO uchyliło moją decyzje powołując się na wyroki sądów, które twierdzą, że dodatek pielęgnacyjny to nic innego jak zasiłek pielęgnacyjny, tylko pod inną nazwą i z innej instytucji
No właśnie !!
Nie rozumiem ludzi, którzy uparcie wliczają d. pielęgnacyjny do dochodów pomimo znanego im stanowiska II instancji i sądów ... więc to pewnego rodzaju promocja cwaniactwa , ponieważ ten kto się odwoła swoje ugra, a ten który tego nie zrobi nie ..

I żeby od razu wyprzedzić odp. oponentów
ja naprawdę staram się zrozumieć tych, co to trzymają się kurczowo LITERY ...
natomiast te osoby widocznie nie zdają sobie do końca sprawy, że poprzez swoje decyzje "pomagają" no właśnie ? komu? o jakiej grupie osób my tu rozmawiamy , co?
Kto pobiera d. pielęgnacyjne? Ci co mają DUŻO pieniążków ? czy mało pieniążków ?
osoby po 75 roku życia ...

śmiech mnie pusty ogarnia jak czytam te uzasadnienia tych darmozjadów z wiejskiej, że jakby wyłączyli d.piel., to budżet by tego nie wytrzymał :lol: :lol: :lol: :lol:
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 cze 2018, 10:43

Gość pisze:My nie wliczamy opierając się właśnie na uchwale NSA.
To ja może inaczej. Przychodzi urzędnik do pracy, bierze się za dodatki mieszkaniowe, szuka przepisów, czyta ustawę i ... zalicza dodatek pielęgnacyjny. Gdzie jest jego błąd? :?:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 cze 2018, 8:29

To ja może inaczej. Przychodzi urzędnik do pracy, bierze się za dodatki mieszkaniowe, szuka przepisów, czyta ustawę i ... zalicza dodatek pielęgnacyjny. Gdzie jest jego błąd? :?:
błąd popełnia nie czytając orzecznictwa ;)
i nie przeglądając decyzji SKO ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 28 cze 2018, 9:07

Ja do marca wliczałam. Kierownik mi mówił, że dopóki ktoś się nie odwoła to wliczamy. Ale w marcu był pewien pan, który się obczytał, przyniósł słynną Uchwałę Siedmiu Wspaniałych i kłócił się, że nie można mu wliczać dod. pielęgn. Poszłam do prawniczki i potwierdziła, że kategorycznie, jeśli była taka Uchwała to należy się kierować nią a nie Ustawą o dod. mieszk., bo to co oni uchwalą jest święte. To samo słyszałam ostatnio na szkoleniu. Prawniczka mi mówiła, że ona zawsze kieruje się takimi Uchwałami jeśli są, bo to jest jak wyrocznia.
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 28 cze 2018, 9:50

mag027 pisze: To samo słyszałam ostatnio na szkoleniu.
A ja na ostatnim szkoleniu usłyszałam, że dodatek pielęgnacyjny należy wliczać do dochodu. Pracujemy na ustawie i gdyby ustawodawca chciał wrzucić do jednego wora dodatek i zasiłek, to uczyniłby to zmieniając ustawę. A tak mamy wliczac dodatek pielęgnacyjny, a nie wliczac zaiłku.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x