czy sąd moze zmusić do opiekuna prawnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 19 lip 2015, 16:39

bardzo proszę podać ten zapis.
Emilka.

Napisano: 19 lip 2015, 18:37

a......:) samej sobie poszukać,m, tak jak ja to zrobiłam i robię w każdej sprawie
Wredna1

Napisano: 19 lip 2015, 18:57

tak myślałam .. ;) art 66 Konstytucji? Nic z tego. Wyrok Trybunału Konst. w sprawie wymiaru czasu pracy ? To nie ma żadnego związku z przedmiotową sprawą czyli z zastosowaniem art. 152 Kodeksu r -o,moim zdaniem .
Emilka.

Napisano: 19 lip 2015, 19:26

bycie opiekunem prawnym człowieka na " wolności" a umieszczonym np. w dps-e to kolosalna różnica, pracownik socjalny ma się skupić na wykonywaniu swoich obowiązków zawodowych a nie myśleć o człowieku, któremu trzeba zapewnić opiekę, pracownika socjlnego nie stać na to, żeby zwolnić się z pracy...............i odpowiadać za życie innych, sąd ma swoich kuratorów, któym także może powierzyć to zadanie.......
ktosik

Napisano: 19 lip 2015, 20:58

ktosik pisze:bycie opiekunem prawnym człowieka na " wolności" a umieszczonym np. w dps-e
i pytanie tytułowe czy Sąd może zmusić cię do bycia opiekunem prawnym
Odwórćmy sens zapytania i spróbujmy go rozważyć z innej perspektywy - Oto jest poważny temat.!!!!!!
Ale o co chodzi-po krótce.
Ktosik nieświadomie wywołał bardzo istotny problem a mianowicie.
Jakim prawem ? ty, ja, on - mamy w ogóle być opiekunem prawnym drugiego człowieka i kto dał nam prawo decydować o umieszczeniu kogokolwiek bez jego zgody w DPS.np?> Myśleliście kiedyś o tym na poważnie ? Ubezwłasnowolnienie jest przecież niezgodne z aktem nadrzędnym czyli Konstytucją i Konwencją.
Jesteśmy beszczelni po prostu. Tak wiem ...Znam umocowania k-ro w tej sprawie. Ale to absurs, nieporozumienie .
I tutaj czyli w tym konkretnym przypadku, zasadnym jest odwołać się do Konwencji czy Konstytucji - bo mówimy o stosowaniu przemocy wobec tych osób- ponieważ naruszamy podstawowe prawa człowieka. Zaj..sty argument nawiasem mówiąc dla Sądu- przyszło mi na myśl. Sąd nie może zmusić cię do postępowania wbrew zapisom konstytucji .;)

Mam nadzieję -że kiedyś temat ten powróci na łamy Forum - jako oddzielne zgadanienie do poważnej dyskusji- ciekawe co o tym myślicie ? - a póki co nie ma wam co mieszać...
Ale łapiecie istotę ???? Nie .
Emilka.

Napisano: 20 lip 2015, 8:13

Na sprawie "Mój sąd" - powiedział : "Z pani zgodą lub bez i tak Pani będzie opiekunem. Telewizji mi tu nie potrzeba". To było na tyle argumentacji dlaczego nie mogę. Ciągle wierzymy w rozsądek Wysokiego Sądu i sprawiedliwe decyzje. A życie pokazuje jak jest naprawdę.
opsss

Napisano: 20 lip 2015, 8:39

sąd chce sobie iść na skróty. póki co sąd nie może ustanowić na siłę o.p. wymagane jest oświadczenie woli wskazanego. swoją drogą to ciekawe, że sąd na siłę nie ustanawia członka rodziny, jeśli nie wyraża on na to zgody. a np. z pracownikiem socj. postępuje zupełnie odwrotnie. czyżby przyjęcie tej zaszczytnej roli należało do jego obowiązków, nawet nie służbowych, a raczej prywatnych? (to pytanie retoryczne). to pogwałcenie praw obywatelskich.
p..

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x