Czy wszczynać postępowanie - wyjaśnienia KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 09 lip 2014, 10:53

Witam.
Mam następujące pytanie:
Czy po wydaniu decyzji o ZDO (przyznającej i już wypłaconej) w związku z wyjaśnieniami KRUS (o wyrzuceniu z KRUS rolników którzy napisali oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego) mam wszcząć postępowanie i wezwać tych rolników co napisali oświadczenia ę, czy od razu mogę wezwać stronę bez wszczęcia ??

Celem wezwania jest ustalenie okresów składkowych i nieskładkowych rolnika celem wysłania zapytania do ZUS i poinformowanie rolników o wyjaśnieniach KRUS.
Następnie zamierzam wysłać informację do KRUS o objęciem ubezpieczeniem danych rolników.

Robić wszczęcie postępowania czy od razu mogę wysłać wezwanie po wydaniu decyzji ???
sra

Napisano: 09 lip 2014, 11:02

a dostałeś /aś jakieś pismo z krusu, że masz wskazać tych ludzi?
Jak nie to po kij chcesz mieszać, jeszcze bardziej niż krus?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2014, 11:17

Dlatego, że KRUS wydał oficjalne oświadczenie w tej sprawie i jasno napisał że jeżeli osoba złoży takie oświadczenie to wylatuje z KRUS, a ja mam w dokumentach, że jest obowiązkowo ubezpieczona w KRUS i oświadczenie, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego.

Wole to teraz wyjaśnić, po publikacji wyjaśnień z KRUS, niż za 2,3,5 czy 10 lat.
Przede wszystkim poinformuje ich że takie wyjaśnienia się pojawiły !!!
Może osoby jeszcze nie wydały całej kasy i poproszą o uchylenie decyzji i zwrócą kasę.
Nie chce wspominać o prokuratorze.

Za 5 lat przyjdzie taki rolnik i będzie do mnie miał pretensje, że wiedziałem że tak jest a nic z tym nie zrobiłem.
I będzie miał rację !!!!
sra

Napisano: 09 lip 2014, 11:27

a to pisz ja bym nic nie robiła, bo nie wiadomo czy krus będzie to weryfikował, poza tym nie masz oficjalnego pisma z krusu że masz im podać te osoby więc po co kombinujesz jak koń pod górę. Autor tego komunikatu pt Biuro Ubezpieczeń Centrali Krus to żaden autor, nikt się tam nie podpisał swoim nazwiskiem wiec to żaden oficjalny komunikat.
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2014, 11:31

sra radzę Ci najpierw odwiedzić psychiatrę lub pójść na urlop bo nerwiasta/y jesteś i narobisz sobie bardaku jakiegoś. Pracujesz na ustawie KRUS czy naszej? Tak to wszyscy by nami kręcili a my jak oszołomy będziemy przyznawać i odbierać. Daj se na wstrzymanie
sri

Napisano: 09 lip 2014, 11:39

weź głęboki oddech i opanuj się......

Rolnik jak zaprzestał pracy i dostał zasiłek to niech pilnuje swoich spraw i sam informuje KRUS. To nie nalezy do TWOICH obowiązków.Nie bądź nadgorliwa/y.
Jak dostaniesz wniosek o udostepnienie danych dotyczący konkretnego rolnika- wtedy poinformujesz KRUS.
o0o

Napisano: 09 lip 2014, 11:41

- Komunikat jest na oficjalnej stronie KRUS
- wiesz że rolnika oświadczenie "wywala" go z KRUS
- masz OBOWIĄZEK ubezpieczenia osoby pobierającej ZDO em-ren i zdrowotnie,
- oświadczenie jest pod odpowiedzialności karną
i MIMO TO NIC NIE ROBISZ ????

No chyba że wiesz że długo nie będziesz pracować w tym syfie, to tak. Też nic bym nie robił.

TYLKO NIE ZAPOMINAJCIE O TYM : USTAWA z dnia 20 stycznia 2011 r. o odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa)

Przyjdzie rolnik za jakiś czas (jak sprawa wypłynie) i powie że to przez Ciebie pobierał ZDO, był ubezpieczony w KRUS, pobierał zasiłki chorobowe i dopłaty z "Agencji"

Nie wspominam już o tym, że masz obowiązek zawiadomić prokuraturę, jeżeli masz informacje o próbie wyłudzenia lub nienależnie pobieranego świadczenia.
Jeszcze nie jest za późno. Informacja z KRUS ukazała się niedawno.

Pozdrawiam.
sra

Napisano: 09 lip 2014, 11:44

o0o pisze:weź głęboki oddech i opanuj się......

Rolnik jak zaprzestał pracy i dostał zasiłek to niech pilnuje swoich spraw i sam informuje KRUS. To nie nalezy do TWOICH obowiązków.Nie bądź nadgorliwa/y.
Jak dostaniesz wniosek o udostepnienie danych dotyczący konkretnego rolnika- wtedy poinformujesz KRUS.
Nie zamierzam informować KRUS że przyznałem ZDO.
Wysyłam tylko zapytanie do KRUS o ustalenie okresów składkowych i nieskładkowych ponieważ muszę to ustalić, ponieważ mam OBOWIĄZEK ubezpieczenia go w ZUS i zdrowotnie jeżeli nie ma innego tytułu....
sra

Napisano: 09 lip 2014, 11:47

A KTO TO PISMO PODPISAL?
Gość

Napisano: 09 lip 2014, 11:50

A informacja na stronie ministerstwa ze jak podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu z innego tytułu to my nie ubezpieczamy to juz nie bierzesz pod uwagę?
Gość

Strona 1 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x