Czy wszczynać postępowanie - wyjaśnienia KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 09 lip 2014, 11:51

Nikt.
Jest to informacja KRUS umieszczona na ich stronie www.
Informacja ta powołuje się na przepisy ich ustawy.
sra

Napisano: 09 lip 2014, 11:56

Piszę tutaj, bo w tamtym dziale nikt nie odpowiada.
Czy rolnik ubezpieczony z mocy ustawy w krus, nadal składki w Krus będzie płacił i krus go nie wywali? Czy ten cały komunikat z Krus dotyczy tylko tych ubezpieczonych na wniosek i tylko za tych odprowadzać należy składki do Zus?

. Chodziło mi o to - cytat z działu świadczenia opiekuńcze:
[quote="Gość"]
" Sprawa KRUS to są indywidualne sprawy rolników, jeżeli są jakieś niejasności co do ubezpieczenia to jest to rozstrzygane na lini rolnik - i ubezpieczyciel KRUS. Zgodnie z ustawą ośrodki nie ubezpieczają rolników podlegających z mocy ustawy, tych dobrowolnych poddciągają pod ubezpieczenie w ZUS i taki ubezpieczony dobrowolnie ma na decyzji zaznaczenie, że podlega ubezpieczeniu przy zasiłku i już nie opłaca składek do KRUS."
mysza

Napisano: 09 lip 2014, 11:58

sra było nie przyznawac rolnikom i byś im nie robiła teraz burdelu z ubezpieczeniem, bo Twoja nadgorliwość tylko wszystko popsuje
Gość

Napisano: 09 lip 2014, 12:02

Gość pisze:A informacja na stronie ministerstwa ze jak podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu z innego tytułu to my nie ubezpieczamy to juz nie bierzesz pod uwagę?
Oczywiście że biorę.
Ale najpierw biorę na blat oświadczenie rolnika, który mi pisze że zaprzestał pracy.
Wiem już, że skoro zaprzestał, to nie jest rolnikiem.
Nie jest rolnikiem - więc nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu.
Nie podlega ubezpieczeniu - muszę go zgłosić .

To chyba jasne .....
sra

Napisano: 09 lip 2014, 12:06

sra weź się puknij i przeczytaj dokładnie ustawę tam jest taki art. 15 i wszystko w nim jest napisane o ubezpieczeniach
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2014, 12:06

Gość pisze:sra było nie przyznawac rolnikom i byś im nie robiła teraz burdelu z ubezpieczeniem, bo Twoja nadgorliwość tylko wszystko popsuje
Skoro rolnik napisał że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego i spełniał pozostałe warunki - NIE BYŁO PODSTAW ŻEBY NIE PRZYZNAĆ !!!!
sra

Napisano: 09 lip 2014, 12:08

sra pisze:
Gość pisze:A informacja na stronie ministerstwa ze jak podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu z innego tytułu to my nie ubezpieczamy to juz nie bierzesz pod uwagę?
Oczywiście że biorę.
Ale najpierw biorę na blat oświadczenie rolnika, który mi pisze że zaprzestał pracy.
Wiem już, że skoro zaprzestał, to nie jest rolnikiem.
Nie jest rolnikiem - więc nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu.
Nie podlega ubezpieczeniu - muszę go zgłosić .

To chyba jasne .....
jak jest rolnikiem to musi wypełnić oświadczenie
jak wypełnił oświadczenie to nie jest rolnikiem .... matrix .. i którą tabletkę połkniesz: czerwona ? niebieską ?
Ostatnio zmieniony 09 lip 2014, 12:09 przez ewalu, łącznie zmieniany 1 raz.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2014, 12:09

anetag pisze:sra weź się puknij i przeczytaj dokładnie ustawę tam jest taki art. 15 i wszystko w nim jest napisane o ubezpieczeniach

Znam ten artykuł na pamięć . Przeczytaj dokładnie moje posty, to skumasz o co mi chodzi
sra

Napisano: 09 lip 2014, 12:11

rozumiem co piszesz dla mnie ten komunikat to śmieć nikt go nie podpisał swoim nazwiskiem więcdaj spokój tym rolnikom
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2014, 12:14

hello! Odpowie ktoś?
Ubezpieczacie tylko tych rolników co byli na wniosek w Krusie, czy tych z mocy ustawy też?
Ten komunikat Krusu jest dla wszystkich, czy jest jakiś podział na rolników z wyboru i zmocy ustawy?
mysza

Strona 2 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x