Czy wszczynać postępowanie - wyjaśnienia KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 09 lip 2014, 12:14

ewalu pisze:
sra pisze:
Gość pisze:A informacja na stronie ministerstwa ze jak podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu z innego tytułu to my nie ubezpieczamy to juz nie bierzesz pod uwagę?
Oczywiście że biorę.
Ale najpierw biorę na blat oświadczenie rolnika, który mi pisze że zaprzestał pracy.
Wiem już, że skoro zaprzestał, to nie jest rolnikiem.
Nie jest rolnikiem - więc nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu.
Nie podlega ubezpieczeniu - muszę go zgłosić .

To chyba jasne .....
jak jest rolnikiem to musi wypełnić oświadczenie
jak wypełnił oświadczenie to nie jest rolnikiem .... matrix .. i którą tabletkę połkniesz: czerwona ? niebieską ?
Jak jest rolnikiem to musi napisać oświadczenie, że już nim nie jest...

Ja wziąłbym parę granatów i poszedł do sejmu pozwiedzać.....
sra

Napisano: 09 lip 2014, 12:16

mysza pisze:hello! Odpowie ktoś?
Ubezpieczacie tylko tych rolników co byli na wniosek w Krusie, czy tych z mocy ustawy też?
Ten komunikat Krusu jest dla wszystkich, czy jest jakiś podział na rolników z wyboru i zmocy ustawy?
ten komunikat jest dla WSZYSTKICH
sra

Napisano: 09 lip 2014, 12:17

Ja to mam wrażenie, że SRA to nie rozgraniczyłarolnikó. przy przyznawaniu zdo na ubezpieczonych z mocy ustawy i tych dobrowolnie ubezpieczonych - których powinna ubezpieczyć, bo jak inaczej zrozumieć tą nadgorliwość?
Gość

Napisano: 09 lip 2014, 12:20

sra pisze:
jak jest rolnikiem to musi wypełnić oświadczenie
jak wypełnił oświadczenie to nie jest rolnikiem .... matrix .. i którą tabletkę połkniesz: czerwona ? niebieską ?[/quote]

Jak jest rolnikiem to musi napisać oświadczenie, że już nim nie jest...

Ja wziąłbym parę granatów i poszedł do sejmu pozwiedzać.....[/quote]
sra .. potraktuj to jako żart ... mam nadzieję, że się nie obrazisz ale z tym granatem też i do ciebie bym poszła ;) ,,, a do sejmu powinni pójść wszyscy rolnicy i okupacja jak rodzice dzieci niepełnosprawnych
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2014, 12:20

sra pisze:
mysza pisze:hello! Odpowie ktoś?
Ubezpieczacie tylko tych rolników co byli na wniosek w Krusie, czy tych z mocy ustawy też?
Ten komunikat Krusu jest dla wszystkich, czy jest jakiś podział na rolników z wyboru i zmocy ustawy?
ten komunikat jest dla WSZYSTKICH
Czyli tych z mocy ustawy nie ubezpieczasz? To co z nimi zrobi krus?- skoro komunikat dla wszystkich rolników- to z krusu też wypadną, a Ty ich nie ubezpieczysz?
mysza

Napisano: 09 lip 2014, 12:31

Jeżeli tych z mocy ustawy wyrejestruje KRUS to zrobi to na podstawie wydanej przez siebie decyzji, ta decyzja będzie stwierdzała, że dana osoba już nie podlega ubezp. z mocy ustawy i dopiero TY będziesz mogła taką osobę ubezpieczyć. Teraz zgodnie z ustawą o zdo osób podlegających z mocy ustawy nie ubezpieczasz, tak stanowi ustawa, Ty działasz zgodne z przepisami natomiast dobrowolnie ubezp w KRUS obejmujesz ubezpieczeniem.
Gość

Napisano: 09 lip 2014, 12:33

nie wiem o co toczycie bój........

Rolnik napisał mi oswiadczenie, że zrezygnował z prowadzenia gospod. rolnego ale nadal podlega obowiązkowi płacenia ubezpieczenia w KRUS.
Przyznaje zasiłek ale nie płacę składek.... i finisz....
Teraz.... świadomy swoich praw i obowiązków rolnik powinien zgłosić w KRUS nową sytuacje życiową. Krus podejmie decyzję i albo pozostawi mu obowiązek ubezpieczenia i placenia składek albo zwolni go z tego obowiązku. Jeżeli już nie będzie podlegał ubezpieczeniou w KRUS-przyjdzie do mnie i wtedy zgloszę go do ZUS.
Proste????.... jak 10 m sznurka w kieszeni.... ha, ha, ha
I nad czym tu deliberować ???????
o0o

Napisano: 09 lip 2014, 12:37

tych dobrowolnie ubezpieczonych od kiedy obejmujemy ubezpieczeniem ? od lipca 2013 jesli przysługuje zdo? czy od 15 maja 2014r. ? mnie się wydaje że taka osoba sama powinna pójść i zrezygnować w krusie z tego ubezp a dopiero ja mogę ją zgłosić
ja:)

Napisano: 09 lip 2014, 12:40

ubezpieczasz , potem niech zgłosi sie do krus to jej składki oddadzą
aśka35

Napisano: 09 lip 2014, 12:47

Ufff.....
Wszystko z mojej strony w tej sprawie zostało już powiedziane.
Właśnie rozmawiałem z kierowniczką z KRUS, która była na zebraniu w centrali KRUS i potwierdziła informację ze strony www KRUS....

Dodatkowo KRUS wyrejestrowuje osoby pobierające ŚWIADCZENIA PIELĘGNACYJNE !!!
To najnowsze informacje z ostatniej narady Kierowników KRUS
sra

Strona 3 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x