Czy wszczynać postępowanie - wyjaśnienia KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 10 lip 2014, 12:32

to juz nie mnie oceniać ;)
edata

Napisano: 10 lip 2014, 12:45

Naprawdę nie wiesz czy można się cofnąć do przodu?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2014, 13:25

Czasami się trzeba cofnąć do przodu, żeby nie pozostać w tyle.
Gość

Napisano: 10 lip 2014, 13:33

ale jaja przed chwila dzwoniła kobieta z naszego krusu co my chcemy bo ludzie im przychodzą tłumaczę jej ze chodzi o ten komunikat a ta mówi ze oni tego nie rozumieją, że to jakaś głupota jest
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2014, 13:39

Może zaczęli zauważać, że z małego wietrzenia zrobi im sięzau przeciąg i za dużo ludzi im wywieje.
Gość

Napisano: 10 lip 2014, 14:02

Poczekajcie chwile.
Zobaczycie że KRUS wywali z ubezpieczenia wszystkich co pobierają świadczenie pielęgnacyjne i specjalny zasiłek opiekuńczy.
Ci co mają dużo lat w KRUS będą płakać jak brazylijczycy po ostatnim meczu...

A jeśli chodzi o ZDO i sytuację, w której wypłaciliśmy ZDO rolnikowi, który napisał oświadczenie że zrezygnował z prowadzenia gospodarstwa i wiemy że obowiązkowo jest ubezpieczony w KRUS, to zobaczycie że za kilka lat rolnik, jak KRUS go "wychaczy" że pobiera ZDO, przyjdzie do Was z pretensjami że o wiedzieliśmy że jest ubezpieczony że wypłacaliśmy ZDO, nie udzieliliśmy mu informacji że to oświadczenie go wyklucza z KRUS itp....
Będzie miał do zwrotu dopłaty z "agencji"(jesli jest sam w gospodarstwie), zasiłki chorobowe, itd. i będzie szukał winnych takiej sytuacji.
Założę się o paczkę TIKTAKÓW że pierwsze swe kroki skieruje do WAS !!!!

I druga rzecz o której nikt tu nie wspomina. Urzędnik jeśli wie że wypłata świadczenia nastąpiła na wskutek wprowadzenia organy w błąd przez wnioskodawce jest zobowiązany poinformować PROKURATURE. (orzeczenia sądów z XII 2012roku odmawiały świadczenia pielęgnacyjnego rolnikom, ponieważ uznawano pracę w gospodarstwie rolnym jako pracę. !!!)
Beknięcie za niedopełnienie obowiązków. Nie wspomnę o odpowiedzialności pracowników za podejmowane decyzje.
Może się okazać że po którejś z kolei rozprawie sądowej będziecie płacić z własnej kieszeni za podejmowane dzisiaj decyzje.
sra

Napisano: 10 lip 2014, 14:14

SRA nie sraj się tak.
Gość

Napisano: 10 lip 2014, 14:48

Jak dla mnie to to wszystko nie ma sensu. Mam osobę - właściciel 1,5 ha - która opiekuje się chorą matką 24h na dobę. Szwagier dorywczo zajmuje się tym poletkiem. Obsiał te 1,5 ha kukurydzą i nic więcej tam nie ma. Żadnej hodowli zwierząt. Ubezpieczenie w KRUS: ok. 18 lat. I teraz KRUS ją wyrejestruje. Normalnie fantastyczna sprawa... :(
e11

Napisano: 10 lip 2014, 15:20

sra z własnej kieszeni to ja mogę zapłacić za Twoje leczenie jak tak bardzo się tego domogasz
Gość

Napisano: 10 lip 2014, 16:01

sra pisze: I druga rzecz o której nikt tu nie wspomina. Urzędnik jeśli wie że wypłata świadczenia nastąpiła na wskutek wprowadzenia organy w błąd przez wnioskodawce jest zobowiązany poinformować PROKURATURE. (orzeczenia sądów z XII 2012roku odmawiały świadczenia pielęgnacyjnego rolnikom, ponieważ uznawano pracę w gospodarstwie rolnym jako pracę. !!!)
Beknięcie za niedopełnienie obowiązków. Nie wspomnę o odpowiedzialności pracowników za podejmowane decyzje.
Może się okazać że po którejś z kolei rozprawie sądowej będziecie płacić z własnej kieszeni za podejmowane dzisiaj decyzje.
Sra, prezentujesz tu ważny głos, ale popadasz w skrajności.
Na tę chwilę organ nie ma żadnej wiedzy na temat tego, że ktoś bezprawnie pobiera świadczenia, czy jak to ujęłaś/ująłeś pobiera je wskutek wprowadzenia w błąd.
"Rolnik" złożył oświadczenie określonej treści i tyle. Jeśli KRUS wyłączy taką osobę z ubezpieczenia to tylko potwierdzi prawdziwość tego oświadczenia. Ewentualny problem mógłby powstać wyłącznie w przypadku, gdyby KRUS po zbadaniu sytuacji tego nie zrobił, bo osoba taka nie zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej. Tyle że nie bardzo widzę procedurę w ramach której OPS-y mogłyby się o tym dowiedzieć. Bo przecież KRUS z urzędu nas o tym nie powiadomi. Chyba że zamierzasz z własnej inicjatywy pisać do KRUS czy dana osoba nadal podlega obowiązkowi ubezpieczenia na podstawie ustawy o krus.
Dopiero mając tę wiedzę OPS może wszcząć/wznowić postępowanie, żądać zwrotu nienależnie pobranych świadczeń i pisać sygnalizację do Prokuratury. Więc zalecam spokój.
Odpowiedzialność majątkowa urzędników to jeszcze bardziej odległy temat, bo trzeba by wskazać rażące naruszenie prawa po stronie urzednika, a ja go tu nijak nie widzę bez wystąpienia okoliczności, o których pisałem wcześniej.
Gość pisze: SRA nie sraj się tak.

sra z własnej kieszeni to ja mogę zapłacić za Twoje leczenie jak tak bardzo się tego domogasz
Trochę mi za Ciebie wstyd, bardziej mi Ciebie żal. Nie ujmując niczego mieszkańcom wsi, czytając takie teksty przychodzi mi do głowy jedynie nieśmiertelne:
"Można wypędzić wieśniaka ze wsi, ale nigdy nie wypędzisz wsi z wieśniaka."
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 5 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x