Czy wszczynać postępowanie - wyjaśnienia KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 10 lip 2014, 17:07

Kronos nie jesteś obiektywny. Z wypowiedzi sra wynika, że jako urzędnik nie dopełnił swoich obowiązków, ja odczytuję to tak, że poprzyznawał rolnikom zasiłki a nie ustalił, kto jak jest ubezpieczony w KRUS i przypuszczam, że rónież nie pozgłaszał do ubezpieczenia tych których też powinien , czyli dobrowolnie ubezpieczonych. A teraz gdy zapoznał się z komunikatm KRUS zobczył swój błąd i zamiast go naprawiać atakuje, straszy, snuje czarne scenariusze dla rolników. A Ty ochoczo mu wtórujesz i nawet wymyśliłeś na poczekaniu własną teorię, że jak KRUS nie wyrzuci z ubezpieczenia obowiązkowego rolnika, to jest jednoznaczne, że rolnik nie zrezygnował z prowadzenia gospodarstwa rolnego - powiem szczerze myślałam, że na więcej Cię stać. A najbardziej żenujące jest ta Twoja klasyka: pana i chama i ja to rozumiem tak: Ty Kronos jesteś pan a ja rolnik jestem cham. Bawi Cię to ?
Gość

Napisano: 10 lip 2014, 23:05

Rolnik wypadnie z KRUS, jeśli uzyska świadczenie za opiekę. Według Kasy przyznanie przez gminę pomocy osobie, która chce zająć się niepełnosprawnym członkiem rodziny i która składa oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w nim, oznacza, że nie będzie ona już podlegać przepisom o ubezpieczeniu społecznym rolników. https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/8 ... pieke.html
Anielka

Napisano: 11 lip 2014, 9:12

kronos79 pisze:
sra pisze:
Sra, prezentujesz tu ważny głos, ale popadasz w skrajności.
Na tę chwilę organ nie ma żadnej wiedzy na temat tego, że ktoś bezprawnie pobiera świadczenia, czy jak to ujęłaś/ująłeś pobiera je wskutek wprowadzenia w błąd.
"Rolnik" złożył oświadczenie określonej treści i tyle. Jeśli KRUS wyłączy taką osobę z ubezpieczenia to tylko potwierdzi prawdziwość tego oświadczenia. Ewentualny problem mógłby powstać wyłącznie w przypadku, gdyby KRUS po zbadaniu sytuacji tego nie zrobił, bo osoba taka nie zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej. Tyle że nie bardzo widzę procedurę w ramach której OPS-y mogłyby się o tym dowiedzieć. Bo przecież KRUS z urzędu nas o tym nie powiadomi. Chyba że zamierzasz z własnej inicjatywy pisać do KRUS czy dana osoba nadal podlega obowiązkowi ubezpieczenia na podstawie ustawy o krus.
Dopiero mając tę wiedzę OPS może wszcząć/wznowić postępowanie, żądać zwrotu nienależnie pobranych świadczeń i pisać sygnalizację do Prokuratury. Więc zalecam spokój.
Odpowiedzialność majątkowa urzędników to jeszcze bardziej odległy temat, bo trzeba by wskazać rażące naruszenie prawa po stronie urzednika, a ja go tu nijak nie widzę bez wystąpienia okoliczności, o których pisałem wcześniej."
Unikniesz odpowiedzialności jeżeli postąpisz w taki sposób:

Przykład:
Rolnik złożył oświadczenie określonej rezygnacji z prowadzenia gosp. i wiesz, że jest obowiązkowo ubezpieczony w KRUS (masz zaświadczenie),
Masz taką informację.

Składając takie oświadczenie rolnik, wg. KRUS, przestaje być rolnikiem - MUSISZ GO WIĘC UBEZPIECZYĆ !!!!! zgodnie z naszą ustawą.

Niepotrzebna Ci jest informacja z KRUS. Wysyłasz im tylko informację że ubezpieczasz taką i taką osobę od tego i tego terminu.
Co dalej z nią zrobi KRUS to oczywiste - wylatuje z KRUS od dnia kiedy Ty ją ubezpieczysz - czyli nawet od 1 lipca 2013r.
ZUS srogo karze jeżeli nie ubezpieczysz klienta w terminie, a terminem jest uzyskanie uprawnień ZDO. (czyli Twoja decyzja)

Jeśli tak postąpisz nie grozi Ci kara za niedopełnienie obowiązków.
sra

Napisano: 11 lip 2014, 9:16

Gość pisze:Kronos nie jesteś obiektywny. Z wypowiedzi sra wynika, że jako urzędnik nie dopełnił swoich obowiązków, ja odczytuję to tak, że poprzyznawał rolnikom zasiłki a nie ustalił, kto jak jest ubezpieczony w KRUS i przypuszczam, że rónież nie pozgłaszał do ubezpieczenia tych których też powinien , czyli dobrowolnie ubezpieczonych. A teraz gdy zapoznał się z komunikatm KRUS zobczył swój błąd i zamiast go naprawiać atakuje, straszy, snuje czarne scenariusze dla rolników. A Ty ochoczo mu wtórujesz i nawet wymyśliłeś na poczekaniu własną teorię, że jak KRUS nie wyrzuci z ubezpieczenia obowiązkowego rolnika, to jest jednoznaczne, że rolnik nie zrezygnował z prowadzenia gospodarstwa rolnego - powiem szczerze myślałam, że na więcej Cię stać. A najbardziej żenujące jest ta Twoja klasyka: pana i chama i ja to rozumiem tak: Ty Kronos jesteś pan a ja rolnik jestem cham. Bawi Cię to ?
Widze że nie czytałeś/aś dokładnie moich postów.
Dobrowolnie ubezpieczonych w KRUS zgłosiłem do ubezpieczenia.

Cały czas pisze o tych obowiązkowo ubezpieczonych. I na nic tu zapis w ustawie o ZDO że jeśli ktoś ma ubezpieczenie z innego tytułu nie ubezpieczamy Go.

Rolnik obowiązkowo ubezpieczony w KRUS, pisząc oświadczenie że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa - PRZESTAJE W MYŚL USTAWY O UBEZPIECZENIU ROLNIKÓW podlegać ubezpieczeniom w KRUS !!!!

MASZ GO UBEZPIECZYĆ !!!!!
sra

Napisano: 11 lip 2014, 9:18

sra pisze:
Gość pisze:Kronos nie jesteś obiektywny. Z wypowiedzi sra wynika, że jako urzędnik nie dopełnił swoich obowiązków, ja odczytuję to tak, że poprzyznawał rolnikom zasiłki a nie ustalił, kto jak jest ubezpieczony w KRUS i przypuszczam, że rónież nie pozgłaszał do ubezpieczenia tych których też powinien , czyli dobrowolnie ubezpieczonych. A teraz gdy zapoznał się z komunikatm KRUS zobczył swój błąd i zamiast go naprawiać atakuje, straszy, snuje czarne scenariusze dla rolników. A Ty ochoczo mu wtórujesz i nawet wymyśliłeś na poczekaniu własną teorię, że jak KRUS nie wyrzuci z ubezpieczenia obowiązkowego rolnika, to jest jednoznaczne, że rolnik nie zrezygnował z prowadzenia gospodarstwa rolnego - powiem szczerze myślałam, że na więcej Cię stać. A najbardziej żenujące jest ta Twoja klasyka: pana i chama i ja to rozumiem tak: Ty Kronos jesteś pan a ja rolnik jestem cham. Bawi Cię to ?
Widze że nie czytałeś/aś dokładnie moich postów.
Dobrowolnie ubezpieczonych w KRUS zgłosiłem do ubezpieczenia.

Cały czas pisze o tych obowiązkowo ubezpieczonych. I na nic tu zapis w ustawie o ZDO że jeśli ktoś ma ubezpieczenie z innego tytułu nie ubezpieczamy Go.

Rolnik obowiązkowo ubezpieczony w KRUS, pisząc oświadczenie że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa - PRZESTAJE W MYŚL USTAWY O UBEZPIECZENIU ROLNIKÓW podlegać ubezpieczeniom w KRUS !!!!

MASZ GO UBEZPIECZYĆ !!!!!
jak mi przyniesie informację z krusu, że został wyrejestrowany to go ubezpieczę ... na razie jest jak jest ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2014, 9:24

Więc jeśli Ci nie przyniesie - masz wiedzę że nie zgłosił tego do KRUS - sprawa do PROKURATURY o wyłudzenie
Jeśli tego nie zrobisz - niedopełniłeś/aś obowiązków .
Pzdr.
sra

Napisano: 11 lip 2014, 9:24

sra pisze:Więc jeśli Ci nie przyniesie - masz wiedzę że nie zgłosił tego do KRUS - sprawa do PROKURATURY o wyłudzenie
Jeśli tego nie zrobisz - niedopełniłeś/aś obowiązków .
Pzdr.
pozdro :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2014, 9:40

sra jak tak się srasz to po co tym rolnikom przyznawałaś śp, trzeba było im wtedy odmawiać dziś nie miałabyś problemu
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2014, 9:45

anetag pisze:sra jak tak się srasz to po co tym rolnikom przyznawałaś śp, trzeba było im wtedy odmawiać dziś nie miałabyś problemu
Przyznałem ponieważ spełniali warunki wymienione w ustawie.
Przyznałem w terminie 1 m-ca od złożenia wniosku przed komunikatem KRUS.

Wcześniej nie było jasnego komunikatu z KRUS - co oznacza złożenie takiego oświadczenia dla KRUS.
Nie było także wyjaśnienia z Urzędów Wojewódzkich i Ministerstwa.
Prowadzący szkolenia też nie wiedzieli co z tym zrobić.
Musiałem przyznać bo spełniali warunki w ustawie.
sra

Napisano: 11 lip 2014, 9:57

anetag pisze:Przyznałem ponieważ spełniali warunki wymienione w ustawie.
Przyznałem w terminie 1 m-ca od złożenia wniosku przed komunikatem KRUS.

Wcześniej nie było jasnego komunikatu z KRUS - co oznacza złożenie takiego oświadczenia dla KRUS.
Nie było także wyjaśnienia z Urzędów Wojewódzkich i Ministerstwa.
Prowadzący szkolenia też nie wiedzieli co z tym zrobić.
Musiałem przyznać bo spełniali warunki w ustawie.
a czy od tamtej pory coś się zmieniło w ustawie w tym temacie?
nela
Referent
Od: 15 kwie 2008, 10:57
Zajmuję się:

Strona 6 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x