Jestem bardziej obiektywny od Was, bo mnie de facto problem nie dotyczy. Pracuję w gminie miejskiej i nie dotyczy mnie bezpośrednio problem rolników i ich oświadczeń. Traktuję to raczej w kategoriach sporu akademickiego.Gość pisze:Kronos nie jesteś obiektywny.
Komunikat nie dotyczy bynajmniej wyłącznie ubezpieczonych dobrowolnie i tu tkwi sedno problemu. O tym, ze KRUS tak może postąpić pisałem już w maju, ale wówczas grupka ludzi, którzy już dziś się nie angażują w dyskusję, twierdziła, że gadam bzdury i się nie znam.Z wypowiedzi sra wynika, że jako urzędnik nie dopełnił swoich obowiązków, ja odczytuję to tak, że poprzyznawał rolnikom zasiłki a nie ustalił, kto jak jest ubezpieczony w KRUS i przypuszczam, że rónież nie pozgłaszał do ubezpieczenia tych których też powinien , czyli dobrowolnie ubezpieczonych. A teraz gdy zapoznał się z komunikatm KRUS zobczył swój błąd i zamiast go naprawiać atakuje, straszy, snuje czarne scenariusze dla rolników.
Po pierwsze, nie wymyśliłem żadnej teorii tylko wskazałem, kiedy bez wątpienia mielibyśmy do czynienia z przestępstwem,a mianowicie z sytuacją w której rolnik nie zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego,a oświadczenie o tej treści złożył w Ośrodku. Nie wiem co Cie tak zbulwersowało, bo to oczywista oczywistość, że zacytuję klasyka.A Ty ochoczo mu wtórujesz i nawet wymyśliłeś na poczekaniu własną teorię, że jak KRUS nie wyrzuci z ubezpieczenia obowiązkowego rolnika, to jest jednoznaczne, że rolnik nie zrezygnował z prowadzenia gospodarstwa rolnego - powiem szczerze myślałam, że na więcej Cię stać. A najbardziej żenujące jest ta Twoja klasyka: pana i chama i ja to rozumiem tak: Ty Kronos jesteś pan a ja rolnik jestem cham. Bawi Cię to ?
No właśnie tu się nie zgadzamy. Nie masz kompetencji do tego by orzekać czy ktoś powinien zostać wyłączony z ubezpieczenia społecznego rolników. Swoje stanowisko KRUS przedstawił, ale to dopiero decyzja KRUS przesądzi o tym, że rolnik nie podlega już obowiązkowi ubezpieczenia społecznego rolników.sra pisze:Unikniesz odpowiedzialności jeżeli postąpisz w taki sposób:
Przykład:
Rolnik złożył oświadczenie określonej rezygnacji z prowadzenia gosp. i wiesz, że jest obowiązkowo ubezpieczony w KRUS (masz zaświadczenie),
Masz taką informację.
Składając takie oświadczenie rolnik, wg. KRUS, przestaje być rolnikiem - MUSISZ GO WIĘC UBEZPIECZYĆ !!!!! zgodnie z naszą ustawą.
Rzecz w tym, że dopóki mam oświadczenie strony, że ma inny tytuł, a nie mam w ręku decyzji KRUSu stwierdzającej że jest inaczej, nie widzę podstaw by takiego rolnika ubezpieczyć.Niepotrzebna Ci jest informacja z KRUS. Wysyłasz im tylko informację że ubezpieczasz taką i taką osobę od tego i tego terminu.
Co dalej z nią zrobi KRUS to oczywiste - wylatuje z KRUS od dnia kiedy Ty ją ubezpieczysz - czyli nawet od 1 lipca 2013r.
Na miejscu Ośrodka wskazałbym, iż momentem powstania obowiązku ubezpieczenia po stronie Ośrodka jest decyzja pozbawiająca osobę pobierającą świadczenie innego tytułu. W przeciwnym razie faktycznie trzeba będzie zapłacić odsetki karne.ZUS srogo karze jeżeli nie ubezpieczysz klienta w terminie, a terminem jest uzyskanie uprawnień ZDO. (czyli Twoja decyzja)
Niemniej nie haczy to nijak o odpowiedzialność majątkową urzędników.Jeśli tak postąpisz nie grozi Ci kara za niedopełnienie obowiązków.
Nie ma wyłudzenia świadczenia, chyba że wykażesz, ze osoba nie zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego. W dokumentach Ośrodka wszystko się zgadza, nie wiem na jakiej podstawie chciałbyś oprzeć sygnalizację.Więc jeśli Ci nie przyniesie - masz wiedzę że nie zgłosił tego do KRUS - sprawa do PROKURATURY o wyłudzenie
Jeśli tego nie zrobisz - niedopełniłeś/aś obowiązków .
Przyznawałeś i robiłeś słusznie, nawet gdyby ten komunikat był 2 miesiące temu, to nadal świadczenie po złożeniu oświadczenia określonej treści należałoby się rolnikowi.Przyznałem ponieważ spełniali warunki wymienione w ustawie.
Przyznałem w terminie 1 m-ca od złożenia wniosku przed komunikatem KRUS.
Wcześniej nie było jasnego komunikatu z KRUS - co oznacza złożenie takiego oświadczenia dla KRUS.
Nie było także wyjaśnienia z Urzędów Wojewódzkich i Ministerstwa.
Prowadzący szkolenia też nie wiedzieli co z tym zrobić.
Musiałem przyznać bo spełniali warunki w ustawie.
To nie kwestia samozachwytu tylko zdrowego osądu tego nieszczęsnego aktu prawnego.Gość pisze:Kronos winszuję samozachwytu nad swoją osobą i jeśli możesz to wskaż te wpisy z maja, w których to informujesz, że KRUS będzie też wyrejestrowywał tych rolników ubezpieczonych z mocy ustawy i że będą to robić za okres wsteczny. Bo może Wy pracownicy więcej od nas wiedzieliście i nas nie doinformowaliście, tylko jeszcze przygotowaliście dla nas druki z koniecznością wpisywania daty zaprzestania z informacją, że jak nie wpiszemy od 01.07.2013r. to nam za ten okres nie przysługuje. No to jaka jest ta Twoja prawda, podzielisz się nią?