Czy wszczynać postępowanie - wyjaśnienia KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 11 lip 2014, 10:17

Ja jako rolniczka jestem na tak jak pisze sra,że sprawy ubezp. przy decyzjach powinny być uregulowane. . Bo od początku tak powinno być, że przychodzę do ośrodka i zgłaszam, że jestem ubezpieczona w KRUS z mocy ustawy, ale nie prowadzę gosp. bo muszę sprawować sytematyczną opiekę nad niepełnosprawnym dzieckiem, prowadzeniem gosp. zajmuje się całościowo drugi współwłaściciel. I to jest zgodnie z prawdą piszę oświadczenie a po rozpatrzeniu Wy mi przyznajecie zasiłek czy świadczenie i jednocześnie ubezpieczacie mnie w ZUS. Idę do KRUS i na podst. takiej decyzji mnie wyrejestrują. I powiem szerze, że tak powinno być, że te sprawy powinny być od razu jasne, jasne dla Was ,jasne dla nas - bo wtedy wiemy na czym stoimy i podejmujemy świadome decyzje. A jak jest decyzja wydana w czerwcu, bez przyznanego ubezpieczenia, bo w myśl zdo ubezpieczeniu w ZUS rolnik ubezp. w KRUS z mocy ustawy nie podlega. Mało tego byłam w KRUS w tej sprawie, no nie nadal polega - bo to jest ubezp. obowiązkowe. Teraz na początku maja inormacja, że jednak nie może być w KRUS i jeszcze czytam forum a tu Sra pisze, że to wszystko wina rolników - zarzuca że rolnik kłamie, wspomina coś o prokuratorze i jeszcze nie wiadomo co... . Ja powiem tylko Wam, że ta sytuacja jest szczególnie trudna dla rolników, ja do Was nie poszłam dla zabawy, do pójścia do ośrodka zmusił mnie los i chcę, żebyście traktowali mnie poważnie - jak wszystkich innych, bo nie dosyć, że przepisy prawa mnie dyskrymunują, to takie podejście jakie prezentuje sra tez jest dla mnie krzywdzące.
Gość

Napisano: 11 lip 2014, 10:19

Przpraszam za dużo pisałam, sprotowanie informacja na początku lipca.
Gość

Napisano: 11 lip 2014, 10:22

nic się nie zmieniło.
KRUS przyjął stanowisko odnośnie oświadczeń rolników.
Dla wielu rolników to poważny problem. (tych którzy w KRUSIE są od lat)
Część chce nawet zwracać pobrane ZDO.
W całym moim poście chodzi o procedurę. Co powinniśmy zrobić znając stanowisko KRUS.
Chciałem także wyjaśnić co się wydarzy jeśli nic nie zrobimy.
Tylko Tyle. Chciałem Was uświadomić o tym.
Więcej już nie będę pisał.

Pozdrawiam wszystkich zasuwających w Świadczeniach.
sra

Napisano: 11 lip 2014, 13:22

Gość pisze:Kronos nie jesteś obiektywny.
Jestem bardziej obiektywny od Was, bo mnie de facto problem nie dotyczy. Pracuję w gminie miejskiej i nie dotyczy mnie bezpośrednio problem rolników i ich oświadczeń. Traktuję to raczej w kategoriach sporu akademickiego.
Z wypowiedzi sra wynika, że jako urzędnik nie dopełnił swoich obowiązków, ja odczytuję to tak, że poprzyznawał rolnikom zasiłki a nie ustalił, kto jak jest ubezpieczony w KRUS i przypuszczam, że rónież nie pozgłaszał do ubezpieczenia tych których też powinien , czyli dobrowolnie ubezpieczonych. A teraz gdy zapoznał się z komunikatm KRUS zobczył swój błąd i zamiast go naprawiać atakuje, straszy, snuje czarne scenariusze dla rolników.
Komunikat nie dotyczy bynajmniej wyłącznie ubezpieczonych dobrowolnie i tu tkwi sedno problemu. O tym, ze KRUS tak może postąpić pisałem już w maju, ale wówczas grupka ludzi, którzy już dziś się nie angażują w dyskusję, twierdziła, że gadam bzdury i się nie znam.
A Ty ochoczo mu wtórujesz i nawet wymyśliłeś na poczekaniu własną teorię, że jak KRUS nie wyrzuci z ubezpieczenia obowiązkowego rolnika, to jest jednoznaczne, że rolnik nie zrezygnował z prowadzenia gospodarstwa rolnego - powiem szczerze myślałam, że na więcej Cię stać. A najbardziej żenujące jest ta Twoja klasyka: pana i chama i ja to rozumiem tak: Ty Kronos jesteś pan a ja rolnik jestem cham. Bawi Cię to ?
Po pierwsze, nie wymyśliłem żadnej teorii tylko wskazałem, kiedy bez wątpienia mielibyśmy do czynienia z przestępstwem,a mianowicie z sytuacją w której rolnik nie zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego,a oświadczenie o tej treści złożył w Ośrodku. Nie wiem co Cie tak zbulwersowało, bo to oczywista oczywistość, że zacytuję klasyka.
Po wtóre, nie mam cierpliwości do ludzi, którzy nie szanują adwersarzy w dyskusji.
sra pisze:Unikniesz odpowiedzialności jeżeli postąpisz w taki sposób:

Przykład:
Rolnik złożył oświadczenie określonej rezygnacji z prowadzenia gosp. i wiesz, że jest obowiązkowo ubezpieczony w KRUS (masz zaświadczenie),
Masz taką informację.

Składając takie oświadczenie rolnik, wg. KRUS, przestaje być rolnikiem - MUSISZ GO WIĘC UBEZPIECZYĆ !!!!! zgodnie z naszą ustawą.
No właśnie tu się nie zgadzamy. Nie masz kompetencji do tego by orzekać czy ktoś powinien zostać wyłączony z ubezpieczenia społecznego rolników. Swoje stanowisko KRUS przedstawił, ale to dopiero decyzja KRUS przesądzi o tym, że rolnik nie podlega już obowiązkowi ubezpieczenia społecznego rolników.
Niepotrzebna Ci jest informacja z KRUS. Wysyłasz im tylko informację że ubezpieczasz taką i taką osobę od tego i tego terminu.
Co dalej z nią zrobi KRUS to oczywiste - wylatuje z KRUS od dnia kiedy Ty ją ubezpieczysz - czyli nawet od 1 lipca 2013r.
Rzecz w tym, że dopóki mam oświadczenie strony, że ma inny tytuł, a nie mam w ręku decyzji KRUSu stwierdzającej że jest inaczej, nie widzę podstaw by takiego rolnika ubezpieczyć.
ZUS srogo karze jeżeli nie ubezpieczysz klienta w terminie, a terminem jest uzyskanie uprawnień ZDO. (czyli Twoja decyzja)
Na miejscu Ośrodka wskazałbym, iż momentem powstania obowiązku ubezpieczenia po stronie Ośrodka jest decyzja pozbawiająca osobę pobierającą świadczenie innego tytułu. W przeciwnym razie faktycznie trzeba będzie zapłacić odsetki karne.
Jeśli tak postąpisz nie grozi Ci kara za niedopełnienie obowiązków.
Niemniej nie haczy to nijak o odpowiedzialność majątkową urzędników.
Więc jeśli Ci nie przyniesie - masz wiedzę że nie zgłosił tego do KRUS - sprawa do PROKURATURY o wyłudzenie
Jeśli tego nie zrobisz - niedopełniłeś/aś obowiązków .
Nie ma wyłudzenia świadczenia, chyba że wykażesz, ze osoba nie zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego. W dokumentach Ośrodka wszystko się zgadza, nie wiem na jakiej podstawie chciałbyś oprzeć sygnalizację.
Ja rozważyłbym wyłącznie wymianę informacji z KRUSem odnośnie podlegania obowiazkowi ubezpieczenia emerytalno-rentowego i jego podstawy.
Przyznałem ponieważ spełniali warunki wymienione w ustawie.
Przyznałem w terminie 1 m-ca od złożenia wniosku przed komunikatem KRUS.

Wcześniej nie było jasnego komunikatu z KRUS - co oznacza złożenie takiego oświadczenia dla KRUS.
Nie było także wyjaśnienia z Urzędów Wojewódzkich i Ministerstwa.
Prowadzący szkolenia też nie wiedzieli co z tym zrobić.
Musiałem przyznać bo spełniali warunki w ustawie.
Przyznawałeś i robiłeś słusznie, nawet gdyby ten komunikat był 2 miesiące temu, to nadal świadczenie po złożeniu oświadczenia określonej treści należałoby się rolnikowi.
Dyskusyjna byłaby i nadal jest wyłącznie kwestia oskładkowania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2014, 14:26

Dzięki Kronos za "wypowiedź"
Oby było tak jak piszesz.
sra

Napisano: 11 lip 2014, 14:35

Kronos winszuję samozachwytu nad swoją osobą i jeśli możesz to wskaż te wpisy z maja, w których to informujesz, że KRUS będzie też wyrejestrowywał tych rolników ubezpieczonych z mocy ustawy i że będą to robić za okres wsteczny. Bo może Wy pracownicy więcej od nas wiedzieliście i nas nie doinformowaliście, tylko jeszcze przygotowaliście dla nas druki z koniecznością wpisywania daty zaprzestania z informacją, że jak nie wpiszemy od 01.07.2013r. to nam za ten okres nie przysługuje. No to jaka jest ta Twoja prawda, podzielisz się nią?
Gość

Napisano: 11 lip 2014, 15:12

Gość pisze:Kronos winszuję samozachwytu nad swoją osobą i jeśli możesz to wskaż te wpisy z maja, w których to informujesz, że KRUS będzie też wyrejestrowywał tych rolników ubezpieczonych z mocy ustawy i że będą to robić za okres wsteczny. Bo może Wy pracownicy więcej od nas wiedzieliście i nas nie doinformowaliście, tylko jeszcze przygotowaliście dla nas druki z koniecznością wpisywania daty zaprzestania z informacją, że jak nie wpiszemy od 01.07.2013r. to nam za ten okres nie przysługuje. No to jaka jest ta Twoja prawda, podzielisz się nią?
To nie kwestia samozachwytu tylko zdrowego osądu tego nieszczęsnego aktu prawnego.
Polecam wątki:
viewtopic.php?f=19&t=207149777&start=20
viewtopic.php?f=19&t=207150486&p=207165855#p207165855
viewtopic.php?f=9&t=207153498
viewtopic.php?f=19&t=207150895&start=30
viewtopic.php?f=19&t=207151188&start=30

Moja prawda od początku jest taka sama. Ustawa napisana jest na kolanie, źle i będzie powodować zgrzyty w każdym punkcie stycznym z inną ustawą. Pisałem, że dla urzędników to taki sam problem, bo niestety pracownicy OPS nie mogą odpowiadać za to jak dane pojęcie zinterpretuje pracownik KRUS, ARiMR czy Prokurator, a definicji legalnej zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego na potrzeby naszej ustawy nie ma.
Chcesz widzieć u mnie złą wolę, Twoja sprawa.
Pozdrawiam, życząc miłego weekendu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2014, 15:17

Też miłego weekendu życzę Ci.
Gość

Napisano: 11 lip 2014, 15:19

weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekend
manilla

Napisano: 12 lip 2014, 10:01

napisałam to już w innym temacie ale jeszcze tu wkleję :lol: :

ja od początku informowałam ludzi, że nie wiem jakie skutki w przyszłości będzie miało to oświadczenie od strony krusu
pamiętacie jak pisałam, że jeden człowiek nie wypełnił oświadczenia - bo to kłamstwo ... wczoraj złożył wniosek na samo wyrównanie - bo wie pani, pieniądze się przydadzą :roll:
to rolnika wybór czy wypełnia oświadczenie czy nie, mam oświadczenie płacę, mam oświadczenie o podleganiu ubezp. w krus nie zgłaszam delikwenta do zus ... na razie nie ekscytuje się tym wszystkim ... nie sądzę, żeby krus lekką ręką pozbył się ileś tam milionów dochodów z tytułu składek od rolników ale mogę być w błędzie, póki co nie zamierzam sie bawić w żadne wszczynanie, informowania, wezwania - nie mam na to czasu w obecnym czasie, dodatkowo wszelkie zmiany strona sama powinna nam zgłaszać i to stronie jak wyleci z krusu będzie zależało na ubezp. chociażby zdrowotnym więc do nas zgłosi się sama ... jak krus do mnie wystąpi to odpiszę :) pozdrawiam wszystkich i miłego weekendu życzę u mnie za oknem deszcz :(
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 7 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x