Napisano: 03 lis 2014, 1:34
W mojej gminie Osieck pracownicy socjalni to osoby kompletnie nie nadające się do tej pracy.
Pozatrudniani członkowie rodziny wójta, którzy informują opinię publiczną(tj. ujwniają klientów OPS do środowiska lokalnego)o tym kto krzysta z pomcy GOPs-u, chcąc w ten sposób pozbyć się klientów, upokarzają chamskim zachowaniem i dopisują do wywiadów infrmcje nie zgodne w danym czasie ze stanem faktycznym.Rodziny z liczbą dzieci więcej niż troje są dyskryminowane.Pomoc jest udzielana rodzinom, gdzie jest upośledzenie z powodu pijaństwa, przeważnie w skutek wypadku w stanie nietrzeźwości,pijakom bezdzietnym, znajomym.Osoby potrzebujące są określane jako niezaradne, i nie potrafią prwadzić gospdarstwa domowego, mimo że za kwotę 2000-2500zł żyje cały miesiąc 7- 8 osób.(Z tego opłacane są rachunki, żywność, dojazdy do prcy, leki, książki, przybory, składki w szkole, wycieczki, odzież,art. chigieniczne, środki czystości,dojazdy do lekarzy, opłaty za stomatologów itp co wiąże się z życiem codziennym). Łatwiej jest krytykować nie dokończone remonty z powdu braku finansów, niż pomóc w dokończeniu remontu. Dom ma być uporządkowany.Za co?
Albo jedzenie, lekarze i szkoła albo remonty i opłaty.Co powinno być w pierwszej kolejności?
Zaspokojenie pierwszej potrzeby fizjologicznej?Bo to chyba to jest najważniejsze.
Wiem, że nie wszędzie jest takie bezprawie jak w Gminie Osieck od lat.Może ktoś to gdzieś dalej przekaże?Dlaczego nie ma kontroli konkretnych przypadków? Komu pomoc jest przyznawana, komu naprawdę przysługuje? Dla kogo ta praca socjalna?
Co należy do zdań asystenta rodziny? Czy codziennie w trakcie pracy może załatwiać swoje prywatne sprawy? I czy na paliwie przeznaczonym na pomoc podopiecznym i w godzinach pracy może załatwiać codzienne sprawy rodzinne? Bo ja to widzę wielokrotnie w ciągu tygodnia. Jaki dzień pracownika socjalnego? Państwo w Państwie tak naprawdę
Pewnie spotkam się z krytycznymi komentarzami postu, ale to nie tylko moja opinia.
Pozdrawiam