decyzje po 31 marca w sprawie świadczen dla rodzin - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 lis 2011, 13:56

Proszę napiszcie jaką przyjmujecie zasadę odnośnie wysokości pomocy dla rodziny zastepczej po wejściu w zycie ustawy o pieczy zastepczej. My uważamy, że po 3 m-cach rodzina zastepcza niezawodowa, która otrzymywała jako niespokrewniona np. 70 % kwoty bazowej tj. 1152, 90, powinna otrzymac decyzję o przyznaniu pomocy od kwietnia 2012 w wysokości 1000 zł. (art. 226 ust. 4)
Znam stanowisko ministerstwa ( oczywiście przez nikogo nie podpisane) iz rodzinie należy cały czas wypłacac wyższe świadczenia.
Jak jest u Was?
~Barbara

Napisano: 24 lis 2011, 14:12

Ja uważam, że jeżeli zmienisz decyzję w marcu to od kwietnia należy tej rodzinie wypłacać świadczenie nadal w wysokości 1152,90 (art. 226 ust. 5)
~grazka

Napisano: 25 lis 2011, 9:35

musi otrzymywac 1152,90 do 18 roku życia
~Iza

Napisano: 28 lis 2011, 18:02

Nieprawda nie musi. Opinie Ministerstwa nie jest prawem.
OPINIE Z MINISTERSTWA NIE STANOWIĄ ŹRÓDŁA PRAWA
- Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach z dnia 22 grudnia 2010 r. II SA/Ke 736/10

Właśnie wróciłam z konferencji gdzie współpracownik profesora Andrzejewskiego w jego obecności odpowiedział nam na to pytanie - zwiększoną pomoc przysługuje jedynie przez 3 miesiące. od 1 kwietnia 2012 roku wszystkim rodzinom zastępczym przysługuje pomoc w wysokości określonej w art. 80 i 81 ustawy \"o pieczy\"

Nie jest ważne co chciało napisać Ministerstwo lecz co napisało.

Przytoczę jeszcze niezależną od powyższej opinii opinię radcy z Związków Powiatów Polskich na temat ministerialnej interpretacji tego przepisu - mam nadzieję, że Pani Bernadeta nie będzie miała do mnie o to żalu:

\"(...) Słyszałam o tej opinii Ministerstwa i się z nią nie zgadzam. (...) Z literalnego brzmienia art. 226 ust. 5 (a wykładnie literalną stosuje się w pierwszej kolejności). Obecnie powołany przepis jest skonstruowany w taki sposób, że wynika z niego, że korzystne świadczenia wypłaca się maksymalnie przez okres 3 miesięcy. Szerszą interpretację zamieścimy w warto wiedzieć. \"
~iwa

Napisano: 29 lis 2011, 10:09

Nasz prawnik także twierdzi, że większa pomoc maksymalnie do 31 marca. Od kwietnia nowe decyzje i świadczenia według nowej ustawy. Byłam na szkoleniu, gdzie także w ten sposób interpretowano. A poza tym okaże się kto ma rację, gdy rodziny zaczną się odwoływać.
~prac socjalny PCPR

Napisano: 29 lis 2011, 12:56

ja będę robiła tak jak opisuje iwa, niech sie rodziny odwołują najwyżej wyrównamy świadczenie. Te interpretacje z MPIPS są czasem o kant.... rozbić
~Iza

Napisano: 05 gru 2011, 14:45

Projekt nowelizacji ustawy wszystko wyjaśnię w tej kwestii, ale czy to jest sprawiedliwe?
~iwa

Napisano: 08 gru 2011, 13:57

Dzięki wszystkim za pomoc - szczególnie iwa
~Barbara

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x