Dot. zwolnienia z podatku świadczeń - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 21 lis 2011, 12:54

Mam prośbę, może ktoś mi poda na podstawie jakich przepisów (gdzie szukać), świadczenia z pomocy społecznej zwolnione są z podatku, czyli że wypłacamy świadczenia netto i nie wystawiamy PITu.
Otóż zwróciła się do mnie rodzina zastępcza z prośbą o podanie czy świadczenia dla rodzina zastępczych są opodatkowane. Wiadomo że nie są ale na podstawie jakich przepisów? Rodzina była w urzędzie skarbowym, ale ten wysłał ją na drzewo lub raczej do płatnika świadczeń.

Proszę o pomoc, gdyż nie chce rodzinie napisać, że nie są opodatkowane i tyle, tylko gdzie mają w razie czego szukać przepisów o tym mówiących.
~Grzegorz

Napisano: 21 lis 2011, 13:27

Osoby korzystające z szeroko rozumianej pomocy socjalnej ze strony państwa czy samorządów zasadniczo nie muszą rozliczać się z fiskusem z tytułu otrzymywania tego rodzaju wsparcia. Katalog zwolnień podatkowych zawarty w art. 21 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 z późn. zm.) obejmuje m.in. świadczenia rodzinne, czy z pomocy społecznej.
~Iza

Napisano: 21 lis 2011, 19:49

~Iza dziękuję.
He he wygląda więc na to, że pracownicy US nie za bardzo znają swoje przepisy.....
~Grzegorz

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x