opracowanie 3-letniego programu dotyczącego rozwoju pieczy zastępczej. - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 lis 2011, 16:11

Czy już piszenie. Nie mam pojęcia jak sie do niego zabrać i co w nim ująć.
~Anka

Napisano: 16 lis 2011, 16:57

Już napisałam. jak mam być szczera to bazą był stary program pomocy dziecku i rodzinie który napisałam kilka lat temu. Zmodyfikowałam go na potrzeby ustawy. Zaczęłam od diagnozy z której wysnułam cele, wypisałam adresatów, zasoby instytucjonalne miasta, założenia programu w oparciu o wysnute cele i potem już tylko harmonogram i źródła finansowania. W harmonogramie na samym początku zaczęłam od powołania Zespołu ds pieczy zastępczej i zawarłam w nim także limit rodzin zawodowych.

Nie wiem czy zrobiłam to dobrze, ale zrobiłam właśnie tak
~iwa

Napisano: 17 lis 2011, 9:39

iwa możesz wysłać na maila ten swój program?
~Iza

Napisano: 17 lis 2011, 9:53

Ja ma jechać na szkolenie z tego jak ma wyglądać taki program, zobaczymy co powiedzą. W przyszłym tygodniu dam znać.
~grazka

Napisano: 18 lis 2011, 10:04

Iza nie gniewaj się, ale za dużo ode mnie wymagasz.

Mogę jeszcze podpowiedzieć, że w diagnozie ujęłam ile rodzin korzysta z pomocy OPS-u, ile jest nadzorów kuratorskich i jakie, ile dzieci - na przełomie lat 2004 - 2010 trafiało do różnego typu placówek i rodzin zastępczych oraz stan na 2010 jeśli chodzi o rodziny zastępcze, wspomniałam o placówkach resocjalizacyjnych czyli dzisiejszych MOW-ach, o placówkach wsparcia dziennego w mieście. Na zakończenie diagnozy porównałam z kilku lat dane na temat \"losów\" dzieci w placówkach, czyli ile z nich wróciło do domów, a ile do adopcji, rodziny zastępczej lub innych placówek. Z rodzinami zastępczymi podobnie, bo nie wiem jak u was ale u mnie co roku kilkoro dzieci trafia z rodzin zastępczych do placówek, często MOW-ów i to nie tylko z rodzin spokrewnionych. Trzy cele jakie wysnułam to mówiąc lakonicznie robić wszystko, by dzieci zostawały w rodzinie, zwiększyć liczbę rodzin zastępczych i robić wszystko, by dalej pracować z rodzina aby dziecko mogło wrócić do domu.

Prawdę mówiąc te same cele miałam w programie pomocy dziecku i rodzinie tylko innej nomenklatury używałam. Po raz któryś powtarzam, ze dla mnie ta ustawa nie wprowadza niczego co eis już nie działo, a tylko zwiększa koszty realizacji tych działań.

Teraz czytając, że zawnioskowano o przesunięcie wejścia w życie ustawy o rok, myślę, że niepotrzebnie eis pospieszyłam ;-)
~iwa

Napisano: 18 lis 2011, 10:10

dziekuję bardzo iwa
~Iza

Napisano: 18 lis 2011, 11:00

Miałabym prośbę mogłabyś się podzielić tym co stworzyłaś. Ja ogólnie się w tym wszystkim zagubiłam i szczerze ci powiem że mam strasznego doła z powodu tej piepsz.... ustawy. [email protected]
~Monika

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x