Depozyt pieniężny po zmarłym - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 06 mar 2011, 17:08

prosze o ustawę od nas sąd chce 1 tyś niezależnie od kwoty na depozycie
~pracownik socjalny

Napisano: 07 mar 2011, 14:22

Do ewy jesteś w błędzie wg ustawy o likwidacji niepodjętych depozytów art. 6,1 DPS obowiązany jest wezwać uprawnionego do odbioru depozytu w terminie itd . , więc DPS musi wiedzieć kto jest uprawniony, i tu kłania się kodeks cywilny - dziedziczenie ustawowoe art. 935 w braku małżonka spadkodawcy, jego krwnych i dzieci małżonka powołanych do dziedziczenia z ustawy , spadek przpada gminie ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy jako spadkobiercy ustawowemu .
~mirka

Napisano: 08 mar 2011, 18:44

A u nas nawet nie chcą spadku odebrać osoby które postanowieniem Sądu maja przyznany spadek bo np spadek to 11 zł a spadkobierców jest 6 - he he głupoty czyste z tymi przepisami.
~Iza

Napisano: 16 mar 2011, 21:21

Witam!

Po raz pierwszy złożyłam wniosek do sądu o likwidację niepodjętego depozytu- okazało się że muszę zapłacić 40 zł. I teraz się zastanawiam, czy można starać się o jakieś zwolnienie? a jeśli nie to w jakim paragrafie ując taka opłatę? Jeśli Sąd orzeknie likwidację to czy mogę do Urzędu Skarbowego przekazać kwotę pomniejszoną o koszty wniosku? A jeśli wartość depozytu jest mniejsza niż koszt likwidacji, to kto pokryje różnicę? w ustawie pisze, że Skarb przejmuje ciężary depozytu więc powinien dopłacić prawda?

Proszę o info.

Pozdrawiam
~Asia

Napisano: 17 mar 2011, 9:50

Proszę o pomoc!
~Asia

Napisano: 13 maja 2013, 15:23

Witam!

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak ewidencjonować koszty związane z likwidacją depozytu, które zgodnie z ustawą o likwidacji niepodjętych depozytów DOM ma egzekwować. Np. zmarł mieszkaniec i aby powiadomić rodzinę o pozostawionym depozycie DPS musiał wydać 11 zł. (wysłano list do Niemiec z potwierdzeniem odbioru) - na jakich kontach mam to ewidencjonować, bo rozumiem że przy odbiorze bądź likwidacji mam tą kwotę odzyskać

Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!
~Viola

Napisano: 18 cze 2013, 11:43

Mam trochę inną sprawę: naszego stałego zasiłkobiorcę ( kawaler) umieściliśmy w DPS, wcześniej pomieszkiwał u znajomego (również kawaler) którzy zmarł. Przy likwidacji mieszkania okazało się że zmarły upoważnił naszego podopiecznego do polisy na życie ( jest w posiadaniu OPS) na dość pokaźną kwotę. Co powinnien zrobić OPS , czy ktoś się z czym podobnym spotkał ?
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2013, 11:50

przekazać polisę upoważnionemu do DPS, NIE MOŻECIE PRZETRZYMYWAĆ TO JEST JEGO WŁASNOŚĆ a dopiero później wywiad, dochody przez rok wyższe, i.t.d.
~ruda

Napisano: 18 cze 2013, 16:58

Polisa nie jest własnością ops! Oddać właścicielowi upoważnienie zweryfikuje ubezpieczyciel.
~nn

Napisano: 29 lis 2013, 12:31

chciałabym w tym wątku wrócic do tematu depozytu po zmarłym -mianowicie, czy po wypłaceniu depozytu spadkobiercy zawiadamiacie Urząd Skarbowy sugerując się art 19 Ustawy o spadkach i darowiznach?
~Iwa

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x