Do OPSów , które mają w swojej miejscowości schroniska - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 18 lis 2011, 10:20

magda - wszystko co piszesz to prawda, u nas też tak jest , gmina podsyła i ma gdzieś co sie z nim dzieje, a co niektóre inteligentne kierowniczki od razu pisza pisma do nas że bezdomny wybrał centrum życiowe więc oni już nie będą płacić za niego, komedia na całego.
żeby pomóc im - to przede wszystkim potrzebna jest kasa a poza tym bezdomny musi chcieć.
~b

Napisano: 23 lis 2011, 21:15

wywiadu nie może zrobić pracownik socjalny schroniska nie ma takich uprawnień
~AdaM

Napisano: 24 lis 2011, 12:59

A dlaczego niby nie ma uprawnień???
~rrrrr

Napisano: 24 lis 2011, 19:49

, bo nie jest zatrudniony w OPS:do ~rrrrr. Może gdy jest delegowany , ale zostaje pracownikiem nadal OPS-u
~MAGDA11

Napisano: 25 lis 2011, 10:48

hm... no chyba że tak... ja pracuje w Noclegowni ale ona jest oddziałem OPSu. A fakt faktem jak byłam tych rożnych prowadzonych przez fundacje czy inne organizacje to pracownik socjalny nie robił wywiadów...
~rrrrr

Napisano: 30 lis 2011, 16:37

Nie bardzo mogę zrozumieć zarzuty, że OPSy z małych gmin wysyłają swoich mieszkańców do noclegowni w dużych miastach. Prawda jest taka (przynajmniej według mnie), że małe gminy graniczące z dużymi aglomeracjami miejskimi faktycznie nie mają problemu bezdomności, bo niby skąd można wiedzieć ilu jest faktycznie bezdomnych. Przecież osoby takie zwykle są wymeldowane z urzędu bo od kilku lat nie ma ich w miejscu zameldowania, a faktycznym centrum życiowym jest zwykle duże miasto, gdzie łatwiej jest o pracę dorywczą, czy wręcz życie ze zbieractwa np. makulatury. I tu pojawia się problem odsyłania z noclegowni czy dużych MOPS-ów bezdomnych do OPS-ów według ostatniego miejsca zameldowania.
~bobi

Napisano: 30 lis 2011, 16:49

MAGDA11 - pozwolę się Toba nie zgodzić w sprawie braku uprawnień do przeprowadzania wywiadów przez pracownika Noclegowni. W ustawie nigdzie nie jest napisane, że ma to robić pracownik OPS.

Ustawa precyzuje , że dodatek 250 zł i dodatkowy urlop przysługuje pr.socjalnemu zatrudnionemu przez OPS ale przy wywiadach takiego zastrzeżenia nie ma.
~herbi

Napisano: 01 gru 2011, 20:59

~herbi : jesli pracownik socjalny jest zatrudniony przez organizację pozarządową nie ma uprawnień do sporządzania wywiadów środowiskowych i wnioskowania pomocy z POS-ów Ma uprawnienia tylko wtedy jeśli jest pracownikiem OPS , może być też delegowanym. Pracownik socjalny zatrudniony przez organizację, może tylko pracować na rzecz schroniska wewnątrz zgodnie z ich statutem i robić pracę socjalną, czyli pomagać w rozwiązywaniu problemów i nic więcej. To są odrębne instytucje, które mogą współpracować, ale pracownicy schroniska nie decydują o formach pomocy przyznawanych przez OPS-y.
~MAGDA11

Napisano: 02 gru 2011, 10:32

MAGDA ja wiem, że tak można więc zostane przy swoim. Jak nie wierzysz zapytaj w MPiPS. Nie mówię o przyznawaniu pomocy a o przeprowadzeniu wywiadu. Pracownik socjalny jest pracownikiem socjalnym niezależnie od miejsca zatrudnienia. Czy uważasz, że pracownik socjalny w organizacji pozarządowej nie umie przeprowadzić wywiadu ?? Przecież jak dostajesz wywiady z innych OPS do podjęcia decyzji to ich nie kwestionujesz pomimo tego, że robił to pracownik socjalny nie z Waszego ośrodka.

Pozdrawiam :)
~herbi

Napisano: 02 gru 2011, 13:09

Fakt, że spotykałem się z różnymi interpretacjami. Wiem, na pewno, że np. Poznań nie ma nic przeciwko wywiadom przeprowadzanym przez pracowników socjalnych schroniska. Sam jestem takiego zdania jak herbi. W ustawie stoi, że wywiad może być przeprowadzany przez pracownika socjalnego, nie ma nic na temat miejsca zatrudnienia. Słyszałem też, że pracownicy socjalni zatrudniani w szpitalach przeprowadzają wywiady na potwierdzenie prawa do świadczeń zdrowotnych, chociaż tego akurat nie wiem na pewno.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x