dodatek stażowy
dodatek stażowy
Witam,
pracownica przebywa na urlopie macierzyńskim. W tym okresie wzrasta jej dodatek stażowy o 1%. Kiedy powinnam wypłacić jej wyższy dodatek stażowy po powrocie z macierzyńskiego czy w miesiącu w którym nastąpiło zwiększenie, skoro dodatek stażowy nie wchodzi w podstawę macierzyńskiego i wypłacany jest z własnych środków?
pracownica przebywa na urlopie macierzyńskim. W tym okresie wzrasta jej dodatek stażowy o 1%. Kiedy powinnam wypłacić jej wyższy dodatek stażowy po powrocie z macierzyńskiego czy w miesiącu w którym nastąpiło zwiększenie, skoro dodatek stażowy nie wchodzi w podstawę macierzyńskiego i wypłacany jest z własnych środków?
Re: dodatek stażowy
My dodatek stażowy wliczamy do podstawy macierzyńskiego (chorobowego - NIE). Ale jeżeli masz jakiś zapis, że go wliczasz, to w takim razie podwyższasz go dopiero po powrocie z macierzyńskiego. Podstawy macierzyńskiego nie przeliczasz.
Przepraszam, powyżej zła odpowiedź.
Skoro ty wypłacasz stażowy obok macierzyńskiego, to podwyższasz go już w miesiącu kiedy przysługuje
Skoro ty wypłacasz stażowy obok macierzyńskiego, to podwyższasz go już w miesiącu kiedy przysługuje
Nie mamy, żadnych konkretnych przepisów wewnętrznych. U nas nie wlicza się dodatku stażowego do zasiłku macierzyńskiego. Robimy tak samo jak przy zasiłku chorobowym. Zasiłek ze środków zus a dodatek z własnych. No i mam problem bo nie wiem co zrobić z pracownicą, która przebywa na zasiłku macierzyńskim. Generalnie gdyby były podwyżki pensji otrzymałaby po powrocie z macierzyńskiego ale bez wyrównania, a dodatek stażowy? Wypłacić jej od kwietnia (momentu kiedy jej się zmienił) czy jak wróci z wyrównaniem?
Ja wypłacam stażowy obok zasiłku macierzyńskiego. Tak samo jak w przypadku chorobowego zwiększam stażowy w miesiącu nabycia uprawnień.
moje kochane, własnie jestem po kontroli zus, dodatek stażowy za czas urlopu macierzynskiego wchodzi do podstawy zasiłku, tez wypłacałam obok, ale Pan z zus sugerował ze nalezy wliczac do podstawy!!
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ale ciekawy temat. Ja również dodatek stażowy nie wliczam do podstawy zasiłku macierzyńskiego. Jestem po kontroli ZUS i powiedzieli, że tak ma być. Analizowałam przepisy i nie znalazłam przepisu nakazującego wliczenie dodatku stażowego do podstawy zasiłku macierzyńskiego. Przepisy ZUS mówią o tym by w przypadku zasiłku macierzyńskiego postępować tak samo jak przy chorobowym. A dlaczego pracownica na zasiłku macierzyńskim ma tracić i nie mieć zwiększonego o 1 % dodatku stażowego tak jak w przypadku chorobowego. A co w sytuacji gdy nabywa uprawnienia do 5% procentowego dodatku w trakcie urlopu macierzyńskiego?
ja wliczam dodatek stażowy do podstawy macierzyńskiego i nic nie płacę.
nalezy wliczać do podstawy gdyz wg zus urlop macierzynski nie jest czasem choroby ani opieki
To czy wliczą czy nie wliczać masz zapisane w regulaminie wynagrodzeń GOPS czy MOPS
Oprócz dodatek stażowy - Kadry przeczytaj również:
socjalny
wynagrodzenie za godziny nadliczbowe
odprawa o odsetki
stazowy
jubileuszówka
I stopień specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny
upoważnienie do podpisywania decyzji
13-tka
AWANS ZAWODOWY
ARCHWIUM
Ekwiwalent za urlop