dodatek stażowy

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
Agnes123

dodatek stażowy

Post autor: Agnes123 »

Witam,
pracownica przebywa na urlopie macierzyńskim. W tym okresie wzrasta jej dodatek stażowy o 1%. Kiedy powinnam wypłacić jej wyższy dodatek stażowy po powrocie z macierzyńskiego czy w miesiącu w którym nastąpiło zwiększenie, skoro dodatek stażowy nie wchodzi w podstawę macierzyńskiego i wypłacany jest z własnych środków?
ala11

Re: dodatek stażowy

Post autor: ala11 »

My dodatek stażowy wliczamy do podstawy macierzyńskiego (chorobowego - NIE). Ale jeżeli masz jakiś zapis, że go wliczasz, to w takim razie podwyższasz go dopiero po powrocie z macierzyńskiego. Podstawy macierzyńskiego nie przeliczasz.
ala11

Post autor: ala11 »

Przepraszam, powyżej zła odpowiedź.
Skoro ty wypłacasz stażowy obok macierzyńskiego, to podwyższasz go już w miesiącu kiedy przysługuje
Agnes123

Post autor: Agnes123 »

Nie mamy, żadnych konkretnych przepisów wewnętrznych. U nas nie wlicza się dodatku stażowego do zasiłku macierzyńskiego. Robimy tak samo jak przy zasiłku chorobowym. Zasiłek ze środków zus a dodatek z własnych. No i mam problem bo nie wiem co zrobić z pracownicą, która przebywa na zasiłku macierzyńskim. Generalnie gdyby były podwyżki pensji otrzymałaby po powrocie z macierzyńskiego ale bez wyrównania, a dodatek stażowy? Wypłacić jej od kwietnia (momentu kiedy jej się zmienił) czy jak wróci z wyrównaniem?
a4b4

Post autor: a4b4 »

Ja wypłacam stażowy obok zasiłku macierzyńskiego. Tak samo jak w przypadku chorobowego zwiększam stażowy w miesiącu nabycia uprawnień.
kasia1980

Post autor: kasia1980 »

moje kochane, własnie jestem po kontroli zus, dodatek stażowy za czas urlopu macierzynskiego wchodzi do podstawy zasiłku, tez wypłacałam obok, ale Pan z zus sugerował ze nalezy wliczac do podstawy!!
zoja
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: zoja »

Ale ciekawy temat. Ja również dodatek stażowy nie wliczam do podstawy zasiłku macierzyńskiego. Jestem po kontroli ZUS i powiedzieli, że tak ma być. Analizowałam przepisy i nie znalazłam przepisu nakazującego wliczenie dodatku stażowego do podstawy zasiłku macierzyńskiego. Przepisy ZUS mówią o tym by w przypadku zasiłku macierzyńskiego postępować tak samo jak przy chorobowym. A dlaczego pracownica na zasiłku macierzyńskim ma tracić i nie mieć zwiększonego o 1 % dodatku stażowego tak jak w przypadku chorobowego. A co w sytuacji gdy nabywa uprawnienia do 5% procentowego dodatku w trakcie urlopu macierzyńskiego?
ircia

Post autor: ircia »

ja wliczam dodatek stażowy do podstawy macierzyńskiego i nic nie płacę.
kasia1980

Post autor: kasia1980 »

nalezy wliczać do podstawy gdyz wg zus urlop macierzynski nie jest czasem choroby ani opieki
alina999

Post autor: alina999 »

To czy wliczą czy nie wliczać masz zapisane w regulaminie wynagrodzeń GOPS czy MOPS
ODPOWIEDZ