Ekwiwalent za urlop

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
ola16

Ekwiwalent za urlop

Post autor: ola16 »

Witam, pracownikowi przyznano ekwiwalent za urlop na dzień 31.03.2015r. Od dnia 01.04.2015r. nastąpiła podwyżka wynagrodzenia i teraz moja wątpliwość czy podstawą naliczenia ekwiwalentu jest miesiąc marzec (zgodnie z interpretacją że w podstawie uwzględnia się wynagrodzenie za miesiąc nabycia prawa do ekwiwalentu tj. w moi przypadku marzec a nie kwiecień, dodam tylko że wynagrodzenie pracownika to stałe składniki)Czy słusznie myślę, proszę o wypowiedzi
ola16

Re: Ekwiwalent za urlop

Kochani, może moje pytanie jest banalne, ale chociaż jedna odpowiedź byłyby moim uspokojeniem
ircia

Post autor: ircia »

a ta osoba dalej pracuje? Jeżeli tak to nie powinna mieć ekwiwalent wypłaconego.
Awatar użytkownika
alanka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: alanka »

Zgadzam się z ircią.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
Gość

Post autor: Gość »

Tak ta osoba nadal pracuje, ale była przyjęta na umowę na zastępstwo i ta umowa z dniem 31.03.2015r. została rozwiązana i tym samym pewnie chciano się z nią rozliczyć, natomiast od dnia 01.04.2015 została zawarta nowa umowa na inne stanowisko pracy i podwyższono jej wynagrodzenie o 100,00 zł. Dlatego mam wątpliwości jaka powinna być podstawa wypłata ekwiwalentu, czy stara czy nowa?
jestem

Post autor: jestem »

stara, a ekwiwalent powinien być wypłacony na ostatni dzień trwania starej umowy
jestem

Post autor: jestem »

a tak przy okazji ja osobiście piszę porozumienie o przeniesieniu urlopu na czas obowiązywania nowej umowy a i że pracownik nie rości sobie praw do ekwiwalentu wynikającego ze starej umowy i po kłopocie
ola16

nie mogłam wypłacić ekwiwalentu w ostatni dzień trwania starej umowy ponieważ dokumenty otrzymałam znacznie później, (tak czasami bywa) na pewno rozwiązanie typu "Porozumienie" byłoby dobre, ale ja jestem tylko od wykonania ;) Bardzo dziękuje za wypowiedzi i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ