wspólnie zamieszkujacy w więzieniu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 sty 2016, 15:16

Witam.
Co Wy na to ???
Osoba składa wniosek o DM, ale niestety jej syn jest w więzieniu.
Jest problem bo maja mieszkanie 53,30 m2 ona została tylko z mężem i wychodzi nadmetraż.
Może ktoś pomoże mi,aby obejść art.4 ustawy o DM i znajdzie inny przepis ,paragraf,gdzie mogłabym przyczepić i zaliczyć jego, chociaż jest w wiezieniu aby ta osoba mogła odstać DM.
Pomocy !!!!!!!!
księżna

Napisano: 11 sty 2016, 17:55

Czasami piszemy do osadzonych z prośbą o złożenie pisemnych wyjaśnień, czy zamieszkiwał przed osadzeniem w zakładzie, czy i jakie ma w lokalu rzeczy, czy rodzina kontaktuje się z nim oraz wspiera finansowo i rzeczowo, czy wychodzi na przepustki i gdzie wówczas przebywa (w jakim lokalu), czy po opuszczeniu zakładu karnego zamierza zamieszkiwać w lokalu, czy w przedmiotowym lokalu skoncentrował swoje podstawowe sprawy życiowe. Odpowiedź może być różna od takiego osadzonego.
Bo jak stwierdzi, że w lokalu nie znajduje się jego centrum życiowe, to chyba nie ma podstaw takiej osoby liczyć do gospodarstwa.
Gocha1818

Napisano: 11 sty 2016, 22:47

Domyślnie TAK, jest to członek gospodarstwa domowego i nie ma tu żadnego obejścia przepisu. Jeśli sprawdzać tak dokładnie jak radzi, Gocha1818, to trzeba również sprawdzać każdą inną osobę i wyjdzie nam szaleństwo.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2016, 9:39

Witam ponownie.
Matka stwierdziła że odwiedza syna i nawet wysłała mu paczkę z okazji Świat Bożego Narodzenia.
Myślę tak jak Gocha 1818 i w tym lokalu jest jego centrum życiowe i powinnam ując go do osób, aby ta osoba otrzymała DM.
Pozdrawiam :D
księzna

Napisano: 14 sty 2016, 9:44

ja takie osoby nie wliczam do gospodarstwa domowego - i innego wyjścia nie widzę, w deklaracji wpisuje wnioskodawca osoby zamieszkujące a dzień składania wniosku - nie ma go i kropka, nich czeka jak wróci. jak ustalisz jego dochody za trzy miesiące wstecz...poza tym ja się nawet nie zamierzam tym zastanawiać - nie ma go i kropka.
kss

Napisano: 14 sty 2016, 18:24

kss pisze:ja takie osoby nie wliczam...
Moim zdaniem to nie jest wystarczający argument. Chyba wiadomo dlaczego.
kss pisze:nie wliczam do gospodarstwa domowego - i innego wyjścia nie widzę.
Gdyby pomyślał/a, poszukał/a, poczytał/a to by zobaczył/a. Ot choćby wyroki WSA
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DF39A7905F
czy https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FE351424C6.
(z wątku viewtopic.php?f=11&t=207196614&hilit=karnym) :(
kss pisze: w deklaracji wpisuje wnioskodawca osoby
No właśnie, niech wpisuje, a my nie kwestionujmy.
kss pisze: wpisuje ... osoby zamieszkujące a dzień składania wniosku
Czyż mamy sprawdzać obecność??? Jak??? A czyż obywatelowi nie wolno wyjechać na ten 1 dzień? A na 2 dni? ;) A na ile kss pozwala wyjechać (np. w poszukiwaniu dochodu) ? :lol:
kss pisze: jak ustalisz jego dochody za trzy miesiące wstecz
Z dochodami ja nie widzę najmniejszych problemów. Gdy urzędnik ma problem, to jest taka rada: ma on zwyczajnie odczytać z deklaracji (!!!). :shock:
kss pisze: poza tym ja się nawet nie zamierzam tym zastanawiać ...
Na bezmyślność i upór ciężko znaleźć lek, zaś osoby myślące i poszukujące łatwo znajdą pomoc w ww. wyrokach (streszczam je: w składzie gospodarstwa domowego uwzględnia się osoby odbywające karę pozbawienia wolności).
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2016, 10:19

u mnie pani złożyła wniosek, podała synka ale się okazało że pracuje za granicą więc go wykreśliła bo stwierdziła ze nie będzie załatwiać zaświadczenia o dochodach (firma z polski podobno), i teraz przy 4 osobach i metrażu pow. użytkowa 77,9m a powierzchnia pokoi i kuchni 62,5m nie będzie się kwalifikować nawet przy tych warunkach ( zwiększenie pow o 30%, 50%), wiec teraz chce wpisac na liste członków gosp domowego córkę i jej dzieci, które mieszkają w tym samym domu, ale w ops gdy składają podania ta rodzina tworzy dwa oddzielne gospodarstwa domowe ( 1 moja wnioskodawczyni na dm a 2 córka ze swoją rodzina)
pytanie: czy ona może mi teraz ich wpisać do wniosku- tą córkę i jej rodzinę (pani jest bardzo roszczeniowa i nie ciężka na jakiekolwiek tłumaczenia)żeby się zakwalifikować na dm?
InspektorA

Napisano: 15 sty 2016, 21:11

Moim zdaniem dopisanie do wniosku nie powinno mieć miejsca, ale mogę przystać na anulowanie (wycofanie) wniosku i złożenie nowego.

Osobna kwestia, to skład gospodarstwa domowego. Jeśli rzeczywiście wspólnie żyją i gospodarzą, to chyba można uznać.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x