Witam czy żeby być zatrudnionym na takim stanowisku lub miec zmienione na doradce ds osob niepełnosprawnych trzeba byc pracownikiem socjalnym? lub miec wykształcenie kwalifikujace do wykonywania tego zawodu czy nie ma to znaczenia?
Ja też jestem zainteresowana tym tematem, swego czasu zadałam podobne pytanie, ale nie uzyskałam odpowiedzi. Poszperałam trochę i w zasadzie, to zależy od pracodawcy, wystarczy doświadczenie pracownika socjalnego, specjalizacja z pracy z osobami niepełnosprawnymi lub praca z osobami niepełnosprawnymi. Coś co wykaże, że znamy zagadnienia związane z problemami, potrzebami osób niepełnosprawnych. A gdzie ten doradca ma pracować?
nie trzeba być pracownikiem socjalnym, doradca powinien pracować w PCPRach i tam ci doradcy pracują głównie przy projektach sytsemowych - zresztą jest to wymóg merytoryczny przy realizacji projektów. więcej an ten temat można poczytac w zasadach realizacji projektów systemowych ops. pcpr...
w zasadach jest napisane ze musi byc zatrudniony, ale jezeli jest zatrudniony ale w danej chwili go nie ma bo np jest na macierzyńskim to musi byc wyznaczony inny czy nie?? bo w sumie wymóg zatrudnienia jest spełniony.
dodatkowo wszedzie gdzie jest oferta pracy dla doradcy wymagane jest posiadanie kwalifikacji na pracownika socjalnego czyli wyższe praca socjalna, kolegium itd..
Nie o tego typu doradcę mi chodziło. O takiego np. przy UMiasta czy w Starostwach, czy OPS. To się chyba nazywa doradza burmistrza (np) d/s osób niepełnosprawnych tak jak np. doradca d/s uzależnień itp.
Sprawdź w \"Zasadach ...\" wersja z 1 stycznia 2012 roku na stronie 28 - przypis 39. Tam określa się dokładnie, kto może być doradcą ds. osób niepełnosprawnych w projekcie systemowym. Nie musi to być pracownik socjalny, nie musi też mieć dodatkowych kwalifikacji związanych z osobami niepełnosprawnymi, ale musi mieć wykształcenie wyższe na określonych kierunkach.