dowód osobisty dla dziecka w rodzinie zastępczej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 kwie 2013, 15:03

Witam, czy ktoś z was pomagał rodzicom zastępczym w uzyskaniu zgody sądu na wydanie dowodu osobistego dla dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej. Chciałabym się z orientować czy jest to w ogóle możliwe w przypadku gdy rodzice zastępczy nie sa opiekunami prawnymi dziecka? Jeżeli byłaby taka opcja to jak najlepiej uzasadnić taki wniosek? Z rodzicami biologicznymi dziecko nie ma praktycznie kontaktu. W ciągu 2 ostatnich lat matka \"odwiedziła\" je dwa razy. Ojciec utrzymuje jedynie kontakt telefoniczny i nie jest chętny do przyjazdu do urzędu żeby podpisać zgodę, matka z resztą też.
~koordynator RPZ

Napisano: 30 kwie 2013, 15:47

wniosek do sądu o pozbawienie władzy rodz. i wyrażenie zgody na dowód osobisty
ja tak zrobiłem przy zmianie nazwiska i wszystko było ok
~Tomasz

Napisano: 30 kwie 2013, 16:59

A jeżeli Sad nie przychyli się do wniosku o pozbawienie władzy to czy w dalszym ciągu rodzina mogłaby starać się o wydanie zgody na dowód? w naszym powiecie wcale nie jest tak łatwo pozbawić rodziców władzy. Niektóre z naszych dzieci od wielu lat \"wiszą w systemie\" mimo iż wielokrotnie zgłasza się brak jakiegokolwiek zainteresowania ze strony r.biol. Poza tym w przypadku pozbawienia władzy byłabym zobowiązana do zgłoszenia dziecka do adopcji. Wiadomo że rodzice zastępczy (w tym przypadku dziadkowie) mieliby pierwszeństwo adopcji ale wiemy też z czym to się łączy - pozbawieniem świadczenia. Uprzedzam wszystkich sceptyków rodzicielstwa zastępczego - tej rodzinie nie zależy tylko na kasie. Czy jest jakiś inny sposób na na uzyskanie tej zgody?
~koordynator RPZ

Napisano: 30 kwie 2013, 20:55

sprawa dowodu może toczyć się oddzielnie, tak jak zgoda na wyrobienie paszportu. Jednak ja osobiście polecam porozmawiać z rodziną biologiczną bo skoro mają władzę rodzicielską mogą wyrobić dowód czy paszport i przekazać RZ. Ja osobiście preferuje żeby rodzice biologiczni wyrabiali dowód i przekazali go RZ.
~LeOn

Napisano: 17 paź 2013, 10:57

poniżej 13 roku zycia konieczna jest wizyta z dzieckiem przy składaniu wniosku
~tylko że

Napisano: 18 paź 2013, 17:49

Można zrobić też tak. RZ pobiera wniosek z UM o dowód. wypełnia go - odsyła do rodziców biologicznych. Ci w swoim Urzędzie podpisują wniosek przy urzędniku ( urzędnik pieczątką potwierdza że to te osoby konkretne podpisały). Rodzice odsyłają podpisany wniosek do RZ. RZ idzie z dziećmi i wypełnionym wnioskiem do swojego Urzędu Miasta i składają wniosek. Dowody osobiste są do odebrania w UM rodziców biologicznych ( i przez nich muszą być odebrane) - i Ci przesyłają dowody RZ.. Trochę zamotane.. ale inaczej się nie da... jeśli chce się pominąć zgody sądu.. ( jeśli dziecko ma skończone 13 lat może odebrać samodzielnie dowód z RZ)
~rz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x